10 jednostavnih savjeta za brigu o sebi

by Dunja Horvat
330 views

U svakodnevnoj užurbanosti suvremenog života često svoje vrijeme i pozornost usmjeravamo prema zadacima, obavezama, novim projektima ili brinući se za druge ljude, ostavljajući vrlo malo vremena za brigu o sebi. Kada ste posljednji put odvojile vrijeme za sebe i za aktivnosti koje volite? Koliko pažnje posvećujete svom tijelu i umu? I što biste sve lakše mogle postići kada biste se redovito brinule o sebi i svojoj dobrobiti?

Nemojte zaboraviti da briga o sebi uključuje cjeloviti pristup vašem biću. To znači brigu o fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom zdravlju. Brinuti o sebi i stavljati sebe kao prioritet nije sebično nego je nužno potrebno. Kako biste brinule o drugima i uspješno ispunjavale svoje obaveze bez da pregorite, morate prvo naučiti brinuti o sebi. Jer samo tada ćete imati energiju, snagu i inspiraciju da budete ona bolja verzija vas samih koja slijedi svoje želje i ciljeve pritom se osjećajući dobro u svom tijelu.

Self-care nije samo skup povremenih aktivnosti koje nas opuštaju. To je kontinuirani proces koji zahtijeva posvećenost i rad na sebi. Kroz osobni razvoj, možemo postići željene rezultate i napredovati u svim sferama života. U nastavku slijedi nekoliko praktičnih savjeta kako integrirati self-care u svoj svakodnevni život:

  1. Planirajte vrijeme za sebe: Uvrstite vrijeme za sebe u svoj dnevni raspored kao i sve ostale zadatke koje upisujete na svoje to-do liste. To ne mora biti puno vremena, čak i 15-30 minuta dnevno može napraviti veliku razliku.
  2. Prakticirajte mindfulness: Bilo da je to meditacija, joga ili samo trenuci tišine za refleksiju i fokusiranje na sadašnji trenutak uz svjesno disanje pomaže vam da se opustite i dovedete svoje tijelo u stanje mira.
  3. Budite fizički aktivne: Bilo kakva fizička aktivnost, čak i brza šetnja, može pomoći u oslobađanju stresa i povećanju energije. Pokušajte pronaći aktivnost koja vam se sviđa. Isprobajte različite aktivnosti poput plesa, trčanja, treninga snage, joge i zabavljajte se putem.
  4. Ograničite vrijeme koje provodite na ekranu: Smanjite vrijeme provedeno pred ekranima (televizija, mobitel, računalo) i umjesto toga posvetite se hobijima ili aktivnostima koje vas ispunjavaju.
  5. Družite se s dragim ljudima: Čovjek je društveno biće i socijalna interakcija bitna je za naše opće dobro stanje. Iskoristite prilike za druženje s obitelji, prijateljima i budite otvoreni upoznati nove ljude.
  6. Hranite se zdravo: Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama pružit će vam potrebnu energiju i pomoći vam da se osjećate bolje. Ne trebate slijediti sve fitness i nutricionističke savjete, ali već male promjene u prehrambenim navikama (primjerice da smanjite dnevni unos kofeina ili slatkiša) učinit će veliku razliku.
  7. Naučite reći “ne”: Ne morate pristajati na sve što se od vas traži ili zahtjeva. Naučite postavljati granice kako biste zaštitile svoje vrijeme i energiju.
  8. Postavite jasne prioritete: Prepoznajte što vam je najvažnije u ovom periodu života i stavite brigu o sebi visoko na tu listu. Razmislite o tome što vas zaista ispunjava i radite na tome.
  9. Organizirajte svoj raspored: Isplanirajte svoj dan unaprijed i uključite vrijeme za sebe. Čak i ako je to samo 15 minuta ujutro za meditaciju ili čitanje, to može napraviti veliku razliku u vašem osjećaju tijekom ostatka dana.
  10. Vježbajte zahvalnost: Svaki dan odvojite trenutak za razmišljanje o stvarima za koje ste zahvalni. To će vam pomoći u izgradnji načina razmišljanja koji je usmjeren na ono što je dobro umjesto stalnog fokusiranja na ono što nedostaje. Osjećaj zahvalnosti dokazano djeluje iscjeljujuće na naš organizam što je prilično dobar razlog za uvesti ovu praksu u svoju dnevnu rutinu.

Iako su ovi savjeti vrlo jednostavni i sigurna sam da već znate za njih, pitanje je jesu li ove navike zaista integrirane u naše živote ili na njih odmahujemo rukom misleći da su to sitnice koje nisu toliko važne. Znati nije jednako činiti. Spoznaja na kognitivnom nivou nužna je za osvještavanje, no ono što pravi razliku je integriranje tih spoznaja u svoje praktično iskustvo. Zapamtite da se sve računa, a najveću promjenu čine one stvari koje činimo svakodnevno, koliko god male nam se one činile.

Neka vam ovaj tekst i slijedeći citat posluže kao dobar podsjetnik da brigu o sebi stavite na vrh liste svojih prioriteta: “Self-care is not self-indulgence, it is self-preservation.” – Audre Lord. Neka briga o sebi postane vaša svakodnevna navika, vaša investicija u zdravlje i sreću, ali i vaš ključ za ostvarenje željenih rezultata u životu kroz stvaranje navika za dugoročno održivi uspjeh.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More