Udobno se smjesti i dopusti da ti pokažem :).
Prvo da vidimo što je uopće kolagen?
Kolagen je protein u našem tijelu, i to najzastupljeniji – čini čak 30 % svih proteina. Možeš ga zamisliti kao ‘ljepilo’ koje drži tijelo na okupu. Nalazi se u koži, kostima, mišićima, tetivama, zglobovima, ali i krvnim žilama i crijevima.
S godinama (već nakon 25!) tijelo prirodno smanjuje proizvodnju kolagena, koja još više opada nakon 40-e. Odgovorno tvrdim da se onaj tren kad ugasiš tih 40 svijeća na torti sve mijenja.
Dakle što kolagen radi?
– Pruža elastičnost i čvrstoću koži
– Održava zglobove pokretljivima i bez boli
– Pomaže kod regeneracije tkiva
– Igra ulogu u zdravlju crijeva i krvnih žila
Postoji oko 28 identificiranih tipova kolagena. Razlikuju se po sastavu, strukturi i funkciji u tijelu. Glavnih pet vrsta su:
- Tip I: Čini 90 % kolagena u tijelu; osigurava strukturu koži, kostima, tetivama i ligamentima.
- Tip II: Nalazi se u elastičnoj hrskavici i podržava zglobove.
- Tip III: Prisutna u mišićima, arterijama i organima.
- Tip IV: U slojevima kože.
- Tip V: U rožnici oka, slojevima kože, kosi i tkivu posteljice.
Sada ono što nas jako zanima – kako usporiti gubitak kolagena u koži?
Za izgradnju kolagena osim aminokiselina (to su gradivne jedinice proteina) tijelu su potrebni i vitamin C, cink, bakar i mangan.
Također možeš pomoći proizvodnji kolagena:
– Dodacima prehrani s kolagenskim peptidima (najčešće tip I za kožu i tip II za zglobove).
– Izbjegavajući pušenje i šećer.
– Noseći zaštitu od sunca svaki dan.
– Birajući odjeću s UV zaštitom.
Povećava li prehrana bogata kolagenom razinu kolagena?
Kolagen se ne može apsorbirati u cijelosti – razgrađuje se u aminokiseline. Hrana bogata kolagenom ne povećava izravno količinu kolagena, ali s druge strane daje gradivne jedinice za koju su istraživanja pokazala da signaliziraju u stvaranju kolagena. Ipak, možeš pomoći tako da jedeš uravnoteženo – mediteranska prehrana je izvrstan izbor (puno povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, voća, ribe, mesa, mliječnih proizvoda i jaja), uključujući onu pileću juhu s početka. Upravo juhe u koje smo stavili kosti i dugo su se kuhale su vrijedni izvori aminokiselina koje su nam gradivne jedinice za kolagen. Ovo su još neke namirnice koje mogu pomoći pri izgradnji endogenog kolagena:
- Vitamin C: Naranče, jagode, paprika, brokula, prokulice, kupus, karfiol, maline, grožđe.
- Prolin: Gljive, kupus, šparoge, kikiriki, pšenica, riba, bjelanjak, meso.
- Glicin: Crveno meso, puretina, piletina, svinjska koža, kikiriki, granola.
- Bakar: Jetra, jastozi, školjke, shiitake gljive, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, tamna čokolada.
- Cink: Školjke, crveno meso, piletina, grah, brokula, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi.
Imaju li kolagenski dodaci učinka?
Kolagen hidrolizati imaju značajne kliničke dokaze za povećanje gustoće kolagena, elastičnosti, hidracije kože i smanjenje vidljivosti bora. Ipak budući da ta istraživanja obično plaća industrija dodataka prehrani potrebno ih je uzeti s dozom opreza.
Preporuka farmaceuta
Konkretno kao farmaceut, vjerujem u snagu uravnotežene prehrane, ali i u pametno korištenje dodataka prehrani. Kod pada prirodne proizvodnje kolagena – osobito nakon 30. godine – dodaci kolagenskih peptida mogu biti korisna nadopuna njezi kože iznutra.
Za optimalan učinak, biraj kvalitetne dodatke koji sadrže i vitamin C, jer on pomaže u sintezi kolagena.
I naravno – ne zaboravi SPF svaki dan!