Morena Mičetić – “Vjeruj u sebe i u svoj potencijal. Budi hrabra. Svijet te čeka.“

by Vaše Priče
628 views

Ja sam Morena, certificirana sam Academic Life Coach trenerica (Coach Training EDU, USA), doktorica ekonomskih znanosti, mentorica savjetnica pri HAMAG-BICRO, motivatorica, pročelnica upravnog odjela u lokalnoj samoupravi, direktorica poduzetničkog inkubatora i asistentica na fakultetu. Osim toga povremeno sudjelujem u raznim projektima na međunarodnoj razini.

Višegodišnja sam članica BYOB grupe i obožavam raditi s ženama u različitim fazama osobnog i profesionalnog razvoja. Sve što drugima prenosim najprije testiram na sebi, na taj način sam sigurna u pozitivne rezultate. Osim s ženama  radim i s mladim osobama. Meni je bilo jako izazovno kao mladoj osobi i kao ženi mi je život poprilično izazovan, i to je razlog zašto sam odlučila svoj profesionalni put u ekonomiji upotpuniti sa stručnim usavršavanjem iz područja pozitivne psihologije.

Tvoj profesionalni put je zbilja inspirativan. Uz sve čime se baviš, još i kao hobi mentoriraš poduzetnice. Kako je došlo do toga? 

Upravo profesionalni put me doveo do toga da mentoriram poduzetnice ali i sve one poduzetne žene koje razmišljaju o poduzetništvu. Kako? Krenulo je od mene same. Da bih uz izazovno djetinjstvo, mladost i kasnije godine mogla uspjeti „zadržati sebe“ i raditi na ostvarenju svojih snova, radila sam puno na svom osobnom razvoju. Naučila sam brojne tehnike koje sam nesebično uvijek dijelila svojim prijateljicama ali i drugima. Svaki novi životni izazov meni je bila jedna nova enigma i zadatak koji sam riješila. Istovremeno sam svakodnevno promatrala žene oko sebe i vidjela ogromni potencijal i mogućnosti osobnog napretka koje imaju, ali ih nisu svjesne ili ih u ostvarenju koče neka kriva uvjerenja.

Pitali su me mnogi: kako ti sve stigneš? I zapravo sam shvatila da je ključ uspjeha u mudrom korištenju slobodnog vremena i dobrog upravljanja vremenom odnosno prioritetima. I tako je došao dan kada sam shvatila da se i profesionalno želim baviti pomaganjem prvenstveno ženama i nastao je moj Smart Weekend by Morena. Radim s ženama i mladima da prepoznaju i aktiviraju svoj potencijal, da promijene svoj način života i počnu živjeti svoje snove. Kroz individualna i grupna mentoriranja, coaching, radionice i motivacijske vikende pomažem im promijeniti pogled na život uz jasne smjernice za put u bolju i ispunjeniju budućnost.


S kojim se izazovima u takvom poslu najčešće suočavaš?

Izazov mi je upravo taj kada vidim ispred sebe ženu, ja vidim ogroman potencijal koji ona u sebi ima, imam viziju što ona sve može postići i kakav život može imati ali ona ipak nema interesa za napraviti promjenu. Prihvaćam njenu odluku, njoj je dobro i ona uživa u svojoj zoni komfora, ali nije svjesna da je to samo kratkoročno dobro za nju dok bi dugoročno mogla živjeti jedan potpuno drugačiji život. Najljepše mi je raditi s osobama koje žele promijeniti svoje trenutno stanje i način života, koje su spremne na poduzimanje koraka na putu prema uspjehu i sreći. Imamo divne rezultate i to je ono što me najviše motivira.


Kako uspiješ uskladiti svoj primarni posao sa svim ostalim čime se baviš?

Uspijevam sve uskladiti samo zato jer obožavam svoj posao, sve čime se bavim. To je moja poslovna strast. Ono što sam prepoznala da u tome uživam i zato mi ništa nije teško. I naravno upravljanje vremenom odnosno prioritetima. To sam s godinama dobro naučila i sada podučavam druge žene kako da maksimalno dobro iskoriste ograničeno tjedno vrijeme koje imaju na raspolaganju a da imaju dovoljno vremena za sve obveze koje imaju i dodatno za svoj osobni razvoj, odmor, zdravlje i razonodu.


Kako ostaješ motivirana i inspirirana za rad?

Motiviraju me rezultati. I stvaranje nečega iz ničega.To me veseli u svemu što radim. Kad od ničega nastane neka nova vrijednost. Postavljam ci ciljeve, veće ciljeve koje rasčlanim na manje ciljeve, radim plan za njihovu realizaciju i radim po planu. Pritom uživam na tom putovanju prema cilju J Nagradim se za svaki odrađeni zadatak. Volim i šetat uz more, tada se aktivira sva moja kreativnost i inspiracija za nove projekte.


Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time? Jesi li kad bila na rubu burnouta?

Danas onaj tko u poslu „grize“ teško da nije barem jednom bio na rubu burnouta. Ja sam se naučila prepoznati kada dođem negdje blizu i tada „zakočim“. To se većinom događa kod nekih rokova kada se više toga treba riješiti u istom roku. Kako zakočim? Tako što palim crveni alarm i počnem odbacivati sve one radnje koje mogu odgoditi za kasnije. Fokusiram se samo na to što ima rok. Sve ostalo ostaje po strani i to čeka da prođe rok. Zamolim i svoj bližnje na razumijevanje i hvala Bogu naučili su se na taj moj crveni alarm. I znaju da ću im sve nadoknaditi, jer kad prođu rokovi ja onda iskoristim vrijeme za nadoknadu.


Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

Ponosna sam na sve ono što je nastalo iz moje ideje i od ničega postalo nešto. Ali posebno sam ponosna na to što sam dala doprinos poticanju ženskog poduzetništva i da je upravo moj grad među prvima u državi po uspjehu u poticanju ženskog poduzetništva, s rezultatom da je 60 % gradskih bespovratnih potpora za poduzetnike „otišlo“ upravo ženama.


Što bi izdvojila kao svoje temeljne vrijednosti? Jesu li utjecale na tvoj posao?

Moje temeljne vrijednosti koje su utjecale na moj posao su želja za stvaranjem dodane vrijednosti i pomaganje drugima ali pomaganje po sistemu da im se ne da riba nego da ih se nauči loviti ribu. Smatram da svaki čovjek ima potencijal koji treba prepoznati i aktivirati, svatko od nas ima svoju ulogu i kad bi svatko od nas spoznao svoju poslovnu strast i ulogu u kojoj će biti sretan, ovaj svijet bi bio puno ljepši. Kad netko sa strašću radi svoj posao onda ne samo da ima bolje rezultate,  sretan je i ispunjen, nego mu se i otvaraju brojne nove prilike za napredak.

I jedna moja temeljna vrijednost je ta da sam uvijek – svoja. I uporna. Držim se čvrsto svojih uvjerenja i stavova, radi ničega i nikog ne gubim entuzijazam i vjeru da će sutra biti bolje. Imam svoju neku viziju ispred sebe i ne dam se omesti s puta prema ostvarenju te vizije. Primjerice, u svojih 19 godina formalnog rada nudile su mi se razne zanimljive mogućnosti za napredovanje i promjenu posla ali ja sam se držala svoje vizije. Dugoročni cilj mi je uvijek primaran. Sve odluke koje donosim u skladu su jednim većim planom. Ne gubim vrijeme na one stvari koje smatram da su nebitne tj. ne vidim im svrhu u mojem životu. Jedan primjer je iz srednje škole. Imala sam uvijek pet iz hrvatskog jezika ali kada sam za lektiru trebala čitati „Juditu“ Marka Marulića ja nisam nikako uspjela pronaći svrhu zašto bi to trebala čitati. Nikako mi se nije svidjela. Nije mi „legla“. Doživjela sam ju kao gubljenje vremena. I ja sam svjesno odlučila to ne čitati i reći ispred cijelog razreda profesorici da ne vidim svrhu čitanja „Judite“. I dobiti jedinicu.

I na samom vrhu, moja temeljna vrijednost je hrabrost. Život nas svemu uči, mene je od malih nogu naučio da moram biti hrabra i jaka. Danas mi to uvelike pomaže u poslu sa svim izazovima koje nam nameće moderno poslovanje. Zato radim sa hrabrim ženama i onima koje to nisu ali će postati uz moju podršku.


Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Osim Motivacijskih vikenda u Istri https://smartweekend.my.canva.site/motivacijski-smart-weekend-by-morena  i Lici https://smartweekend.my.canva.site/copy-of-motivacijski-smart-weekend-by-morena , dogovaram održavanje radionica u različitim dijelovima države a u planu je i mentorski online program „Moj novi život“. Taj mentorski program biti će namijenjen upravo ženama koje su „zapele“ i nikako da se izvuku iz začaranog kruga nezadovoljstva privatnim i/ili profesionalnim životom. Također u izradi su i neki novi zanimljivi programi za mlade i žene o čemu ću objaviti informacije na svojoj FB stranici i IG profilu.


Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Radim s puno žena koje tek kreću u poduzetništvo i kažem im:

„Sjeti se svoje majke i bake kad su bile u tvojim godinama. Jesu li one imale priliku kakvu ti danas imaš? Jesu li imale sve te mogućnosti na raspolaganju kakve ti imaš? Nikada kao danas nemamo toliko dostupnih alata za osobni i profesionalni razvoj. A nemamo više niti granice, cijeli svijet je potencijalno tržište. Iskoristi te prilike koje postoje. Pokušaj. Što ako ne uspiješ? Shvati da neuspjeh nije suprotan uspjehu. On je sastavni dio puta prema uspjehu. Misliš da u to što ulaziš je već zasićeno i postoji jaka konkurencija? Točno je to da je svugdje i u svemu danas velika i jaka konkurencija. Ali znaj, ako ćeš ti primjerice otvoriti cvjećarnicu u gradu gdje ima već devet cvjećarni, ti nećeš biti deseta po redu. Ti ćeš biti jedna od deset. Kupac bira između vas deset gdje će kupiti cvijeće i ako si dovoljno kreativna, uporna i jedinstvena ti ćeš postati jaka konkurencija za onih devet. Usavršavaj se, uči, radi na svom osobnom razvoju, nauči upravljati prioritetima, razmišljaj van okvira, oslobodi se negativnih uvjerenja, vjeruj u sebe i u svoj potencijal. Budi hrabra. Svijet te čeka.“


Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Mogu pratiti moju FB stranicu https://www.facebook.com/smartweekendbymorena/

i IG profil https://www.instagram.com/smart_weekend_by_morena/

i poslati e-mail na adresu smart.weekend.bymorena@gmail.com

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More