Sabina Čanić: Cijeli svijet je tvoje tržište!

by Vaše Priče
558 views

Draga Sabina, možeš li nam se za početak predstaviti.

Moje ime je Sabina Čanić i ja sam umjetnica. Pomažem ljudima da ispune svoj prostor sa čudesnom kreativnom energijom te da urone u svijet umjetničke čarolije. Radim to pomoću predivnih umjetničkih slika, naslikanih u 7 različitih slojeva, sa 7 različitih materijala da bi dobila 7 različitih lica iste žene. To su realistični ženski portreti slikani sa tušem, sa dvije vrste čaja, crnim vinom, kišnicom, zlatnim listićima, grafitnom i posca-pen olovkom.

Želim prenijeti osjećaj slobode i radost stvaranja, strastveno izražavajući emocije i ljubav prema prirodi, kombinirajući slikarske i crtačke tehnike u jednoj slici. Inspirirana sam životom i procesom stvaranja, istraživanjem nesvjesnog u nama i njegovoj manifestaciji na površini.

Kako si došla na ideju koristiti prirodne elemente poput kišnice u svojim portretima i što te nadahnulo za ovaj stil umjetnosti?

Željela sam svoju ljubav prema prirodi integrirati u svoje slike. Jedan kišni dan je sve promijenio i odlučila sam napraviti eksperiment. Izašla sam sa slikom na kišu i svjedočila kako kišne kapi ostavljaju svoj trag na slici. Prepuštajući prirodi da bude moj co-autor i spoznaja da ne kontroliram cijeli proces je bila oslobađajuća za mene.

Za ovaj slikarski stil nadahnula su me dva umjetnička pokreta:  Art deco pokret u umjetnosti koji je često na svojim slikama slavio ženu te je bio poznat po integraciji prirodnih elemenata  flore i faune u umjetnosti, ali i u arhitekturi. Nadrealizam kao umjetnički pokret koji je bio usmjeren istraživanju ljudskog duha, za koji se smatralo da je potisnut i ugušen društvenim pritiscima. Tu je i  Carl Gustav Jung, švicarski psiholog koji je poznat po svojem radu u kojem je istraživao dva sloja nesvjesnoga: osobno i kolektivno nesvjesno.

Kako se tvoj proces stvaranja razlikuje od drugih umjetničkih stilova, te koji su izazovi koji dolaze s ovom tehnikom?

Moj proces stvaranja je dosta specifičan zbog tehnike i materijala koje koristim i jedinstven je u tom obliku u kojem ga ja koristim. Izazovi koji dolaze sa ovom tehnikom su prvo nepredvidivost i ne kontroliranje krajnjeg ishoda slike prilikom uključivanja prirodnih procesa kao izlaganje slike kiši ili izlaganje slike procesu smrzavanja kako bi dobila fraktale.

Kako biraš žene za koje radiš portrete i zašto si se baš specijalizirala za ženske portrete?

Posvetila sam se slikanju ženskih portreta jer su mi žene oduvijek bile inspiracija i divila sam se njihovoj snazi, hrabrosti, kreativnosti i inovativnosti. Doživljavam ih kao čuvarice prirode i zaštitnice života. Intuitivne šaptačice na Fibonacci-jevoj spirali koje povezuju prolaz između svjesnog i nesvjesnog.

Žene najčešće slikam intuitivno po sjećanju, ali ponekad koristim fotografije ženskih lica na kojima me inspirirao pogled, položaj glave, izraz lica ili igra svjetla i sjene. Portrete po narudžbi radim po fotografiji i naručiteljica sama bira sliku. Volim naglasiti da to bude fotografija sa kojom je sretna i zadovoljna kako bi tu energiju mogla prenijeti na sliku.

Je li teško u današnje vrijeme biti umjetnik? Pomažu li ti društvene mreže u promoviranju tog rada i imaš li kakav dobar savjet oko toga za ostale umjetnike?

Današnje vrijeme je idealno da se bude umjetnik. Cijeli svijet je povezan preko interneta, a mogućnosti su neograničene. Mnogo je lakše danas doprijeti do svog kupca, nego ranije kada je jedina mogućnost za predstavljanje bila putem izložbi u galerijama.

Društvene mreže danas omogućavaju da svoj rad i sebe predstavimo pred mnogo većim auditorijem. Meni su omogućile da se promoviram kao umjetnica i da postanem vidljiva na umjetničkoj sceni. Preko društvenih mreža javljaju mi se zainteresirani kupci, kako iz Hrvatske tako i iz cijelog svijeta. Javljaju mi se galerije sa ponudama i pozivima da kod njih izlažem svoje slike, da sudjelujem na grupnim izložbama ili da me zastupaju u prodaji. Tu su i web portali koji žele podijeliti moju priču, magazini ili poduzetnici sa ponudama za suradnju.

Moj savjet za ostale kolege koji se bave umjetnošću ili nekim drugim oblikom kreativnog izražavanja od fotografa, ilustratora, dizajnera i sl. da je sada pravo vrijeme da se predstaviš svijetu. Cijeli svijet je tvoje tržište. Pronađi svoju nišu, ispričaj svoju priču o tome što radiš i zašto to radiš, te kako to radiš. Podijeli i svoje emocije kako bi se tvoji kupci sa tobom bolje povezali. Ispričaj im što dobivaju kupnjom tvojeg proizvoda i usluge. Nemoj se bojati vjerovati u svoje snove i njihovu realizaciju. Vjeruj u sebe i to što radiš i okruži se sa ljudima koji vjeruju u tebe i podržavaju te.

 Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

Neizmjerno sam ponosna i zahvalna za nagradu publike koju sam osvojila na 16 ProFutura grupnoj izložbi u Poreču. Također sam jako sretna zbog poziva da podijelim svoju priču koja je objavljena na dvije stranice britanskog umjetničkog magazina Your Art Matters u izdanju United ArtSpace organizacije. Boomer Gallery Magazin iz Londona također je objavio jedan članak o meni i mojim slikama.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Imam ponudu jedne japanske galerije iz Tokya koja me želi zastupati i predstaviti moje radove na azijskom i američkom tržištu. Svoje tržište imaju u 80 zemalja.

Voljela bi ostvariti jedan malo veći umjetničko – znanstveni projekt u Finskoj, za koji mi treba malo više vremena za organizaciju.

A što bi sljedeće napravila kad bi znala da je sve moguće?

Kupila ili iznajmila veći  prostor za galeriju u kojoj bi se organizirale domaće i međunarodne izložbe, Art predavanja, promocije, prezentacije, umjetnički natječaji, aukcije, humanitarne aukcije, radionice, coworking prostori i ostvarivale suradnje.

Po principu HAMAG – BICRO BOND 2 projekta, omogućila umjetnicima ili kreativcima da pronađu mentora u svom području koji će im u određenom periodu pomoći oko izazova sa kojima se susreću.

Napisala knjigu u kojem bi podijelila svoje iskustvo kako sam pronašla svoj slikarski stil, sa kojim sam se izazovima susretala i kako sam ih prebrodila.

I za kraj, gdje te mogu pronaći žene zainteresirane zatvoje portrete?

https://linktr.ee/sabinacanicart

https://www.instagram.com/sabinacanicart/

https://www.facebook.com/sabina.canic.art

https://www.linkedin.com/in/sabinacanic/

https://www.artworkarchive.com/profile/sabina-canic

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More