Kako upravljati svojim financijama?

by Ivana Legin
1.2K views

Bogatstvo, obilje ili pun bankovni račun, kako god to želimo zvati rezultat su dvije stvari: financijske strategije i mindseta.

Svi imamo neka uvjerenja o novcu, bila ona podržavajuća ili nepodržavajuća, u oba slučaju utječu na naš odnos s novcem. Da li si ikada sjela i napisala sva svoja uvjerenja o novcu koja imaš? Da li možda misliš da novca nema dovoljno za sve? Ili možda bježiš od novca jer pozabaviti se njime bi značilo odrasti i početi se brinuti o svojim financijama? Da li možda misliš da je novac teško zaraditi jer su ti to roditelji stalno govorili? Ili pak smatraš da novac lagano dolazi k tebi?

Ja sam se dovela do burnouta jer sam imala upravo ovo uvjerenje „moramo puno raditi da bi zaradili“. Nisam znala balansirati između posla i odmora. Često poduzetnici, pogotovo oni koji su na početku imaju ove strahove. Jer kada si poduzetnica onda si odgovorna za svoje prihode, za svoju plaću. Nema sustava iza tebe koji će te podržati. Plodno tlo za sve naše strahove i uvjerenja koja vučemo često još iz djetinjstva. Ali, da li zaista moramo puno raditi da bi imali novaca, ili je to samo uvjerenje koje nas ograničava?

Često, ako i zaradimo novac on vrlo brzo odlazi od nas, zašto je to tako? Možda se bojimo kako će on utjecati na nas pa ga se rješavamo brzo jer nije sigurno za nas da držimo toliku količinu novca.

Možda izbjegavamo svoj račun jer mislimo da što više novca imamo to više problema imamo, i komplikacije nam dolaze.  Izbjegavamo naš novac jer se bojimo da će on doći sa cijenom.

A možda ipak gomilamo naš novac jer se bojimo da će nestati, pa bolje da stoji na našem računu nego da ga investiramo i trošimo…

Kako upravljati financijama

Naša uvjerenja o novcu i zarađivanju bi trebala biti početak našeg upravljanja financijama. Kada smo identificirali naša ograničavajuća uvjerenja onda smo spremni za financijsku strategiju koja obuhvaća:

  1. Identificiranje sadašnjeg stanja.
    Gdje si sada? Koliki su ti troškovi, a prihodi? Profit? Da li je tvoje poslovanje profitabilno?
  2. Planiranje.
    Alati kao što su cash-flow i budžet ti ovdje mogu pomoći (naravno prije toga je nužno postaviti svoje ciljeve, razmisliti o projektima koje želiš pokrenuti, planovima)
  3. Slijedi plan i slušaj svoje brojeve.

Brojevi su egzaktni, i oni nas nikada neće lagati. Oni prikazuju pravu sliku našeg poslovanja (ovo možemo preslikati i na osobne financije). Nemoj bježati od njih jer ti se ne čine kao nešto što lako možeš razumjeti. Educiraj se i ovladaj svojim financijama. Ne sutra, danas!

Zapamti: mindset + financijska strategija = bogatstvo.

Ako vam se svidjelo što ste pročitali o tome kako upravljati financijama, pročitajte i Ivanin tekst o tome kako donijeti odluku za koji se pravni oblik poduzetništva odlučiti.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More