Sami za blagdane – kako preživjeti?

by Iva Zaimović
sami za blagdane

Preživjeti blagdane može biti teško ako ste sami i usamljeni, ali i usamljeni u odnosu u kojem niste zadovoljni. Tijekom blagdana se, više nego ikad, stavlja fokus na obitelj, ljubav, veselje, ispunjenost, topao dom, razumijevanje, bliskost… No što kada toga nema? Kako preživjeti osjećaj praznine u srcu dok vam izgleda kao da su svi drugi oko vas sretni, ispunjeni i blagoslovljeni?

Sami za blagdane – STAVI FOKUS NA SEBE!


Znam da može biti posebno teško ako ste nedavno prekinuli vezu, ako neuzvraćeno volite nekoga ili jednostavno još niste našli nekoga s kim želite biti u vezi, a sve misli idu prema tome i čini vam se kao da ne možete prestati misliti da niste dovoljno dobri, da vas nitko ne želi, da ne vrijedite i slične crne, bolne misli. Takve misli stvaraju bolne emocije.  A kako onda preživjeti ove blagdane s obitelji u fokusu?

Ako ste sami, bez partnera, razmislite je li pravo vrijeme za povezivanje i jačanje veza s primarnom obitelji – roditeljima, braćom i sestrama, bakama i djedovima, nećacima… Osim toga ili ako to ne dolazi u obzir, usmjerite se na sebe i prijatelje. Osvijestite misli koje vam dolaze, prihvatite, budite malo s njima, razmislite imaju li pokrića ili uopće ne i otpustite. To su samo misli. Nisu činjenice i ne znači da su točne. To što ste sami i ovog Božića ne znači da s vama nešto nije u redu.

100% vrijedite samim svojim postojanjem, ne treba vam partner koji će to potvrditi.
Da, ljepše je dijeliti blagdansko veselje, ali ako niste u vezi, nemojte dopustiti da vam to pokvari prosinac i dobar dio siječnja. Dijeliti se može na puno drugih načina, a ne samo u partnerskom odnosu. Razmislite bi li vas veselilo da ljubav i svoje vrijeme podijelite s nekim u potrebi, djecom, starijim susjedima, volontiranjem, organiziranjem humanitarne pomoći i slično. Jer to je vaš život nad kojim vi imate kontrolu i vi njime upravljate. Ne mora biti crno ako niste u vezi.

Provedite blagdane po svojoj mjeri, po svom guštu. Radite ono što vas veseli i ispunjava pa makar to bilo dekoriranje prostora, šalica kuhanog vina uz omiljenu seriju ili božićni film, vruća kupka ili planinarenje, vježbanje ili kuhanje, kolači i torte koje možete podijeliti s drugima… Ideja je zaista mnogo kad se odmaknete od jadanja i žaljenja kako vas nitko ne želi.

Preživjeti ovaj period godine, možda je teže ako ste nezadovoljni u odnosu u kojem jeste. Tenzije se povećavaju, zahtjeva i očekivanja je puno, zaduženja samo iskaču, a često je i napeto na poslu i kod kuće. Fokusirajte se na lijepe stvari, na razgovor umjesto vikanja kad eskalira svađa zbog toga što danima držite sve u sebi. Možda vas blagdani približe partneru/ici ako to dopustite, ako se opustite i prepustite ozračju koji vi kreirate zajedno. Vi ste ti koji vidite napetost i koji tu napetost i nervozu možete riješiti jer vama nešto smeta. Vidite na čemu možete poraditi sami, a za što vam treba pomoć. Možda je pravo vrijeme da razmislite o partnerskoj terapiji koja će odnos dovesti na višu razinu?

Za kraj vas još jednom želim poručiti da vrijedite i da vam nitko ne treba da bi vam to potvrdio.

Ako ste sami, ne znači da nešto s vama nije u redu.

Važni ste.

Volite sebe, od toga sve kreće.

A ako ste sami za blagdane, možete iskoristiti priliku za pročitati i neke druge članke na našem portalu, poput teksta o tome zaslužujete li vi i vaš posao blagdanski odmor!

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More