Brussels zamijenila Prološcem kako bi poduzetnicima pomogla koristiti EU fondove

by Danijela
432 views

Anamarija Grabovac konzultantica je za EU fondove koja je život i rad u Europskom parlamentu zamijenila za život u Prološcu. Iza sebe ima preko 350 projekata financiranih putem EU fondova. Nakon 10 godina rada, zakoračila je u online svijet, a njenu priču pročitaj u nastavku.

Kada i zašto si odlučila Brussels zamijeniti Prološcem?

Otišla sam u Brussels da bih se vratila kući. Godina dana vođenja Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Zdravke Bušić donijela mi je obilje radnog iskustva koje bih drugdje stjecala puno duže. Tu sam upoznala način rada europskih institucija, upoznala se sa sustavom fondova i najviše od svega zainteresirala za privatni sektor. Moj dečko, danas muž, tada je studirao u Francuskoj i Njemačkoj i donijeli smo zajedničku odluku o povratku i životu u Prološcu. Pokrenuli smo Zovnicu Imotu 2014., a kasnije i Poduzetnički centar Zovnica. Naša je uloga biti poslovni partner poduzetnicima na njihovom razvojnom putu uz korištenje EU fondova. Mi smo ovdje vidjeli priliku, odlučili prihvatiti izazov i ostvariti svoje ideje koje su na početku mnogima oko nas zvučale totalno ludo. 

Kako izgleda dan majke poduzetnice u ruralnoj sredini?

Prekrasno! Kad ste mama dva predivna dječaka koji odrastaju u slobodi svaki je dan okupan smijehom i ljubavlju. Jedino što mi, kao i mnogim drugim poduzetnicama, uvijek nedostaje još koji sat. No, rutina ranojutarnjih treninga pomaže mi u dobivanju energije potrebne za sve obveze. Ured se nalazi u centru Imotskog i kroz godine poslovanja postao je informativno mjesto na kojem oni koji žele pokrenuti ili razvijati svoj posao mogu dobiti prave savjete. Moj je svaki dan iznimno dinamičan – makar jedan tjedno rezerviran je za teren i obilaske klijenata. Petkom imamo besplatna savjetovanja online i fizički u uredu i termini su uvijek puni. Naravno, s obzirom na obiteljski posao pomognem i suprugu u vinariji, a tu je i bezbroj last minute obveza. 

Koja je najvažnija poslovna lekcija koju si do sada naučila?

Puno je poslovnih lekcija koje sam naučila otkad sam krenula u biznis i svaka je bila najveća lekcija u tom periodu kad je naučena. Neodustajanje i upornost neću niti isticati, to se valjda podrazumijeva kada se odlučite na poduzetničke vode. Učila sam i na vlastitim greškama kad je poslovanje i razvoj u pitanju, baš bih zato možda kao najvrjedniju lekciju navela: ‘Najpametnije je učiti iz tuđih grešaka i iskustva.’ Pandemija mi je donijela velike promjene u poslovanju, s obzirom da sam se bavila i drugim djelatnostima, i zapravo je tek sad period kada mogu reći da je sve sjelo na svoje mjesto. Očistila sam poslovanje od drugih usluga, usredotočila se na svoju nišu i zakoračila u online svijet. Sve to učeći iz primjera drugih. Uz to, stalno ulažem u svoje obrazovanje jer mislim da je to investicija koja se garantirano najbrže vraća i moram priznati da mi je povrat investicije zasad odličan!

Kako si uspjela razviti svoje poslovanje i koji su ti ciljevi u budućnosti?

Uz podršku moje obitelji, a najviše supruga. Bez mog Nikole moj bi poduzetnički put bio nemoguć. On je odrastao u poduzetničkoj obitelji, uz sve izazove koje takav posao i život nose i zna me vratiti na kolosijek kad ja pomislim: Ma što meni ovo treba, idem negdje raditi za plaću i biti bez brige. On je moj oslonac i najbolji motivator da uvijek gledam naprijed. Zbog toga kontinuirano širim ponudu svojih proizvoda. Tijekom ove godine počeli smo provoditi edukacije, a sada je upravo u tijeku upis za EU Akademiju. To je novi proizvod, cjeloviti online program za one koji žele ostvariti karijeru u svijetu pisanja projekata za financiranje iz EU fondova. Istovremeno i sama koristim prilike za razvoj poslovanja, pa smo tako na natječaju Vaučeri za digitalizaciju ostvarili potporu za novi web s integriranom platformom za edukacije. I to je smjer kojim se krećem – edukacija temeljena na iskustvu zahvaljujući kojoj korisnici mogu skratiti svoje vrijeme učenja.

Koja je najveća vrijednost takvih online programa? 

Uz svo neformalno obrazovanje, završila sam i poslijediplomski studij Pripreme i provedbe EU projekata na Sveučilištu u Zagrebu. No, diploma mi nije donijela samostalnost u poslovanju. Nisam imala adekvatne poslovne alate (ugovore o suradnji, tablice za analizu nečijeg poslovanja i sl.) ni hrabrosti odraditi cijeli put pripreme, prijave i provedbe EU projekta. Studij mi je pružio golemo znanje, ali nedostajalo je praktično iskustvo. EU Akademija je sve ono što bih ja voljela da sam mogla imati na početku svog poslovanja. To je njezina najveća vrijednost. Nakon Akademije polaznici će biti samostalni u poslovanju, a već za vrijeme trajanja Akademije mogu realizirati svoje suradnje uz moje mentorstvo. To je spoj znanja i iskustva koji drugima omogućava da sebi skrate put učenja i iskoriste stečeno iskustvo. Točno ono što je bila moja najvrjednija lekcija – učiti na tuđim greškama i iz tuđih uspjeha.

Kako postižeš ravnotežu između privatnog i poslovnog života?

Radim posao koji volim i imam obitelj koja me podržava, to je ključ moje ravnoteže. Naravno, tu su uvijek neizostavni mali gušti – obiteljska druženja s prijateljima, ženska putovanja, uživanje u pripremi i kušanju hrane, a i opremanje novog doma u koji smo uselili. Sretna sam jer vidim rezultate svog rada oko sebe koji mi omogućavaju da živim točno onakav život kakav želim.

I na kraju, gdje možemo pratiti tvoj rad?

Na Instagram profilu O svom poslu mogu se pronaći vrijedne i zanimljive informacije o EU natječajima, o poslu konzultanta i o novostima u našem poslovanju. U tijeku je upis na online program EU Akademija za sve koji žele ostvariti karijeru u svijetu EU fondova. Upisati se možeš ovdje.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More