Planovi prehrane prodaju se bolje nego ikada. Kao da će set recepata koje je sastavio netko drugi riješiti sve tvoje probleme u kuhinji. Ali tajna pravilne prehrane zapravo leži u procesu samostalnog planiranja obroka… ili ipak ne?
Vrijeme je da realistično sagledamo sve prednosti i nedostatke planiranja tjednog jelovnika.
Što zapravo znači planirati obroke?
U kutiji s alatima koji ti mogu pomoći da se hraniš zdravije nalazi se – planiranje prehrane. Planirati prehranu znači unaprijed razmisliti i odrediti što ćeš jesti tijekom sljedećih nekoliko dana.
Iako se, po uzoru na ranije spomenute gotove planove prehrane, ovaj proces može činiti vrlo strogim, zapravo je ključno shvatiti da on to ne treba biti. Kako je jednom prilikom američki predsjednik Dwight Eisenhower izjavio: “Plan je ništa, planiranje je sve.”
Ti se možeš voditi tuđim ili vlastitim planom prehrane kao da je Sveto pismo, ali garantiram ti – brzo ćeš odustati i zaključiti da planiranje prehrane, ili još gore, pravilna prehrana, nije za tebe.
Planiranje jelovnika nije vezanje za tuđi popis jela, već alat koji ti pomaže da sebi olakšaš svakodnevicu. To može biti okvirni popis jela za tjedan, ideje za doručak ili samo popis namirnica koje uvijek imaš kod kuće.
Glavna stvar koju trebaš imati na umu jest da je cilj planiranja pojednostaviti, a ne zakomplicirati. Naravno, na početku usvajanja bilo koje navike, pa tako i planiranja, ona će biti izazovna i zahtijevati veće ulaganje tvoga vremena i truda. Međutim, ako ti planiranje prehrane postane veća zapreka nego korist, to je znak da nešto u tvom procesu treba prilagoditi.
Prednosti planiranja obroka
Planiranje obroka zaista je korisna vještina, a njegove glavne prednosti možeš podijeliti u tri skupine. Evo kako planiranje može biti tvoj saveznik:
- Uštede u kućnom budžetu:
Kad imaš plan što ćeš jesti i kuhati tijekom tjedna, lako sastaviš popis za trgovinu i izbjegneš kupovinu svega što ti zapravo ne treba. Impulzivna kupovina, osobito kad si gladna, brzo “pojede” novčanik. Planiranjem smanjuješ i količinu hrane koja se baca – manje ostataka, manje hrane kojoj istekne rok. Jer, koliko puta si bacila nešto što si “zaboravila” u hladnjaku?
- Više vremena (i živaca) za druge aktivnosti:
Najveći potrošač vremena i živaca je neodlučnost, to vječno pitanje “Što ću sutra kuhati?”. S planom obroka, to pitanje nestaje. Osim toga, manje je izleta u trgovinu u zadnji tren zbog zaboravljenih sastojaka. Oslobodi si dodatno vrijeme za poduzetničke pothvate.
- Pravilna prehrana postaje praktična:
Najvrjedniji dio je sam proces planiranja – čak i ako ne slijediš plan 100 % (što vrlo vjerojatno ni nećeš). Planiranjem povećavaš šansu da ćeš jesti zdravije jer svjesno promišljaš o prehrani. Plus, planiranje je lijek za monotoniju – svjesno imaš priliku uvesti više raznolikosti, manje ponavljati ista jela. Kada si zadnji put isprobala nešto novo?
Najčešći mitovi o planiranju prehrane
Postoje uvjerenja koja te mogu kočiti u tjednom planiranju obroka. Ovom prilikom nazvat ćemo ih mitovi kako bismo ih mogli razbiti. Budi iskrena prema sebi – prepoznaješ li se u nekom od ovih mitova?
Mit 1: Planiranje je komplicirano i oduzima puno vremena
Iako se tako ne čini na prvu, neplaniranje je ono koje zapravo oduzima najviše vremena. Razmisli samo koliko vremena potrošiš na odluke u zadnji tren, impulzivnu kupovinu i kuhanje bez plana. Dok ne počneš ove sitnice stavljati na papir, nećeš ni skužiti koliki je prostor za uštedu vremena. Probaj tjedan dana planirati pa usporedi – prikupi dokaze.
Mit 2: Ako neću slijediti plan 100 %, nema smisla ni pokušavati
Iza ovoga mita krije se – perfekcionizam odnosno sve ili ništa način razmišljanja. To je znak da ti je destinacija na koju želiš stići zahvaljujući planiranju prehrane vrlo važna, što je dobro. Međutim, u prehrani trebaš njegovati fleksibilan pristup. Ako si u srijedu isplaniraš varivo od graška, a ubaci ti se neka obaveza ili ti se taj dan ne jede varivo, prilagodi se. Fokusiraj se na dosljednost, a ne savršenstvo.
Plan je tu da te podrži, a ne da te ograniči.
Mit 3: Planiranje ubija spontanost i užitak u hrani
Istina, planiranje može dovesti do uvijek istih i dosadnih jela – ali samo ako ga tako postaviš. Proces planiranja je u tvojim rukama. Ti si kapetanica broda na kojemu piše Tjedni plan obroka. Ovisno o tvojoj osobnosti i obavezama, možeš napraviti samo popis jela i birati ih prema raspoloženju. Potrudi se svaki tjedan uvesti 1-2 nova recepta, a ponekad se odluči na odlazak u restoran ili naručivanje.
Planiranje ti zapravo daje više prostora za užitak i spontanost. Što kažeš na to?
Što može poći po zlu? (iskreno o izazovima)
Ipak, ne treba lažno uljepšavati stvari. Planiranje obroka nekada stvarno može biti izvor frustracije. Onda kada se dogodi život, sav nepredvidiv i kaotičan.
Bit će perioda kada nećeš imati vremena (ni za što, a kamoli za planiranje obroka ili kuhanje). Doći će do promjena u planovima, a nekada ćeš biti jednostavno preumorna za ostvariti ono što si htjela.
To je u redu! Svaka navika gradi se postupno i nije problem ako ponekada skreneš s puta.
Prvi mali korak: Kako napraviti vlastiti tjedni jelovnik?
Možeš li sada donijeti presudu – je li planiranje prehrane za tebe ili ne?
Ako te ovaj članak zagrijao za ideju planiranja obroka, imam za tebe mali izazov: razmisli s kojim obrokom se najviše mučiš (doručak, ručak, večera ili međuobrok). Uzmi prazni papir i za taj obrok napiši popis recepata koje već znaš pripremati. S pomoću tih recepata isplaniraj sljedeća tri dana, a potom odi na internet i potraži još 1-2 ideje recepata koje još nisi isprobala (inspiriraj se ovdje). S njima nadopuni plan.
Eto, nije tako kompliciranom, zar ne?
A ako ti zatreba podrška u procesu, vidimo se na Instagram profilu @okrenizlicu.