ispadanje iz rutine

Zašto ispadanje iz rutine i nije tako loše?

by Maja Lončarić
493 views

Ako imate ustaljenu rutinu od koje ste odlutali, nema razloga za brigu!

Odjednom ste shvatili kako ne vježbate, zaspete uz tv ili mobitel, jedete lošije, pijete previše kave i čini vam se kao da nemate kontrolu, osjećate se lošije i to se sve nekako neprimjetno dogodilo. E super! Sad kad ste to shvatili, uzmite pauzu. To je znak da vam treba neka promjena! Možda vam je postalo jednolično pa vam treba neki odmak od vaše ustaljene rutine.

Evo tri razloga zašto ispadanje iz rutine i nije tako loše:

  • Promišljanje – uvijek smo u pokretu, a to može biti poprilično iscrpljujuće. Zastanite i promotrite što vam ne odgovara, zbog čega ste ispali iz rutine i vratili se nekim lošim navikama. Da vam je sve odgovaralo, to se ne bi dogodilo – evo znaka da je vrijeme za promjenu. Lako je automatski slijediti istu rutinu svaki dan i nakon određenog vremena u njoj se izgubiti. Zato je povremeno potrebno promisliti o sebi. Praćenje rutine troši puno energije, posebno kada vam više ne odgovara, a radite to iz navike. Ono što često zaboravljamo je da nam se navike mijenjaju i s vremenom nam više ne odgovaraju.
  • Otpuštanje loših navika – kao što je rečeno u prethodnoj točki, može se dogoditi da vam ispadanje iz rutine govori da vaša trenutna rutina ne funkcionira. Važno je slušati što nam tijelo i um imaju za reći. Sami sebi dajemo znakove, samo ih treba znati prepoznati. Odvojite vrijeme da preispitate svoju staru rutinu i vidite obrasce koji vam više nisu korisni.  Loše se navike mogu prikriti, teško ih je primijetiti kada ne obraćate dovoljno pažnje, kada neke stvari više ne radite svjesno i kada nemate dovoljno vremena za sebe. To ne znači da morate potpuno promijeniti rutinu, nego samo da trebate odrediti što vam je od koristi, a što više nije. 
  • Postavljanje ciljeva – Ispadanje iz rutine je odlično vrijeme za postavljanje novih ciljeva. Ponekad zaboravimo zašto uopće imamo rutinu. Rutina je način koji nam pomaže pratiti one radnje koje nas vode prema cilju. Sada kada više ne slijedite rutinu, vrijeme je da vidite kako stojite, kamo želite ići i što želite raditi. To će vam pomoći da stvorite novu naviku koja će vas dovesti bliže cilju, koji god to bio. Prema vašim izvornim ciljevima, bit će mnogo lakše vratiti se u bolju rutinu – rutinu koja će vam pomoći da postignete bilo što. 

Najvažnije od svega – nađite svoju rutinu, a to je ona koja vama najviše odgovara. Različiti ljudi imaju različite rutine.

Želite li ustati rano ujutro i ići trčati? Možda baš i ne. Želite li ujutro prije posla  odvojiti više vremena za sebe? Možda vam to više odgovara. Netko se rado ustaje ranije radi trčanja ili odlaska u teretanu. Ja se rado ustajem ranije i opustim se u miru uz šalicu tople cikorije. 

Zapamtite: zaboravite što rade ostali i što ste vidjeli na instagramu – svatko treba pronaći onu rutinu koja njemu najviše odgovara!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More