Jutarnja rutina mame poduzetnice

by Nikolina Brajković
544 views

Sam dan mame poduzetnice se uvelike razlikuje od dana žene poduzetnice jer tu je ovaj nastavak ‘mama’. Imam osjećaj da bi mama poduzetnica trebala biti posebna kategorija poduzetnice. Tu je jedan odličan članak od Ive na temu majčinstva i poduzeništva. Ili se sada samo izvlačim na djecu za sve neobavljene poslove. Ali jedno je sigurno, kada si mama, a dijete te treba sve drugo će pasti u vodu, ili barem biti u drugom planu neko vrijeme.

Dugo sam tražila način kako pronaći više vremena za sebe u danu jer dan ima nažalost samo 24 sata. Ja sam velika spavalica i često govorim da idem leći s kokošima. Što znači da za mene kasni noći sati jednostavno ne rade, ugasim se i zaspem, a to mogu stvarno svugdje, čak i na stolici.

I onda sam došla na rješenje, Nametnulo se prirodno od sebe. A to je jutarnja rutina (iako imam i djecu koja se vole buditi rano, ali ja se budim još ranije). Bilo mi je bitno stvoriti sebi nekakvu oazu i lagano započeti dan, raditi baš ono što se meni sviđa.

Godinu zapravo dijelim na zimski, proljetno/jesenski i ljetni period jer je moja rutina u svakome od njih drugačija. Za vrijeme zimskog perioda ipak se nešto kasnije budim, oko 6. Tada se moja rutina sastoji od uzimanja terapije odmah nakon buđenja i kauča, dekice, svih mogućih planera, moje omiljene kemijske, knjige koju trenutno čitam i šalice čaja. Tada tih sat vremena provedem u miru i budem sama sa sobom, uspijem toliko toga posložiti i krenuti u dan zadovoljnija. Mobitel ne diram prvih sat vremena i to je navika na kojoj trenutno radim. Kako se dječica bude oko sedam sati nakon toga slijedi doručak i druženje s obitelji koje ispadne stresno jer su tu i pripreme za vrtić i školu, a nikome se ne žuri.

Planer i kava

Za vrijeme proljetno/jesenskog perioda koji će uskoro uslijediti buđenje će biti u pet(po organizmu vidim da se već pomalo pomiče taj sat i da se sama od sebe ranije budim). Obožavam ujutro otvoriti prozor i čuti ptičice kako pjevaju, to me nekako skroz prizemlji. Nakon toga će slijediti kombinacija trčanja/vježbanja. To djeluje na mene tako opuštajuće i zimske rutine koja uključuje malo rada na sebi. Volim staviti tu glazbu na uši i gledati kako se grad budi. A ja se borim sama sa sobom za kilometar više i udišem svježi zrak punim plućima. Nakon trčanja slijedi tuš i onda ponavljamo zimsku rutinu.

Prizori sa jutarnjeg trčanja

Što se tiče ljetnog perioda, buđenje je isto u pet sati. Samo što onda slijedi trčanje, tuš, doručak i čitanje, a često je i tu ranojutarnji rad. Ako se nešto hitno treba napraviti ili postoje stvari koje jednostavno ne stignem preko dana, a treba mi mir i tišina.  Nakon toga ide plaža i sve ljetne radosti. Ljeti radim više kada je baš velike vrućine. Većinu poslovnog planiranja i obaveza ostavljam iza ručka kada se djeca odmaraju ili uživaju u tihoj igri.

Do dolaska do ove rutine trebale su mi godine truda i smišljanja što baš meni odgovara. I da, dogodi se da ne ispunim nekada tu rutinu. Odgledam navečer neki film do kasno i onda sve ispadne iz rutine. Naučila sam takve događaje prihvatiti i ne biti prema sebi najgora. A isto tako se dogodi da se zaredaju bolesna djeca i na kraju bolesna ja i onda sve mora stati. I tada se trudim biti nježna prema sebi. Ponavljam kako jedna lasta ne čini proljeće, tako neće ni par dana bez jutarnje rutine uništiti sav trud koji sam radila. Iako često upadnem u zamku okrivljivanja i kako ja to ne mogu, ali sam naučila prekinuti takve misli.

Nadam se da si i sama dobila kakvu ideju kakva bi mogla biti tvoja jutarnja rutina i odnos prema sebi. Često kažem da se ono kako se osjećam vidi na vani i osjeti u odnosima s drugim ljudima. Prvo se pobrini za sebe, sve ostalo će doći prirodno.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More