10 praktičnih savjeta: Kako skratiti vrijeme kreiranja u Canvi?

by Vaše Priče
1.4K views

Kao ženama poduzetnicama važno nam je uštedjeti vrijeme tamo gdje možemo i to vrijeme provesti sa svojom obitelji ili ga posvetiti sebi. Canva je odličan alat koji će ti pomoći da svoj biznis podigneš na viši level a ovo posebnu važnost ima kada pored sebe imaš male okice kojima svaki dan pokazuješ da je moguće ostvariti apsolutno sve što poželiš.

Zato ti danas donosim čak 10 praktičnih savjeta koji će ti skratiti vrijeme kreiranja u Canvi:

  1. Promijeni naziv svakom svom dizajnu kako bi ga uvijek mogla pronaći putem tražilice umjesto da ga satima tražiš u nepreglednim prostranstvima dizajna.
  1. Kreiraj mape (projekte) u koje ćeš sortirati svoje dizajne, svoje predloške, elemente i fotografije koje ti se sviđaju, itd. Na početnoj stranici Canve u lijevom izborniku uđi u Projekte i zatim u gornjem desnom kutu odaberi Dodaj novu stavku i odaberi Mapa. Opcija ispod mapa – Tečaj je nova i vjerujem da će nam jako dobro služiti.
  1. Kada pronađeš ili slučajno naletiš na predloške, elemente, fotografije ili video koji ti se sviđaju, u gornjem desnom kutu klikni na tri točkice i odaberi opciju Označavanje zvjezdicom i spremiti će se u mapu Označeno zvjezdicom koja je već unaprijed kreirana u Canvi i tako ćeš uvijek moći pronaći ono što ti se sviđa. Označeno zvjezdicom pronađi na početnoj stranici Canve u lijevom izborniku u mapi Projekti ili dok kreiraš bilo koji dizajn, u lijevom bočnom izborniku isto pod nazivom Projekti.
  1. Kako više ne bi pretraživala satima predloške, posluži se filtrima! Filtrirati možeš prema stilu ( ženski, estetski, minimalizam, profesionalno, kreativno, šareno itd.), prema temi ( proizvod, ljepota, moda, marketing, rasprodaja itd.), prema bojama i prema značajkama ( videozapis, animacija ili audiozapis).
  1. Kada pronađeš fotografiju ili element koji ti se sviđaju i želiš više sličnih, odaberi tri točkice i opciju Prikaži više sličnih rezultata. Također, ono što mi se pokazalo odličnih jeste da pogledam sve što je napravio taj autor (isto kada se ide na tri točkice pa Pogledajte više radova od xy)  i ako mi se sviđa, odaberem opciju da ga pratim. Autorima koje pratiš možeš uvijek pristupiti i pomoću glavnog izbornika i opcije Autori koje pratite.
  1. Ako želiš neku fotografiju postaviti kao pozadinu a boje su ti prejake tj. želiš malo izblijediti fotografiju, u desnom gornjem kutu pronađi Prozirnost. Ikona izgleda kao nestajući kvadratići i smanji je na postotak koji želiš.
  1. Ako želiš printati pozivnice, vizitke,letke, postere ili bilo što drugo što si kreirala u Canvi, obrati pozornost na to da dizajn sačuvaš u obliku PDF-ispis i odabereš opciju CMYK (ima je samo plaćena verzija Canve). Također, trebaš uzeti u obzir da se prilikom ispisa jedan mali dio obruba odreže pa pripazi i na to. Moguće je da boje na ispisu neće biti iste kao i na laptopu pa prvo napravi jedan probni ispis kako bi nakon njega mogla napraviti promjene ukoliko budu potrebne.
  1. Odvoji vrijeme i kreiraj svoj vizualni identitet ( boje, fontovi, predlošci, elementi, fotografije itd.) jer ćeš značajno uštedjeti vrijeme koje gubiš kada svaki put iznova biraš sve navedeno.
  1. Nakon što kreiraš svoj vizualni identitet, napravi sebi predloške za ono što redovno kreiraš a želiš imati iste vizuale (npr. Instagram objave, priče pozadine za reels..), i sačuvaj ih kao Predložak s vizualnim identitetom. Ova opcija se nalazi u gornjem desnom kutu dizajna kada klikneš na Dijeli. Taj predložak spremi u jednu od svojih mapa i svaki put kada ga iznova upotrijebiš originalna verzija će ti ostati sačuvana u mapi.
  1.  Ako kreiraš pozadinsku sliku za Instagram Reels (slika koja se vidi na tvom feedu) i želiš da bude usklađena s ostalim objavama, idi na dizajn dimenzija za Ig Reels. Kada ti se dizajn otvori, prije kreiranja idi na Elemente i pronađi pravokutnik koji ćeš raširiti na dimenzije 1080*1080 (dimenzije Ig objave). Nakon toga odaberi opciju Položaj i odaberi obje sredine, promijeni mu boju u prozirnu (tj.bez boje) i zaključaj ga da se ne pomiče dok kreiraš. Dio koji je u kvadratu će se vidjeti na tvom feedu a cijeli dizajn će se vidjeti na drugoj stranici Instagrama gdje su Reelsi.

Za sve navedene savjete ću snimiti videa i objaviti ih na svom Instagram profilu, kako bi ti maksimalno olakšala da ih upamtiš i primijeniš.

Ako želiš znati više o Canvi moj Instagram profil je prepun korisnih savjeta te na njemu možeš pronaći i načine na koje možemo surađivati:

https://www.instagram.com/kreirajsgustom

Također, ukoliko imaš bilo kakvih pitanja u vezi teksta ili općenito o Canvi, moj inbox ti je uvijek otvoren.

I za kraj, iznimna čast mi je gledati sve vas poduzetne žene koje pokazujete da je moguće ostvariti sve što se poželi! Navijam za vas!

O autorici: Ja sam Vesela Vuković i veliki sam zaljubljenik u Canvu. Kreirajući u Canvi shvatila sam da kreiram s guštom i rado svoje znanje dijelim sa svima. Tako je nastao moj brend Kreiraj s guštom kroz koji želim dati podršku i alate ženama poduzetnicama kako bi svoje biznise lansirale među zvijezde i bile uzor svojoj djeci koja ih promatraju svaki dan i gledaju kako je moguće ostvariti sve što poželiš.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More