Izrada web stranice: Sve što je potrebno da je napravite sami

by Jelena Drljo
2K views

Kad krećemo u online poslovanje jedna od ključnih stvari je izrada web stranice. Ne samo da s njom počinjemo biti prisutni na internetu, nego upravo  ona postaje naše ogledalo poslovanja, naša virtualna vizit kartica.

Troškovi izrade profesionalne internet stranice znaju nerijetko prekoračiti zamišljeni budžet. Stoga često tragamo za povoljnijim rješenjima. 

Postoje mnogi alati pomoću kojih  besplatno ili uz mala početna ulaganja možemo sami izraditi stranicu.

Što je sve potrebno, na što treba obratiti posebnu pažnju te koji alati za izradu web stranice postoje na tržištu, pročitajte u sljedećem tekstu.

Izrada web stranice

INTERNET DOMENA

Najjednostavnije rečeno, domena je jedinstvena adresa na internetu. Može se registrirati kod određenih institucija i pod određenim uvjetima. Domene se ponajprije razlikuju po nazivu iza točke (npr. carnet.hr), koji predstavlja tzv. top level domenu. Razlikujemo niz različitih ekstenzija, a među najpopularnijima su oznake za pojedinu državu .hr, zatim .com, .org, .net i .biz.

Domene .com, .org, .net i .biz može registrirati bilo tko u vrlo kratkom vremenu i uz neograničen broj. Jedini preduvjeti su da domena nije zauzeta te da se ista plati.

Za domene s nastavkom države, postoje posebna pravila. Fizičke osobe moraju poslati pisani zahtjev čije se rješenje čeka i po nekoliko dana, dok pravne osobe u Hrvatskoj imaju pravo na jednu besplatnu .hr domenu koju izdaje CARNET. Ime domene se u ovom slučaju ne može birati, nego ona mora sadržavati naziv ili dio naziva obrta ili tvrtke.

HOSTING

Kako bi našu stranicu mogli smjestiti na internet, potreban je određeni virtualni prostor odnosno server. Zakup tog prostora se naziva hosting.

Postoje razne tvrtke koje nude već gotove pakete, a cijena ponajviše varira o veličini zakupljenog prostora. Za manje stranice je u prosjeku potrebno oko 1GB prostora, a u svakom trenutku možete nadoplatiti dodatni prostor za pohranu.

Najčešće licenca traje 12 mjeseci, koja se onda može produžiti.

Prostor ne morate nužno registrirati u državi u kojoj živite, zahvaljujući današnjoj tehnologiji možete zakupiti prostor bilo gdje na svijetu. Često su cijene vanjskih poslužitelja niže nego u Hrvatskoj, međutim samo podešavanje hosting zna činiti probleme. Stoga kod hosting razmislite o opciji profesionalne podrške.

PLATFORME

Postoje razne platforme za izradu internet stranica.  U većini slučajeva korištenje istih ne zahtijeva veliko predznanje. Svaka od ovih platformi ima svoje prednosti i nedostatke.

WIX

WIX nudi brzu, jednostavnu i besplatnu izradu internet stranice. Potrebna se registrirati, odgovoriti na nekoliko ponuđenih pitanja, odabrati temu i predložak koji vam se sviđa. Sljedeći korak zahtjeva postavljanje sadržaja i određenih postavki te na kraju povezivanje domene i hosting s istom.

Problemi nastaju kad želite migrirati stranicu, promijeniti kod ili dizajn. S obzirom na to da je kod zatvoren te nemate direktan pristup, nužno ste vezani uz WIX i njihove usluge.

Osim toga jako teško je optimizirati stranicu rađenu pomoću WIX platforme. To negativno utječe na vidljivost same stranice, a s time indirektno na uspješnost online poslovanja.

GOOGLE SITES

Još jedna besplatna mogućnost za izradu stranice nudi i sam Google. Bez posebnog predznanja, moguće je napraviti solidnu internetsku stranicu.

Preduvjet za korištenje Google Sites je Google račun, koji je također besplatan.

Na jednostavan način možete odabrati željeni predložak, dodavati stranice i alate za praćenje statistike.

Kao što je već prije navedeno, SEO služi za veću vidljivost i bolje rangiranje stranice u Google i drugim tražilicama i  kao veliki nedostatak ove platforme se pokazala nemogućnost optimizacije stranice prema ključnim faktorima Google algoritma.

MOBIRISE

Još jedan besplatan alat je MOBIRISE. Prednosti ove platforme je izuzetno lako preuzimanje i rukovanje. Stranicu slažete kao Lego kockice, jednostavnim povlačenjem blokova pomoću klika miša  i u svakom trenutku imate mogućnost pregleda stranice. Dizajn blokova je vrlo moderan i profesionalan, te je pogodan za manje i srednje internet stranice.

MOBIRISE se financira putem dodataka, kojih još nema toliko puno na tržištu, ali su u fazi razvoja.

Kao jedan od nedostataka se pokazala nekvalitetna i loša podrška, što chatom što mailom.

WORDPRESS

WordPress je jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih CMS rješenja za izradu internetske stranice. Razlikujemo wordpress.org, koji je namijenjen osobama s iskustvom, i WordPress.com kojeg lako mogu koristiti i osobe bez tehničkog predznanja.

WordPress je relativno sigurna i pouzdana platforma, pruža mogućnost prilagodbe najnovijim SEO standardima te nudi velik broj dodataka (plug-in) i predložaka.

Prilagođen je velikom broju vrsta stranica te brojni dodaci olakšavaju izradu i rukovanje s platformom.

Kod besplatne verzije ove platform, naziv domene sadrži wordpress.com te je za ozbiljnost poslovanja nužno kupiti neki od planova koje nude. Ovisno o potrebi poslovanja, plan će vas koštati od 4 do 25 dolara mjesečno. Ako svoje tekstove pišete sami, na ovoj platformi uređivanje će biti prilično jednostavno.

SEO

Već smo prije spominjali pojam SEO odnosno optimizaciju internet stranice. Google i ostale tražilice rangiraju stranice prema nekom algoritmu. Postoji niz ključnih faktora algoritma prema kojima treba podesiti stranice kako bi ju Google što bolje rangirao.

Prilikom izrada web stranice, u prvom planu je vidljivost vašeg poslovanja. To ćete najlakše napraviti upravo pomoću SEO.

To također možete odraditi i sami, ali s obzirom na to da je SEO dugotrajan i mukotrpan posao i, ako vam je bitan uspjeh istiskuje veliko znanje, najbolje je taj dio posla ipak prepustiti profesionalcima.

You may also like

1 comment

Povećajte SEO-om promet web stranice - Be your own boss December 26, 2022 - 1:04 pm

[…] što kada „digitalna vizit kartica“ ne radi najbolje za nas? Kada je primjerice web stranica prespora za učitavanje ili kada netko […]

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More