Besplatni servisi za stock fotografije i ilustracije

by Andrea Perković
1.7K views

Apsolutno svima koji su prisutni online potrebne su lijepe i kvalitetne fotografije. Fotografije su uvijek plijenile pozornost i vjerujem da će to nastaviti i dalje, iako ni video format ne zaostaje za njima.

Međutim, kada vam je potrebna određena fotografija, koju vi sami niste napravili iz bilo kojeg razloga, tada se uglavnom poseže za Googleom i pretragom na internetu.

Najprije ću vas ovdje zaustaviti i reći da prije korištenja ikakvih fotografija (osim ako ih sami niste napravili) trebate provjeriti postoji li kakav copyright za korištenje istih jer bi ste se u protivnom mogli poprilično opeći.

Na tržištu postoji veliki broj alata uz pomoć stock agencije, a prije svega fotografi mogu provjeriti gdje se točno nalaze njihove fotografije i utvrditi je li došlo do krađe istih. Obzirom da mogu govoriti i iz perspektive fotografa i sama sam bila žrtva krađe fotografija, te nije nimalo lijepo kada saznate da je netko vaš autorski rad koristio za svoju reklamnu kampanju ili se pravio kao da je ona njegov rad.

Također, postoji veliki broj odvjetnika specijalizirano upravo za slučajeve koji su vezani uz autorska prava, te vjerujte kada vam kažem da ovo nije problem koji želite imati u životu jer kazne mogu biti vrlo visoke.

Ali to je samo fotografija?

Odmah ću vas ovdje razuvjeriti i reći da to nije “samo” fotografija. Fotografi ulažu puno truda, vremena, a između ostalog i novca kako bi od svoje strasti potencijalno mogli živjeti. Osim toga, nitko ne želi raditi posao bez plaće, zar ne?

Gdje pronaći fotografije?

Kako se ne bi pronašli u neobranom grožđu, jedna od opcija je angažirati fotografa za potrebne materijale, a ona druga pokušati tražene fotografije pronaći na jednom od besplatnih stock servisa gdje su fotografi svoje fotografije dali na besplatno korištenje.

Besplatni stock servisi za fotografije:

 1. Unsplash.com
 2. Pixabay.com
 3. Pexels.com
 4. Freepik.com
 5. Stockvault.com
 6. Rawpixel.com
 7. Reshot.com
 8. Jooinn.com
 9. Scop.io
 10. Picjumbo.com
 11. Pikwizard.com
 12. Foodiesfeed.com

Besplatni stock servisi za ilustracije:

 1. Freepik.com
 2. Blush.design
 3. Vecteezy.com
 4. Drawkit.io
 5. Icons8.com
 6. UnDraw.co
 7. IsometricLove.com
 8. PixelTrue.com
 9. OpenDoodles.com

Dodatan savjet, prije nego skinete željenu fotografiju pročitajte uvjete. Iako one dolaze s besplatnih servisa moguće je da autori traže da ih se navede kao izvor, ili pak, da se fotografije ne smiju koristiti u komercijalne svrhe.

Ukoliko vi znate za neki koji nije prethodno naveden, slobodno napišite u komentaru!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More