Što sve Canva (ne) može?

by Vaše Priče
535 views

„Canva“ – oh, slatke li riječi koju ili voliš ili mrziš.

Nema između.

Ovisno o tome koja ti je profesija.

Ako si stručnjakinja za marketing, virtualna asistentica ili samo želiš uštedjeti na troškovima vođenja društvenih mreža, ovom se online alatu obraćaš kada svoje pažljivo napisane riječi želiš ukrasiti pristojnim vizualima koje, realno, nadmašuju tvoje grafičke vještine.

Ako si grafička dizajnerica, prezireš ovaj alat zato što drugi svoje pažljivo napisane riječi žele ukrasiti pristojnim vizualima koje, realno, nadmašuju njihove grafičke vještine.

No, ako si poput mene, grafička dizajnerica koja ovu prvu skupinu želi spasiti od mrkih pogleda druge skupine, to znači da si poput jednoroga.

Mitsko biće.

Ili možda zlikovca?

Prešla si na tamnu stranu.

Kako god bilo, rijetki su grafički dizajneri koji se odluče na rad u Canvi, a još rjeđi upravo oni koji su spremni druge podučiti kako da ovaj alat koriste na ispravan način.

Canva je u vrlo kratkom roku postala sinonim za jednostavno i brzo stvaranje vizualnih sadržaja bez potrebe za dubokim poznavanjem dizajna (što je jedan od ključnih razloga zašto ju profesionalni grafički dizajneri ne vole). Međutim, unatoč svojoj popularnosti, važno je razumjeti granice i mogućnosti koje Canva pruža. Upravo iz tog razloga, u ovom ti članku želim predstaviti aspekte onoga što Canva može, ali isto tako ukazati na neka ograničenja koja bi trebala imati na umu prilikom korištenja ove aplikacije.

Što Canva može/nudi/ima:

1. Jednostavno sučelje:

Canva je poznata po svojem intuitivnom sučelju koje omogućava korisnicima, čak i bez iskustva u dizajnu, brzo stvaranje vizualnih sadržaja.

2. Veliku zbirku grafičkih elemenata:

Canva nudi široku paletu gotovih elemenata, poput slika, ikona, fontova i predložaka, čime olakšava kreiranje privlačnih i profesionalnih vizuala.

3. Prilagodljivost formata:

Canva podržava različite formate datoteka, uključujući JPEG, SVG, GIF, PNG i PDF, što omogućava prilagodbu vizuala prema različitim potrebama, bilo da se radi o webu, društvenim mrežama ili tisku.

4. Mogućnost suradnje prilikom kreiranja vizualnog sadržaja:

Canva omogućava timsku suradnju na projektima, olakšavajući dijeljenje i komentiranje vizuala među članovima tima. Evo ti ga na Adobe Illustratoru!

5. Canva PRO mogućnosti:

Pretplata na Canva PRO donosi dodatne prednosti poput većeg broja predložaka, korištenja planera objava, pristupa većem broju elemenata te bolje kontrole nad postavkama boja i fontova.

Što Canva (još) NE MOŽE:

1. Crtati logotipove:

Iako je Canva odlična za brze i jednostavne dizajne, nedostaju joj napredne opcije koje pružaju profesionalni alati za dizajn poput Adobe Illustratora ili Corela. To znači da je kreativnost u Canvi uvelike ograničena, pogotovo kod kreiranja jedinstvenih logotipova za čije se crtanje obično rabi Bézierova krivulja.

2. Ograničena je u prilagodbi:

Canva može biti ograničavajuća za korisnike koji žele potpunu kontrolu nad svakim aspektom dizajna. Primjerice, određene grafičke elemente ne možemo sužavati ili proširiti kako bismo htjeli. Isto se odnosi i na slova.

3. Problemi s otiskivanjem boja:

Tiskanje dizajna izrađenih u Canvi može rezultirati varijacijama boja zbog razlike između RGB i CMYK kolornog moda. To znači da će se ispis ponekad uvelike razlikovati između ekranskog prikaza i onoga što ćeš dobiti na papiru.

4. Nemogućnost kreiranja pretjerano složenog dizajna:

Za izuzetno složene dizajne ili projekte koji zahtijevaju visoku preciznost, Canva može biti nedostatna. Pogotovo kada se radi o dizajniranju naljepnica specifičnog oblika ili pripremi jumbo plakata.

5. Ovisnost o Internetu:

Canva je online platforma, stoga zahtijeva stabilnu internetsku vezu. To može biti izazov za korisnike koji rade u uvjetima s ograničenim pristupom internetu.

Zaključak:

Canva je izuzetno koristan alat za brzo stvaranje vizualnih sadržaja, posebno za one bez velikog iskustva u dizajnu. Međutim, kao što je dobro poznavati njezine prednosti, izuzetno je važno razumjeti njezina ograničenja.

Ako si početnik u Canvi i želiš naučiti kako ovaj alat koristiti na pravilan način, s veseljem te obavještavam da su prijave na grupnu edukaciju naziva „Od početnika do Canva majstora  6 tjedana“ upravo započele.

Edukacija će se odvijati subotom, počevši sa 17.2. u 6 termina po sat i pol, a osim toga, družit ćemo se i u zatvorenoj Facebook grupi u kojoj ćeš moći postaviti pitanja vezana uz zadaću.

Prijaviti se možeš na linku: https://subscribepage.io/zOZA3z#rgSegvoXbdIhNlPYIpQmolAtsoCnHCuUJ

Za više detalja o najavi edukacije, zapratiti me možeš i na Instagramu: @valentinababic_socialmedia


O meni:

Ja sam Valentina Babić, magistra kulturologije, specijalistica digitalnog marketinga i brendiranja te grafička dizajnerica. Ove sam tri diplome objedinila u vlastiti obrt te sam se specijalizirala za kreiranje kvalitetnog sadržaja za Instagram platformu i edukaciju o istima. Svoju ljubav prema grafičkom dizajnu i video montaži razvijala sam još od fakultetskih dana, dok je posao grafičke dizajnerice u tiskari, ujedno i posljednji kojeg sam obavljala prije odluke da krenem u poduzetništvo. Kroz moje je Canva radionice do sada prošlo preko 500 poduzetnika, a nedavno sam svoj rad iz online okruženja preselila na povremena druženja uživo.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More