Fenomen²® terapeut Ivana Hofman – Ova terapija objedinjuje fizički i energetski rad te promatra čovjeka u cjelini

by Vaše Priče
384 views

Pozdrav Ivana, možete li nam se za početak predstaviti.

Ja sam bacc.medicinske radiologije, Fenomen²® terapeut te savjetodavni psihoterapeut u edukaciji. Rođena sam u Gospiću, porijeklom iz sela Nikole Tesle, Smiljan. Odrasla sam i školovala se u Zagrebu. Moj životni put obogaćuje suprug koji mi je velika podrška te zajednička putovanja diljem svijeta i ljubav prema životinjama. Radost dijelim i sa biljkama u vlastitom vrtu, uživam u plesu i u provođenju vremena sa dragim prijateljima i obitelji.

Kako ste došli do odluke da se uz rad paralelno educirate za terapeuta tradicionalne medicine i holistički pristup zdravlju?

Odluku sam donijela prirodnim redom odnosno kao mlada djevojka željela sam postati psihoterapeut pa sam otišla tada na jedan razgovor kao klijent (tada se nije puno o tome pričalo niti znalo pa sam otišla da nitko ne zna) kako bi vidjela kako taj posao izgleda. Tada  mi je to bilo odlično iskustvo kako netko svojim povjerenjem, pristupom i pitanjima dotakne nešto u meni što znam da postoji ali ne znam izreći. Premda je bio običan razgovor osjetila sam olakšanje nakon toga. Primarno odluka seže zbog obiteljske situacije gdje davno prije nitko nije imao za pomoći mojem najbližem članu obitelji pa sam obećala sebi kada odrastem  bit ću ta koja će biti dostupna na nedostupnim mjestima i biti podrška onome koji želi i traži pomoć. Takvo privatno iskustvo mi je glavni motiv za donošenje odluke. Izuzetno cijenim ovu struku i htjela bi da je dostupna svakom živom biću koje se osjeća napušteno, usamljeno, bolno ili jednostavno želi podršku. Hoću promovirati struku kao i svoj rad kroz vlastiti primjer.

Možete li objasniti što vas je privuklo Fenomen²® terapiji i kako se ona razlikuje od drugih pristupa zdravlju?

Fenomen²® terapija je skup svih starih (nekoliko stotina godina stara znanja), arhaičnih znanja koja djeluju pod istim nazivom Fenomen²®. Razlikuje se bitno po tome što objedinjuje fizički i energetski rad, što promatra čovjeka u cjelini (ne odvaja fizičko tijelo od psihičkog tijela). Fenomen²® terapija pronalazi odgovore i rješenja u radu s klijentom tako da razumije psihosomatiku, psihologiju, psihoterapiju, duhovnost i medicinsko znanje u jednom. Tako npr. ako čovjeka boli koljeno mi razumijemo zbog čega je to tako te se terapijski radi i na fizičkom otklanjanju boli a i na onom unutarnjem stanju zbog čega je došlo do ozljede ili boli ili neugode. Takav cjelovit pristup me privukao najviše jer je kompletan, potpun.

Kako ste se osjećali kada ste napustili radno mjesto na KBC-u i odlučili se posvetiti svojoj praksi u potpunosti?

Na KBC-u sam bila na tadašnjem radnom mjestu kao “doma”, obožavala sam taj posao, svoje pacijente i kolege. Osjećala sam da mogu i želim više te me to ponukalo da završim dodatne edukacije i otvorim Centar DAH. Kvaliteta rada na oba radna mjesta istovremeno bila bi fizički zahtjevna. Stoga, odlučila sam se na vlastitu nadogradnju na privatnom i poslovnom području. Osjećala sam se dobro jer sam dala sve što sam tada znala i mogla, a predala sam posao kolegici koja je danas izvrsna.

Koliko je važno, po vašem mišljenju, imati certifikate i diplome u vašem području rada?

Certifikati i diplome su apsolutno potrebni, premda smatram kako su dobiveni „papiri“ tek početak koji daju pravnu osnovu za početak rada, a ostalo je sve u ulaganju, iskustvu, vlastitom angažmanu, potrebna je suradnja s kolegama, a svakako i daljnje obrazovanje. Smatram kako je učenje zabava u mom poslu. U mom poslu potrebno je cjeloživotno učenje neovisno o diplomi i certifikatu.

Kako usklađujete svoje aktivnosti kao terapeut s dodatnim obrazovanjem za savjetodavnog terapeuta?

Ponekad ima izazova, a kada su ljubav i želja primarni ne raspršujem vrijeme na „kako ću“ nego „hoću“. Apsolutno veliku ulogu ima dobra organizacija i podrška obitelji.

Koje su najčešće tegobe ili izazovi s kojima se suočavaju vaši klijenti?

Najčešće tegobe sa kojima se suočavaju moji klijenti su  raznovrsni i teško ih je svesti na nekoliko primjera, navesti ću neke od češćih, a to su bolovi u kralježnici, pretilost, alergije, probavne tegobe, nesanica, depresija, anksioznost, visoki krvni tlak, hormonski disbalansi, menopauza, odnosi u braku, poslovni odnosi, traženje posla, promjena posla, želja za napretkom,…

Kako se nosite s izazovima koje možda imate kao jedina osoba u Hrvatskoj koja se bavi Fenomen²® terapijom?

Nisam jedina ali možda sam jedna od rijetkih koja se isključivo samo ovim poslom bavi. Za sada nemam nekih većih izazova. Imala sam jedan koji se nekoliko puta pojavio. Kada me klijenti nazovu i kažu kako nisu znali za Centar DAH i terapije koje radim. Tada krećem u razradu ideja kako i na koji način klijentima pružiti što više informacija kako bi došle do onih kojima je holistički pristup potreban.

Kako pristupate promociji svoje prakse i privlačenju novih klijenata?

Na promociji još radim jer nemam toliko vremena za društvene mreže, a iz iskustva znam kako klijenti najviše dolaze preko preporuke.  

Kako vaše iskustvo kao medicinskog inženjera utječe na vaš pristup terapiji i liječenju?

Pristup pacijentu u bolnici i sada prema klijentu je isti, nije se bitno promijenio i tada su pacijenti imali moj privatni broj mobitela, a i danas je tako 🙂 Različit je način rada tako da te dvije struke tehnički nije moguće usporediti osim podloge medicinskog znanja koje jednako koristim sada kao i tada.

Koje su vaše dugoročne ambicije i ciljevi u karijeri kao terapeutkinje i poduzetnice?

Imam dugoročne ambicije, a to je da one ambicije koje me danas vode ostanu i dalje a to je vjera u Čovjeka i povjerenje u Život. Imam plan otvoriti na drugoj lokaciji Centar DAH, a o tome drugi puta jer je ideja u razradi i to bi  bio prvi takav centar na tom području u Hrvatskoj, možeš me pitati idući puta više o tome 🙂 

I za kraj, gdje vas mogu pronaći osobe zainteresirane za vaše usluge?

Klijenti me mogu pronaći na web adresi www.fenomen2.hr i na mail adresi ivana.hofman@fenomen2.hr, te na društvenim mrežama: Facebook: Centar DAH, Instagram: Centar DAH, LinkedIn: Centar DAH 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More