Blagdani i stres

by Iva Brčić
322 views

Dolaze nam blagdani i vrijeme kada počinjemo razmišljati što sve trebamo učiniti kako bi osjetili duh Božića u našim domovima.

Međutim, to je ujedno i vrijeme brojnih marketinških kampanja koje nam serviraju ideju kako bi Božić trebao izgledati, koje poklone bi trebali kupiti, kako urediti dom, kako se trebamo osjećati i slično. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti na pripremu kolača i jela koja se očekuju na obiteljskom stolu.

Sve to je dovelo do toga da se razdoblje radosti, veselja, ljubavi i sreće pretvorilo u izvor stresa. To posebno vrijedi za mame. Internetska stranica verywellmind posvećena mentalnom zdravlju je provela istraživanje koje je pokazalo da čak 80% ljudi smatra blagdane iznimno stresnima. Odnosno, da je stres koji osjećaju u to vrijeme u rangu onoga koji se javlja prilikom traženja povišice. Postavlja se pitanje zašto se to dogodilo?

Gotovo da smo preplavljeni slikama poznatih i slavnih i njihovih domova koji su besprijekorno čisti i uređeni. Tu su savršene jelke ispod kojih se nalazi brdo poklona. Na postavljenim stolovima bi pozavidjeli i najluksuzniji hoteli. Svako malo vidimo video uratke pripreme najfinijih jela i kolača koja kao da su ispali iz nekog časopisa. I sve to djeluje kao da rade s potpunom posvećenošću i lakoćom dok se još brinu o djeci, poslovnim i obiteljskim obavezama. Stvara se slika savršene sreće i nekako se suptilno nameće da bi i mi ostali trebali biti sposobni dosegnuti taj standard. Jer ako to ne postignemo, nismo uspjeli dočarati taj duh Božića i usrećiti svoju obitelj i drage ljude.

I onda kreće utrka za idealom.

Često se kupuju preskupi pokloni pri čemu se ne razmišlja da li osobi stvarno to treba ili je samo hir koji će ih proći za koji tjedan (pogotovo kada se radi o djeci). Bjesomučno čišćenje i spremanje postaje nezaobilazni dio. Priprema prevelikih količina hrane i pečenje previše kolača je pod obavezno. Druženja s obitelji i prijateljima se moraju organizirati jer tko je vidio da blagdane provedete u udobnosti doma ušuškani pod dekicom gledajući omiljeni film. A uz sve to treba raditi, brinuti o djeci, odraditi kućanske poslove i voditi računa o budžetu koji se iz dana u dan topi.

Nažalost, zaboravlja se ono najvažnije.

Drage vam osobe neće pamtiti da li vam je dom bio besprijekorno čist i ukrašen, kakva je bila jelka, koliko ste poklona nakupovali i kolača spekli. Oni će se sjećati osjećaja koji se širi oko vas i vašeg ponašanja. Prisjetite se samo čega se vi sjećate kada u pamćenje prizovete blagdane sa svojom obitelji.

Opustite se i neka vas srce vodi i vidjet ćete koliko vam je malo potrebno da usrećite druge i da vi budete sretni i zadovoljni.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More