Potrudite se oko pisanja za digitalni sadržaj – isplatit će se!

by Paola Albertini
941 views

U današnje vrijeme mnogi pišu. Ne samo novinari i književnici, već i web dizajneri, blogeri, voditelji društvenih mreža, poduzetnici… I to nije sporno, dapače, vrlo je pohvalno. Naime, danas je pisati neophodno. Digitalizacija je na vrhuncu, bez web stranica ili newslettera je teško voditi uspješan posao, o optimizaciji da ne govorimo.

Međutim, ono što je upitno jest pismenost takvih tekstova. I ne radi se tu o objavi na društvenoj mreži „običnog“ čovjeka, već o službenim tekstovima web stranica tvrtki, poslovnim stranicama na Facebooku, blogovima raznih marketinških i inih agencija i slično.

Mnogo je pravopisnih i gramatičkih grešaka čak i na službenim stranicama, ne samo privatnih nego i državnih institucija, ustanova i slično.

Neki će reći: „Ma koga briga, tko to uopće primijeti?!“.

Možda mnogi i ne primijete ali većina, vjerujte, da! I to vas svrstava u „kategoriju niže“ jer djelujete nepismeno, nestručno i pomalo aljkavo. Pismenost je baza, osnova obrazovanja, nešto što se podrazumijeva da znate ako već pišete, bez obzira o kakvom je sadržaju riječ.

Pisanje za digitalni sadržaj

Ono što se posebno može vidjeti u objavama, blogovima i službenim priopćenjima zadnje vrijeme je persiranje, točnije, obraćanje s „Vi“. Tu se, dakako, radi o poštovanju ali ne piše se to „Vi“ bez ikakva reda i smisla, bez pravila.

Naime, veliko „Vi“ se piše kada se obraćamo jednoj osobi iz poštovanja, direktno i osobno, npr. mailom. Kada se obraćamo većoj publici, npr. na društvenim mrežama, onda se to piše malim slovom, „vi“, bez obzira na to što je iz poštovanja. Zapravo, baš zašto što poštujete svoju publiku reći ćete im – hvala vam, a ne hvala Vam. I tako im se pravilno i točno obratiti, a istovremeno izraziti poštovanje.

Ako s pisanjem niste na ti, evo još nekoliko savjeta što možete učiniti da si pomognete:

  • tražite savjet prijatelja ili kolege za kojeg znate da mu ide pisanje
  • čitajte, čitajte, čitajte – tako ćete najlakše naučiti i točno pisati
  • koristite usluge lektora
  • kopirajte svoj tekst u servis ispravi.me ili Grammarly koji će vam označiti greške
  • pronađite odgovor na nedoumicu na Hrvatskom jezičnom portalu, pravopis.hr ili sličnim stranicama

Nikom ne ide sve, pa tako osoba koja je sjajna s brojevima ne mora biti dobra i u pisanju.

Ako ste, primjerice, knjigovođa i pisanje za digitalni sadržaj vam nije jača strana, ne libite se uzeti lektora da vam „baci oko“ na tekst ili objavu, višestruko ćete profitirati!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More