Akademija za žene poduzetnice – Hrvatska 2024

by Vaše Priče
1.3K views

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci je, uz financijsku podršku Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, pokrenuo program Akademije za žene poduzetnice u Hrvatskoj te ove godine upisuje prvu generaciju polaznica.

Riječ je o programu koji je 2019. godine pokrenuo U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) i provodi ga diljem svijeta. Cilj programa je osnažiti žene i pružiti im znanje i informacije o tome kako pokrenuti ili povećati svoje poslovanje. Dodatno, cilj je umrežiti poduzetnice s onim pojedincima koji im u lokalnoj zajednici mogu pomoći svojim dugogodišnjem iskustvom i ekspertizom. Od pokretanja, program se proširio u gotovo 100 zemalja i pomogao je preko 25 000 žena.

Riječ je o cjeloživotnom programu koji je u potpunosti besplatan za polaznice. Prijave polaznica su putem forme odnosno na web stranicama projekta. Program se sastoji od dvije vrste aktivnosti; on-line predavanja na platformi Dreambuilder podijeljena u 13 cjelina. Svaka od njih posvećena je jednom segmentu rada žena poduzetnica. Predavanja su na engleskom jeziku.
Druga grupa aktivnosti odgovara specifičnostima hrvatskog okruženja žena poduzetnica. Svaka polaznica u prijavi specificira cilj i opis problema s kojim se suočava u poslovanju. Temeljem prijavljenog, polaznica se povezuje sa mentorom/icom koji imaju poduzetničko iskustvo upravo u tom području rada. Tijekom šestomjesečnog trajanja programa, na mjesečnoj bazi, mentor prati polaznicu u savladavanju njezinih prepreka i daje podršku u kritičnim trenutcima.

Osim toga, održavaju se tematski susreti s uglednim poduzetnicima o temama koje predstavljaju izazove za polaznice. Predavači i mentori su stručnjaci i stručnjakinje iz redova poduzetnika, polaznika akademskih i profesionalnih programa razmjene i usavršavanja u SAD-u tj. U.S. Exchange Alumni i sveučilišnih profesora. Mentorski i tematski susreti se odvijaju na hrvatskom jeziku.


Trajanje programa
Program započinje u siječnju 2024. godine svečanim otvaranjem na Ekonomskom fakultetu u Rijeci dvodnevnim događanjem koji će uputiti polaznice u cjelokupni projekt. Završetak programa predviđen je sredinom lipnja 2024. godine isto tako na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, na svečanoj dodjeli certifikata za dovršetak programa. Troškovi smještaja polaznica u Rijeci tijekom otvaranja i svečane ceremonije pokriveni su sredstvima dobivenim za provođenje projekta.

Profil polaznica
Poduzetnice koje su započele formalno ili neformalno svoje poslovanje i naišle na prepreke te zastale na svom poduzetničkom putu. Prepreke mogu biti bilo poslovne bilo privatne naravi ili pak one koju su nastale kao posljedica pandemije uzrokovane COVID-om. Poduzetnice posluju na području ruralnih ili manje razvijenih dijelova Hrvatske. Prvenstvo imaju žene poduzetnice
koje se ne mogu uključiti u programe start-upa jer su posao već pokrenule ili nemaju administrativnu i/ili edukacijsku potporu lokalne zajednice. Prvenstvo odabira imat će polaznice koje posluju u području digitalnih ili zelenih transformacija ili ako nastoje da im poslovanje ima komponente digitalnog ili zelenog poslovanja. No, program je otvoren i za ostale djelatnosti polaznica. Program posebno poziva žene poduzetnice iz Ukrajine koje su kao izbjeglice smještene u Republici Hrvatskoj i Romkinje koje su započele svoje poduzetničke aktivnosti. Polaznice se aktivno koristi engleskim jezikom.

Koraci u prijavi
Ispuniti prijavni obrazac
Pristupiti razgovoru o motivima i interesima prijave
Prisustvovati otvaranju programa
Pratiti online predavanja
Postavljati pitanja i prisustvovati on-line susretima
Održavati mjesečne kontakte s mentorom
Prisustvovati svečanoj dodjeli diploma na kraju programa


Dosadašnja iskustva polaznica Akademije žene poduzetnice diljem svijeta

Temeljeno na rezultatima ankete iz 2021. godine na 1,000 polaznica Akademije za žene poduzetnice iz 26 zemalja iskustva dosadašnjim polaznica govore o tome kako 74 % polaznica programa Akademije izvještavaju o povećanju prihoda u svom poslovanju o 44 % polaznica izvijestilo je o povećanju ponude usluga i proizvode o 29 % polaznica je reklo da je povećalo broj zaposlenika nakon pohađanja Akademije. Više od 90% polaznica je povećalo samopouzdanje i samopoštovanje, kao i vještine strateškog planiranja i razvoja vještina javnog nastupa. Više od polovice alumni programa Akademije ostvarilo je i zadržalo kontakt sa drugim polaznicama programa. Istaknuli su kako su poznanstva tijekom programa Akademije unaprijedili postojeće i otvorili nove poslovne prilike.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More