Kako donijeti važnu odluku kad nemaš dovoljno informacija

by Nela Kačmarčik-Maduna
619 views

Sigurno znaš osjećaj – želiš promijeniti posao ili započeti nešto svoje, ali te strah odluke. Što ako se pokaže da tvoja ideja nema smisla? 

Ima dana kad ti je dobro na poslu – radiš nešto smisleno, uživaš bez pritisaka i stresa – pa pomisliš da to i nije tako loše.

Drugi dan sretneš se s klijenticom koja ti pokvari cijeli tjedan. Ništa joj nije dobro, iako nije sigurna kako bi “dobro” trebalo izgledati. Ostaješ sama sa svojim radom, umorom i onim osjećajem zatezanja u ramenima. 

Pomisliš, sutra je novi dan, a onda ti šef pošalje email iz kojeg čitaš između redova – tebi nije tu mjesto.

Čitaš istovremeno poduzetničke priče bossica i pomisliš – to je život kakav želim! Biraš poslove i klijente, i znaš da radiš za sebe.

Ipak ti je tu puno nepoznanica – knigovodstvo, marketing, naplata, konkurencija, novac i neizvjesnost. 

Kako da doneseš odluku kad ti nedostaje još znanja, podataka i vremena?

Različite su metode odlučivanja, i to ti valjda govori da nisi jedina u situaciji da odlučuješ u uvjetima koje ne možeš imati pod punom kontrolom. 

Neke menadžerske tehnike upravo su bazirane na lekcijama o odlučivanju kakve donose menadžeri, piloti, ili ljekari – o čijim odlukama ovise životi ljudi.

Prvi korak je uvijek – definirati problem. Često nas mozak zavara da problem vidimo većim, manjim ili strašnijim nego što zapravo jeste. 

Set novinarskih pitanja tko – što – gdje – kad – kako – zašto obično pomaže da svoj problem stavimo u jednu ili dvije rečenice. Tek tad odlučivanje može započeti.

Zašto imamo otpor prema odlučivanju u ovoj fazi? Prvo, hajde da demistificiramo “odlučivanje”, jer svakodnevno donosimo oko 35 hiljada odluka. Tek poneka zasluži da je postanemo svjesni. Većinu odluka donosimo automatski, što nas i održava na životu kroz cijelu evoluciju i povijest.

Nakon što definiraš problem, opišeš situaciju i osvijestiš da i odlaganje odluke ili zadržavanje postojećeg stanja predstavlja – odluku, vrijeme je da krenemo dalje.

Naredni korak je definiranje mogućih rješenja ili opcija. Ako si u situaciji da razmišljaš da li napustiti ili promijeniti posao, tvoje opcije uključuju: a) zadržavanje sadašnjeg posla, b) promjenu posla, c) promjenu unutar postojećeg posla, ili d) otkaz.

Za svaku od datih opcija (možda ih imaš i više nego što sam ja nabrojala) – nabroj pozitivne i negativne aspekte, rizike i koristi.

Jedan od mogućih načina za to je tablica 2×2 sa četiri pitanja:

  • Što će se desiti ako se odlučim ZA ovu opciju?
  • Što se NEĆE desiti ako se odlučim za ovu opciju?
  • Što će se desiti ako se odlučim da NE odaberem ovu opciju?
  • Što se NEĆE desiti ako se odlučim da NE odaberem ovu opciju?

Već samo postavljanje pitanja, zapisivanje na listu papira i promišljanje će ti pomoći da se makneš s mjesta. Čak i put oko svijeta počinje prvim korakom – kaže nečija narodna poslovica. 

Koliko te košta neodlučnost?

Ako ti u opisivanju i odmjeravanju mogućih opcija nedostaju informacije – koristi ono što imaš na raspolaganju. Ne zaboravi da odgađanjem donosiš automatsku odluku – da zadržiš postojeće stanje. Ako si tim stanjem nezadovoljna, neodlučnost ima i konkretnu cijenu, koju možeš izračunati.

Naredni koraci su – donošenje odluke, i provedba u djelo. 

Ne zaboravi da je svaku odluku moguće i promijeniti kasnije, kad dobiješ nove informacije ili stekneš novo znanje.

Svakako će ti u odlučivanju pomoći i svjesnost o tome što ZAPRAVO želiš. Koja ograničenja imaš? Koliko vremena ćeš sebi dati za odlučivanje?

Savjet mog iskustva, znanja i obrazovanja uvijek je – kad odluku doneseš, prihvati je i ne gledaj unazad. 

Uživaj u tome što si odlučila i gledaj što je ispred tebe – jer svaki novi dan donosi nove (svjesne i nesvjesne) odluke

Kako razvijaš samopouzdanje?

Što više tih odluka budeš donosila u svom najboljem interesu – toliko će više rasti tvoje samopouzdanje i spremnost odlučivanja. Sretno!

Rado ću pomoći u razmišljanju i donošenju odluka, i zato svaki mjesec radim besplatne radionice u datumima koji se lako pamte. Donošenje odluka je i tema mog BYOB mentorskog programa.

Vjerujem da su odluke najbolji način da mladi (posebno žene) što prije dostignu ekonomsku neovisnost. Po meni to znači sposobnost da zarade novac, bez obzira na okolnosti – i sebi i svojim poslodavcima ili klijentima .

You may also like

1 comment

Postigneš cilj - i što ćemo sad? | Be your own boss April 5, 2024 - 6:43 am

[…] ćeš bezbroj savjeta o tome kako zadržati fokus, kako odlučiti ili kako, korak-po-korak, stići od točke A do točke […]

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More