Kako (jeftino) putovati i raditi za sebe?

by Barbara Boltiš
1.1K views

Nedavno sam se vratila s 20-dnevnog solo putovanja Španjolskom. Budući da sam otvorila svoj obrt za digitalni marketing prije otprilike 6 mjeseci, trudila sam se putovati na kreativan i povoljan način jer sam još u fazi razvoja svog poslovanja. Tijekom cijelog putovanja sam i radila. Bilo mi je jako važno da sve stignem bez da moje poslovanje pati.

A kako sam to izvela na avanturistički i povoljan način, saznaj u nastavku teksta.

3 načina kako putovati povoljno

Za vrijeme svog solo putovanja Španjolskom, boravila sam na 5 različitih lokacija: Malaga, Granada, San Jose (Almeria), Gestalgar (Valencija) i Olot (Barcelona). Uz to što sam željela povoljnije putovati, nekako mi je prisjelo ići u apartmane. Htjela sam upoznati Španjolsku na malo drukčiji način. Bilo mi je važno da upoznam lokalce i da odem i na manje razvikane lokacije. Zato sam napravila kombinaciju različitih smještaja i načina putovanja, a više o tome pročitaj dalje.

1. Odsjedanje u hostelu

Svoje putovanje sam započela u Malagi. Naime, sama Malaga ima pristupačan i odlično povezan javni prijevoz. Tako da sam iz zračne luke mogla doći javnom autobusnom linijom bez puno kompliciranja. Jednokratna karta za bus koštala me 1,40 eura. Uz to, autobusna stanica bila je na 10-15 metara od mog hostela La Moraga de Poniente.

Iako sam bila kratko u Malagi, izabrala sam poprilično dobar hostel izvan centra. Uzela sam sobu s bračnim krevetom koju sam platila oko 50 eura. U samoj sobi, osim kreveta, bio je i radni stol, privatni balkon s dvije stolice i stolićem, otvoreni ormar s vješalicama i brdo utičnica. Što više jednoj poduzetnici treba?

Jedina mana hostela je dijeljenje kupaonice, ali mislim da je to mala mana, s obzirom na sve ostale prednosti. U samom hostelu mogla sam koristiti i zajedničku kuhinju, krovnu terasu i terasu sa stolovima i stolicama. Sam hostel nalazi se i u blizini plaže što je dodatni plus ako planiraš putovati i raditi ljeti.

Općenito, brojni hosteli nude sobe s bračnim krevetom, a u pravilu su i dalje jeftinije od onih hotelskih. Većinom se u svim hostelima kupaonice dijele, ali je u nekima moguće čak imati i privatnu kupaonicu. Uz to, u hostelima se dosta njeguje atmosfera za upoznavanje pa sam i u ovom hostelu upoznala i neke druge putnike koji rade remote.

2. Čuvanje kućnih ljubimaca s Trusted House Sitters

Kada sam tražila opcije kako bih još mogla putovati, a da mi se to poklapa s radnim rasporedom, dobila sam savjet prijateljice da probam s Trusted House Sitter. Riječ je o platformi za čuvanje kućnih ljubimaca. Članarinu sam platila oko 130 eura, a onda sam se lagano počela prijavljivati na otvorene prilike za čuvanje ljubimaca.

Posebno sam pazila da biram vlasnike samo s 1 psom ili do 3 mačke. Budući da je pse potrebno šetati barem 2-3 puta dnevno, nisam si htjela zadati previše odgovornosti. Uz mačke je definitivno puno jednostavnije, i sama imam 3 mačke kod kuće. Zato sam se i nadala da ću uspjeti uhvatiti priliku za čuvanje mačaka.

Međutim, jedina prilika koja me privukla i činila se izvedivom bila je čuvanje pesice Minne u Granadi. Čim sam se prijavila, vlasnica mi je poslala poruku da razmijenimo brojeve kako bi se čule i telefonski. Nekako smo odmah kliknule i dogovorile se da dolazim u Granadu. Cijeli proces je bio jednostavan, došla sam kod vlasnice u Granadu, ona mi je pokazala sve što je potrebno i zatim me ostavila samu da čuvam Minnu. Stan joj je bio prekrasan, imala je veliku terasu i nalazila sam se u kvartu Albayzin. Osim kiše koja me snašla, sam smještaj i boravak u Granadi bio mi je izuzetno ugodan.

Također, na aplikaciji je moguće prijaviti se i za čuvanje domaćih životinja ili nekih drugih kućnih ljubimaca. Moguće je ići s prijateljem, partnerom ili obiteljski. I vi same možete postati domaćini. Lokacije su isto raznolike, najviše otvorenih prilika za čuvanje ljubimaca je u SAD-u, Velikoj Britaniji, a onda u Španjolskoj i drugim zapadnoeuropskim zemljama. Vidjela sam da postoje i neke opcije za Aziju, ali nisam baš previše istraživala ostale kontinente. Usredotočila sam se najviše na Europu.

3. Vještine i znanja u zamjenu za smještaj i hranu uz Workaway

Posljednji način putovanja koji sam koristila u Španjolskoj, bio je Workaway. Preko Workawayja sam bila na čak 3 lokacije – San Jose, Gestalgar i Olot. Sva tri su manje poznata mjestašca u Španjolskoj. Dok se San Jose nalazi u blizini Almerije, Gestalgar je nedaleko Valencije, a Olot je javnim prijevozom povezan s Barcelonom.

Za Workaway sam isto čula preko prijateljice. Odlučila sam otvoriti profil za koji je potrebno platiti članarinu od nekih 50 eura. Moguće je otvoriti profil i s prijateljem ili partnerom. Također, možete i vi same postati domaćini. Ideja iza Workawayja jest da putnik ima omogućen smještaj i hranu u zamjenu za neku vrstu rada. Lepeza mogućnosti je ogromna, kao i uvjeti i način rada.

Workaway u San Joseu

Recimo, u San Joseu sam bila kod jedne umjetnice koja je trebala pomoć s marketingom. Raspored mi je bio izuzetno fleksibilan, a usudila bih se reći da i nisam nešto previše trebala raditi. Ujutro bih bila većinom sama u kući jer je ona vozila kćer u školu i obavljala stvari po gradu. Kada bi se vratila, zajedno bi radile na njenoj vidljivosti. Vrlo brzo je ponovno trebala ići po kćer u školu, a ja bih tada otišla u šetnju po pješčanim plažama i istraživala. Večer je bila rezervirana za rad koji sam trebala napraviti za svoje klijente.

Workaway u Gestalgaru

Na drugoj lokaciji u Gestalgaru, bila sam u dosta ruralnom dijelu. Prijavila sam se na oglas jednog mladića koji je inače Škot. Kod njega sam bojala rešetke oko prozora. Raspored je isto bio dosta fleksibilan jer je on preko tjedna radio kao učitelj engleskog jezika za poslovnjake. Sad ako se pitaš kako sam mogla živjeti kod nekog muškarca kojeg ne poznajem, imam i za to odgovor. Na Workawayju je moguće pregledati sve recenzije. Moguće je i javiti se osobama koje su već bile kod tvojeg domaćina i provjeriti što te zanima.

Workaway u Olotu

Posljednje iskustvo s Workawayjom na mojem putu bilo je u Olotu. Pomagala sam učiteljici engleskog jezika u osnovnoj školi koja se bavi access barsom. Olot je malo mjestašce, ali jako slatko. Poznato je najviše po ostacima vulkana. Ovdje sam najviše radila na vizualima za Instagram profil. I na ovoj lokaciji izabrala sam osobu kod koje mi sam rad nije prezahtjevan, a raspored je bio izuzetno fleksibilan. Uz to, na svim sam lokacijama imala svoju sobu i privatnost.

Sve u svemu

Sva tri načina putovanja omogućila su mi da upoznam lokalce i lokalnu kulturu. Sa svojim domaćinima sam i putovala. Obišla sam festival u Valenciji, išla na planinarenje, razgledala Besalu (koji me podsjeća na Mostar) te jezero u Banyolesu. Čak sam bila i na jednom malo većem obiteljskom ručku.

Što je još važnije, sa svim domaćinima sam se lako dogovorila, unaprijed su znali da ću tijekom boravka raditi i za sebe. Putovanje Španjolskom bilo je čarobno, a da iskusim tu čaroliju nisam trebala žrtvovati rad sa svojim klijentima.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More