Yoast, Rank Math & Slim SEO – Koji WordPress plugin odabrati?

by Jelena Drljo
572 views

U današnjem digitalnom dobu, prisutnost na internetu postala je ključna za uspjeh svakog poslovanja, a osnova te prisutnosti je dobro optimizirana web stranica. WordPress, kao jedan od najpopularnijih sustava za upravljanje sadržajem (CMS), nudi raznovrsne mogućnosti za optimizaciju i poboljšanje vidljivosti na tražilicama kroz različite SEO (Search Engine Optimization) plugin-ove. Ovi dodaci pomažu u optimizaciji ključnih riječi, poboljšanju čitljivosti sadržaja, stvaranju XML sitemap-a, te mnogim drugim aspektima koji su ključni za dobro rangiranje na tražilicama kao što su Google i Bing.

Zašto koristiti SEO plugin te kako ga instalirati?

SEO plugini olakšavaju optimizaciju vaše stranice bez potrebe za dubokim tehničkim znanjem. Oni vam mogu pomoći u identificiranju i primjeni ključnih riječi, poboljšanju strukture vaše stranice, i praćenju vašeg SEO uspjeha. Instalacija SEO plugina je jednostavna. Idite na ‘Plugins‘ u vašem WordPress dashboardu, potražite željeni SEO plugin, kliknite ‘Install‘ i zatim ‘Activate‘. Konfiguracija obično uključuje podešavanje osnovnih SEO postavki, poput naslova i meta opisa vaše stranice.

SEO plugin-ovi mogu poboljšati vašu vidljivost u tražilicama, ali je istodobno važno paziti da ne usporavaju vašu web stranicu. Redovito testirajte brzinu učitavanja stranice i prilagodite postavke plugin-a ako je potrebno.

Pregled popularnih SEO pluginova

Među mnogim dostupnim SEO pluginima, tri se posebno ističu svojom popularnošću i funkcionalnošću: Yoast SEO, Rank Math i Slim SEO. Svaki od ovih pluginova nudi jedinstvene značajke i prednosti, te se razlikuju po pristupu optimizaciji. Da biste donijeli informiranu odluku o tome koji WordPress plugin odabrati,  važno je razumjeti ključne značajke pojedinog dodatka.

Yoast SEO: Pionir i lider na polju SEO optimizacije

Ako koristite WordPress, velika je vjerojatnost da ste čuli za Yoast SEO – jedan od najpopularnijih alata za poboljšanje vidljivosti vaše web stranice u tražilicama. Vodeći je SEO plugin za WordPress,  a lansirao ga Nizozemac Joost de Valk je davne 2010. godine.

Prednosti ovog plugin-a kriju se u njegovoj pristupačnosti i jednostavnosti,  korisničkom sučelju prilagođenog početnicima te redovitih ažuriranja koja osiguravaju usklađenost s najnovijim trendovima i promjenama u algoritmima tražilica. Idealan je za korisnike svih razina iskustva, od malih blogova do velikih korporativnih stranica, nudeći detaljne alate i savjete za optimizaciju web stranica.

Ključne prednosti Yoast SEO-a:

 • Analiza ključnih riječi: Yoast omogućava korisnicima da odaberu ‘fokusnu ključnu riječ’ za svaki članak ili stranicu i pruža povratne informacije o tome koliko je dobro sadržaj optimiziran za tu ključnu riječ.
 • SEO analiza čitljivosti: Plugin također analizira čitljivost teksta, sugerirajući poboljšanja koja mogu učiniti sadržaj privlačnijim i lakšim za čitanje.
 • Upravljanje XML sitemap-ama: Yoast SEO automatski generira XML sitemape, što olakšava tražilicama da indeksiraju sadržaj web stranice.
 • Upravljanje META tagovima: Korisnicima omogućava lako upravljanje meta opisima i naslovima, što je ključno za prikaz u rezultatima tražilica.
 • Društveni mediji:  Yoast SEO omogućava detaljno upravljanje kako se web stranica prikazuje na društvenim mrežama, uključujući Facebook i Twitter.
 • Breadcrumbs navigacija: Plugin podržava stvaranje i upravljanje breadcrumbs navigacijom, što poboljšava korisničko iskustvo i strukturu stranice za tražilice.
 • Integracija s Google Search Console: Yoast se može povezati s Google Search Console-om, omogućujući bolji uvid u to kako se web stranica rangira i prikazuje u Googleu.
 • Redirekcije: U premium verziji, Yoast nudi upravljanje redirekcijama, što je korisno za održavanje SEO vrijednosti pri mijenjanju URL-ova ili uklanjanju stranica.

Neki od glavnih nedostataka Yoast SEO plugin-a:

 • Cijena premium verzije: Dok osnovna verzija Yoast-a nudi mnogo, za pristup naprednijim značajkama potrebno je kupiti premium verziju.
 • Ograničenja u besplatnoj verziji: Neke značajke, kao što su analiza više ključnih riječi, dostupne su samo u premium verziji.
 • Može biti težak za resurse: Yoast može ponekad usporiti web stranicu zbog svoje veličine i kompleksnosti.

Rank Math – brz, efikasan i intuitivan: Sveobuhvatni SEO alat za svaku WordPress stranicu

Rank Math je SEO plugin za WordPress koji je postao popularan zbog svoje automatske konfiguracije, brzine i integracije s raznim alatima i platformama. Neki od ključnih aspekata Rank Math-a uključuju podršku za neograničeno optimiziranje ključnih riječi, integraciju s Google Search Console i automatske prijedloge ključnih riječi od Googlea. Plugin također nudi napredne mogućnosti za SEO slika, podršku za WooCommerce SEO, optimizaciju za Google AMP, kao i integraciju s popularnim page builderima kao što su Elementor i Divi.

Posebno je značajno to što Rank Math omogućava brzo indeksiranje sadržaja na Bing i Yandex, kao i na Googleu, pomoću njihovih API-ja za instant indeksiranje. Osim toga, Rank Math podržava različite vrste shema, uključujući FAQ shemu i HowTo shemu, koje pomažu u poboljšanju vidljivosti sadržaja u rezultatima pretraživanja. S obzirom na širok spektar funkcionalnosti koje nudi, Rank Math je pogodan za različite vrste korisnika, uključujući blogere, vlasnike eCommerce trgovina, lokalna poduzeća i mnoge druge.

Ključne prednosti Rank Math-a:

 • Napredne Značajke u Besplatnoj Verziji: Rank Math nudi širok spektar naprednih značajki u svojoj besplatnoj verziji, uključujući analizu više ključnih riječi, upravljanje preusmjeravanjima, i praćenje 404 grešaka.
 • Korisničko sučelje: Rank Math također ima intuitivno korisničko sučelje, s jednostavnim postavkama koje su lako razumljive.
 • Automatizacija: Rank Math nudi više automatiziranih značajki, uključujući automatsko dodavanje alt tagova i generiranje meta opisa.
 • Google Search Console integracija: Integrira se izravno s Google Search Console, što omogućava lakše praćenje performansi vaše web stranice.
 • Lagani design: Rank Math je lakši za resurse u usporedbi s Yoast-om, što može biti bolje za brzinu web stranice.

Neki od glavnih Rank Math nedostataka:

 • Relativno Nov na Tržištu: Iako brzo raste, Rank Math je relativno noviji na tržištu u usporedbi s Yoast-om.
 • Manje proizvoda trećih strana: Možda ne postoji toliko dodataka i tema optimiziranih za Rank Math kao za Yoast.
 • Manjak dugogodišnje reputacije: Rank Math još uvijek gradi svoj ugled i povjerenje unutar zajednice.

Slim SEO: Minimalistički pristup za maksimalne SEO rezultate

Slim SEO je relativno novi igrač na području SEO pluginova za WordPress, ali je brzo stekao popularnost zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti. Relativno je lagan, brz i jednostavan plugin za SEO, dizajniran da pruži osnovne SEO funkcionalnosti bez potrebe za složenim konfiguracijama.

Cilj mu je omogućiti korisnicima, posebice onima koji nisu tehnički orijentirani, da lako implementiraju SEO na svojim WordPress stranicama te je idealan za korisnike koji traže jednostavno i efikasno SEO rješenje bez potrebe za detaljnim znanjem o SEO ili složenim konfiguracijama.

Iako Slim SEO možda ne nudi dubinu značajki kao neki od njegovih konkurenata, njegova snaga leži u jednostavnosti i brzini. Ako tražite osnovni, “instaliraj i zaboravi” SEO plugin, Slim SEO bi mogao biti savršen izbor za vašu WordPress stranicu.

Ključne značajke i prednosti Slim SEO-a:

 • Automatska optimizacija: Slim SEO automatski postavlja meta tagove, kao što su title tag i meta opis, na temelju sadržaja stranice, bez potrebe za ručnim unosom.
 • Integracija XML sitemap: Plugin automatski generira XML sitemap, koji pomaže tražilicama u indeksiranju stranica na web mjestu. To osigurava da vaš sadržaj bude pravilno indeksiran i dostupan u rezultatima pretraživanja.
 • Podrška za breadcrumbs: Slim SEO nudi integriranu podršku za breadcrumbs, što poboljšava navigaciju na web mjestu i doprinosi boljem strukturiranju sadržaja za tražilice.
 • Automatizacija META tagova za društvene mreže: Slim SEO automatski dodaje Open Graph i Twitter Card meta tagove, omogućujući optimiziran prikaz sadržaja kada se dijeli na društvenim mrežama.
 • SEO optimizacija za slike: Plugin automatski dodaje ALT tekst slikama, koristeći naslov slike, čime poboljšava SEO za slike.
 • Lagana izvedba: Jedna od glavnih prednosti Slim SEO-a je njegova lagana struktura. Plugin je dizajniran da bude brz i ne opterećuje resurse web stranice, što je posebno korisno za web stranice s ograničenim hosting resursima.
 • Jednostavnost korištenja: Nije potrebna složena konfiguracija; Slim SEO radi ‘iz kutije’.
 • Cijena: Slim SEO je potpuno besplatan, što ga čini privlačnim za male web stranice ili blogove.

Neki od glavnih nedostataka Slim SEO plugin-a:

 • Ograničene napredne značajke: Za razliku od Yoast SEO-a ili Rank Math-a, Slim SEO ne nudi napredne SEO značajke kao što su detaljna analiza ključnih riječi, napredna analiza čitljivosti ili detaljne SEO preporuke.
 • Manjak fleksibilnosti: Automatizirani pristup znači manje kontrole za napredne korisnike koji žele prilagoditi svoje SEO strategije.

Usporedba Yoast, Rank Math & Slim SEO u tablici

Detaljan pregled glavnih razlika između tri popularna SEO plugina možete pogledati u tablici. Yoast SEO je dobar izbor za one koji traže opsežnu analizu i kontrolu. Rank Math za korisnike koji žele napredne značajke bez dodatnih troškova, a Slim SEO za one koji žele jednostavno, efikasno SEO rješenje bez složenih konfiguracija.

Značajka / pluginYoast SEORank MathSlim SEO
Pozadina i reputacijaDugogodišnji lider, visoka reputacijaBrzorastući, inovativanNoviji, fokus na jednostavnosti
Osnovne SEO značajkeFokusna ključna riječ, čitljivost, sitemapViše ključnih riječi, sitemap, 404 praćenjeAutomatski meta tagovi, sitemap
Napredne SEO značajkeDostupne u premium verzijiVećina dostupna u besplatnoj verzijiOgraničene, fokus na osnovama
Korisničko sučeljeIntuitivno i korisnički prijateljskoIntuitivno i modernoMinimalističko i jednostavno
Performanse i učinkovitostDobar, ali može biti težak za resurseEfikasan i laganIzuzetno lagan, minimalan utjecaj na performanse
SEO analiza sadržajaDetaljna analiza fokusne ključne riječiAnaliza više ključnih riječiOsnovna automatizacija, nema detaljne analize
Integracija s društvenim mrežamaDaDaAutomatski Open Graph tagovi
CijenaBesplatna verzija; premium opcije dostupneBesplatna verzija; premium opcije dostupnePotpuno besplatno
Idealno zaKorisnike koji žele detaljnu kontrolu i analizuKorisnike koji traže napredne značajke bez troškovaKorisnike koji preferiraju ‘instaliraj i zaboravi’ pristup
Tablica prikaza značajkih pojedinog SEO plugin-a

Zaključak

Korištenje SEO plugin-ova na WordPress platformi može biti ključni faktor u uspjehu svake web stranice. Alati poput Rank Math, Yoast SEO ili Slim SEO nude širok spektar funkcija koje pomažu u optimizaciji stranica za bolje rangiranje u tražilicama. Oni pojednostavljuju proces SEO optimizacije, čineći ga pristupačnim i za one s manje tehničkog znanja. Od automatskog dodavanja meta tagova i generiranja XML sitemapa do detaljne analize sadržaja i ključnih riječi, SEO plugin-ovi su postali neizostavni dio digitalnog marketinga.

Važno je napomenuti da, iako SEO plugini nude brojne prednosti, oni nisu čarobni alati koji će automatski osigurati visoko rangiranje. Pravilna upotreba ovih alata, zajedno s kontinuiranim stvaranjem kvalitetnog sadržaja, pravilnom upotrebom ključnih riječi, i tehničkim SEO praksama, ključna je za postizanje najboljih rezultata. Uz to, redovito praćenje promjena u SEO trendovima i prilagodba strategija su neophodni za održavanje konkurentnosti na dinamičnom digitalnom tržištu.

U konačnici, izbor pravog SEO plugina i njegova efikasna implementacija mogu znatno doprinijeti vidljivosti vaše web stranice, privlačeći veći promet i potencijalne klijente. Stoga, odabir SEO plugin-a treba biti promišljen, uzimajući u obzir specifične potrebe i ciljeve vaše web stranice.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More