Kako su povezane pileća juha, kolagen i kozmetika?

by Lana Vitas
34 views

Udobno se smjesti i dopusti da ti pokažem :).

Prvo da vidimo što je uopće kolagen? 

Kolagen je protein u našem tijelu, i to najzastupljeniji – čini čak 30 % svih proteina. Možeš ga zamisliti kao ‘ljepilo’ koje drži tijelo na okupu. Nalazi se u koži, kostima, mišićima, tetivama, zglobovima, ali i krvnim žilama i crijevima.

S godinama (već nakon 25!) tijelo prirodno smanjuje proizvodnju kolagena, koja još više opada nakon 40-e. Odgovorno tvrdim da se onaj tren kad ugasiš tih 40 svijeća na torti sve mijenja.

Dakle što kolagen radi?

 – Pruža elastičnost i čvrstoću koži

 – Održava zglobove pokretljivima i bez boli

 – Pomaže kod regeneracije tkiva

 – Igra ulogu u zdravlju crijeva i krvnih žila

Postoji oko 28 identificiranih tipova kolagena. Razlikuju se po sastavu, strukturi i funkciji u tijelu. Glavnih pet vrsta su:

  • Tip I: Čini 90 % kolagena u tijelu; osigurava strukturu koži, kostima, tetivama i ligamentima.
  • Tip II: Nalazi se u elastičnoj hrskavici i podržava zglobove.
  • Tip III: Prisutna u mišićima, arterijama i organima.
  • Tip IV: U slojevima kože.
  • Tip V: U rožnici oka, slojevima kože, kosi i tkivu posteljice.

Sada ono što nas jako zanima – kako usporiti gubitak kolagena u koži?

Za izgradnju kolagena osim aminokiselina (to su gradivne jedinice proteina) tijelu su potrebni i vitamin C, cink, bakar i mangan.

Također možeš pomoći proizvodnji kolagena:

– Dodacima prehrani s kolagenskim peptidima (najčešće tip I za kožu i tip II za zglobove). 

– Izbjegavajući pušenje i šećer.

– Noseći zaštitu od sunca svaki dan.

– Birajući odjeću s UV zaštitom.

Povećava li prehrana bogata kolagenom razinu kolagena?

Kolagen se ne može apsorbirati u cijelosti – razgrađuje se u aminokiseline. Hrana bogata kolagenom ne povećava izravno količinu kolagena, ali s druge strane daje gradivne jedinice za koju su istraživanja pokazala da signaliziraju u stvaranju kolagena. Ipak, možeš pomoći tako da jedeš uravnoteženo – mediteranska prehrana je izvrstan izbor (puno povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, voća, ribe, mesa, mliječnih proizvoda i jaja), uključujući onu pileću juhu s početka. Upravo juhe u koje smo stavili kosti i dugo su se kuhale su vrijedni izvori aminokiselina koje su nam gradivne jedinice za kolagen. Ovo su još neke namirnice koje mogu pomoći pri izgradnji endogenog kolagena:

  • Vitamin C: Naranče, jagode, paprika, brokula, prokulice, kupus, karfiol, maline, grožđe.
  • Prolin: Gljive, kupus, šparoge, kikiriki, pšenica, riba, bjelanjak, meso.
  • Glicin: Crveno meso, puretina, piletina, svinjska koža, kikiriki, granola.
  • Bakar: Jetra, jastozi, školjke, shiitake gljive, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće, tamna čokolada.
  • Cink: Školjke, crveno meso, piletina, grah, brokula, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi.

Imaju li kolagenski dodaci učinka?

Kolagen hidrolizati imaju značajne kliničke dokaze za povećanje gustoće kolagena, elastičnosti, hidracije kože i smanjenje vidljivosti bora. Ipak budući da ta istraživanja obično plaća industrija dodataka prehrani potrebno ih je uzeti s dozom opreza.

Preporuka farmaceuta

Konkretno kao farmaceut, vjerujem u snagu uravnotežene prehrane, ali i u pametno korištenje dodataka prehrani. Kod pada prirodne proizvodnje kolagena – osobito nakon 30. godine – dodaci kolagenskih peptida mogu biti korisna nadopuna njezi kože iznutra.

Za optimalan učinak, biraj kvalitetne dodatke koji sadrže i vitamin C, jer on pomaže u sintezi kolagena.

I naravno – ne zaboravi SPF svaki dan!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More