Anica Čarapić: Nova iskustva pomaknula su me korak naprijed

by Danijela
364 views

Za početak, možete li nam se predstaviti.
Ime mi je Anica Čarapić. Živim i radim u Zagrebu već 18 godina. Poduzetnica sam već 11 godina a profesionalni fotograf  zadnjih 5 godina. Sa suprugom imam firmu a ja samostalno imam obrt za fotografiranje. Ono što mi je najbitnije je fotografiranje novorođenih beba  pa znam za sebe reći da sam newborn fotograf. Tako se osjećam i većinom se tako predstavljam.

Trudničko fotografiranje  mi je sljedeća bitna vrsta fotografije. Volim tu povezanost trudničkog i newborn sessiona. Kroz prošlih par godina skupila sam lijepe i luksuzne haljine koje nudim svojim trudnicama kao nešto što smatram da može doprinijeti da taj dan fotografiranja bude baš poseban. Jedna soba puna rekvizita govori puno o mojoj predanosti tome da moji klijenti dobiju samo ono najbolje.

Zatim obiteljska fotografiranja ‍ kao neizostavni dio tih slatkih obiteljskih priča daje cjelinu  uspomenama ne samo kad su djeca mala nego i kasnije kad su djeca već velika pa čak i odrasla.

Kada je počela vaša ljubav prema fotografiji i kako ste odlučili to pretvoriti u posao? 

Moja strast prema fotografiji je proklijala krajem osnovne škole, ali zbog određenih okolnosti nisam odmah krenula tim putem. Tek 2016. godine sam skupila sredstva za svoj prvi fotoaparat i počela ozbiljno učiti i raditi. Već 2018. godine sam počela zarađivati od fotografiranja. Položila sam majstorski ispit 2023. godine i osnovala vlastiti obrt.

Kako ste razvili svoj stil i pristup fotografiranju novorođenčadi koji vas izdvaja kao newborn fotografkinju?

Moj specifičan pristup fotografiranju novorođenčadi razvio se spontano iz moje ljubavi prema maloj djeci. Volim koristiti luksuzne haljine i dodatke poput kruna i cvjetnih vjenčića, ali zadržavam jednostavan stil koji me izdvaja od drugih fotografa. Moj fokus je na portretnom poziranju, ističući zahtjevnost u radu s novorođenčadima. Moji monokromatski setovi često privlače klijente koji cijene taj stil.


Kako balansirate između zadovoljavanja zahtjeva klijenata i održavanja svoje umjetničke vizije?

Moji klijenti su upoznati s mojim radom, pa znaju što mogu očekivati. Kada želim eksperimentirati ili istražiti nove ideje, obično surađujem s prijateljicama ili nudim besplatne sesije. Uspijevam održati svoju autentičnost i prepoznatljivost kroz kombinaciju klijentskih zahtjeva i vlastite umjetničke vizije.

Možete li malo detaljnije objasniti svoj novi smjer – Fine Art fotografiju? Kako ćete to integrirati u svoj već postojeći portfolio?

Moj interes za Fine Art fotografijom započeo je prošle godine, nakon što sam imala pogrešnu predodžbu o toj vrsti fotografije. Putovanja i edukacije u Italiji i Rumunjskoj usmjerila su me prema vrhunskim fotografima u tom području. Unatoč visokim troškovima, integrirala sam Fine Art fotografiju u svoj portfelj te se trenutno fokusiram na portrete djevojčica od 5 do 12 godina.

Kako su ta vaša nedavna putovanja i edukacije utjecala na rad i pristup fotografiji?

Moja putovanja imala su edukativni karakter, posebno u području Fine Art fotografije. Naučila sam mnogo od vodećih fotografa u tom području i primjenjujem stečeno znanje. Sada imam dublji i smisleniji pogled na fotografiju, a nova iskustva pomaknula su me korak naprijed.


Što vas je potaknulo da dijelite svoje znanje i iskustvo kroz individualne edukacije?

Potaknuta upitima klijenata održavam li individualne edukacije. Smatram da mogu olakšati početak drugima dijeleći znanje stečeno tijekom godina. Ova vrsta podrške često nedostaje na početku karijere, pa želim pomoći drugima u rastu i razvoju. Radim edukacije za osnove fotografiranja, edukaciju za newborn fotografiju i osnove rasvjete u fotografiji. Sve edukacije su 1:1.


Kako tehnologija utječe na vaš rad kao fotografkinje?

Tehnologija je ključna za moj rad. Korištenje najnovije opreme, poput Nikon sustava Z8 i Photoshopa, omogućuje mi postizanje visoke kvalitete fotografija. Bez dobre opreme nema dobrih rezultata, što ističem na edukacijama. Koristim najnovije tehnologije poput mirrorless sustava i profesionalne opreme. Nikon sustav Z8 i Nikkor Z objektivi osiguravaju vrhunske rezultate, dok Photoshop služi za obradu fotografija.


Koje su bile najveće lekcije koje ste naučili tijekom svojih godina u poduzetništvu?

Najvažnija lekcija koju sam naučila je strpljenje, marljivost i kontinuirano učenje. Vježbanje, ispravljanje pogrešaka te osobni rast i razvoj ključni su za napredovanje u poslu.


Kako vidite svoj smjer i razvoj u budućnosti?

Vidim se kao edukator u budućnosti, s fokusom na prenošenju znanja i inspiracije drugima. Planiram proširenje studija i ponude, prateći svoj osobni i profesionalni razvoj.


I za kraj, gdje vas mogu pronaći članice zainteresirane za vaše usluge? 

Vrlo sam aktivna na Facebook stranici  

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063766328119

Web stranica je : www.anika-photography.hr

IG : https://www.instagram.com/anickaphotography/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More