6 ključnih koraka na putu do ljubavi prema sebi

by Nikolina Dukić
792 views

Pričamo li previše ili premalo o ljubavi prema sebi? Ponekad mi se čini da se taj pojam izlizao poput sličice junikorna koji se samo još na pašteti nije smjestio (ako je javi mi da znam).

Dugo sam pokušavala shvatiti što je zaista ljubav prema sebi i zašto je toliko važna. Prepreka koja mi je stajala na putu, a nisam je vidjela, bila je ta da nisam u potpunosti osvijestila sve one načine na koje sebe nisam voljela.

Ljubav prema sebi – O tome se baš ne govori…

Svi bismo rado preskočili bolna suočavanja i odmah zajahali ljubav prema sebi poput gore spomenutog junikorna.

Nažalost to ne ide tako…

Ljubav prema sebi nije topla kupka, maska za lice i čaša vina. Istinska ljubav prema sebi zahtijeva ipak malo više truda i ulaganja.

Koliko puta u danu se oglasi tvoja unutarnja kritičarka i govori ti da nisi uspjela, da moraš još i ovo? Govori ti da nešto nije za tebe, da ne zaslužuješ? Da ostaneš sjediti na klupi i čekati svoj red?

U kojim situacijama se zapostaviš, sebe zaboraviš ili se staviš na posljednje mjesto?

Osvijestiti sve načine na koje sebe ne voliš znači ukloniti glavnu prepreku na putu prema ljubavi prema sebi.

Sljedećih 6 koraka mogu ti pomoći da zastaneš i vratiš se u sadašnji trenutak. Mogu ti pomoći da budeš malo blaža prema sebi i njeguješ nježniji pristup prema svojim unutarnjim potrebama.

  1. Osvijesti sebe

Umiri se i poslušaj. Ugodi frekvenciju na svoje valove. Da možeš osjetiti kako si. Kako si stvarno. Kako si kad se svijetla ugase, kada se sve zaustavi. Tu si ti. Nisi ni na jučerašnjem sastanku ni na sutrašnjem zoom-u. Tu si. Postojiš. Postojiš sada!

  • Prihvati svoju autentičnost

Da bi zasjala u potpunosti trebaš se prvo obračunati sa strahom od same sebe. Sa strahom da budeš ono tko ti zapravo jesi. Možeš li se zavoljeti? Možeš li se zaljubiti u sve svoje blesave tikove i humor. U one male jedinstvenosti koje te razlikuju od svih, koje te čine posebnom? Možeš li ih bez straha pokazati svijetu? Treba li ti dopuštenje da budeš takva kakva jesi? Spoiler alert: Ne treba!

  • Postavi granice beskompromisno

Uzmi vrijeme za sebe. Uzmi i prostor! Ustani protegni se, raširi ruke najviše što možeš. Ima te. Imaš pravo na prostor, imaš pravo biti ovdje, disati, smijati se i reći „Ne“. Napraviti korak unazad, pronaći svoje mjesto. Mjesto na kojem je ugodno biti ti. Mjesto na kojem ne moraš nikome ništa objašnjavati, a najmanje svoju potrebu za mirom i samoćom. Nisi nikome dužna opravdanja, pa čak ni sebi!

  • Oprosti…

Griješila si… Tko nije? Greška te ne čini čovjekom, čovjekom te čini oprost. Oprosti sebi za sve što si pogriješila. Tvoje mane su isto dio tebe, zagrli ih, one te uče milosti. Milosti prema sebi. Uče te strpljenju. Uče te pokušati ponovno. Greške su tvoji putokazi. Pokazuju ti smjer u kojem se želiš kretati. One ti daju humanost, pune te strpljenjem i razumijevanjem za sebe i druge.

  • Stvaraj bez zadrške

Tvoje ljudsko pravo da ne rečem dužnost je kreiranje. Ti si čarobnica koja sve što dotakne obogati i uresi. Kreiraj slobodno. Slobodno poput ptice koja ne preispituje svoja krila, ona leti. Toliko je vrijednosti još sakriveno u tebi, vrelo tvojih emocija izvorište je inspiracije koja samo čeka da izađe i oboja svijet oko tebe. Blago onima koji se nađu u tvojoj blizini i svjedoče tvom cvatu.

  • Otvori se za primanje

Dozvoli svakom atomu svog bića da osjeti kako si vrijedna pažnje i ljubavi drugih. Njihove pomoći, vremena, komplimenata, poklona i skrbi. Nisi ništa dužna učiniti zauzvrat, niti je potrebno opravdavati tvoje želje. Kada se otvaraš za primanje, čuda se počinju događati. Obilje radosti krije se upravo u primanju bez oklijevanja.

Put prema ljubavi prema sebi jako je dinamičan. Pun je uspona i padova. Zamisli ga kao krug. Nema početak, nema kraj. Ali ono što treba da bi postojao je kretanje.

Od srca i tebi i sebi želim mnoštvo kretanja i dinamike na ovom važnom putovanju!

P.S. Niti jedan junikorn nije ugrožen pisanjem ovog članka 😉

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More