Sami za blagdane – kako preživjeti?

by Iva Zaimović
758 views

Preživjeti blagdane može biti teško ako ste sami i usamljeni, ali i usamljeni u odnosu u kojem niste zadovoljni. Tijekom blagdana se, više nego ikad, stavlja fokus na obitelj, ljubav, veselje, ispunjenost, topao dom, razumijevanje, bliskost… No što kada toga nema? Kako preživjeti osjećaj praznine u srcu dok vam izgleda kao da su svi drugi oko vas sretni, ispunjeni i blagoslovljeni?

Sami za blagdane – STAVI FOKUS NA SEBE!


Znam da može biti posebno teško ako ste nedavno prekinuli vezu, ako neuzvraćeno volite nekoga ili jednostavno još niste našli nekoga s kim želite biti u vezi, a sve misli idu prema tome i čini vam se kao da ne možete prestati misliti da niste dovoljno dobri, da vas nitko ne želi, da ne vrijedite i slične crne, bolne misli. Takve misli stvaraju bolne emocije.  A kako onda preživjeti ove blagdane s obitelji u fokusu?

Ako ste sami, bez partnera, razmislite je li pravo vrijeme za povezivanje i jačanje veza s primarnom obitelji – roditeljima, braćom i sestrama, bakama i djedovima, nećacima… Osim toga ili ako to ne dolazi u obzir, usmjerite se na sebe i prijatelje. Osvijestite misli koje vam dolaze, prihvatite, budite malo s njima, razmislite imaju li pokrića ili uopće ne i otpustite. To su samo misli. Nisu činjenice i ne znači da su točne. To što ste sami i ovog Božića ne znači da s vama nešto nije u redu.

100% vrijedite samim svojim postojanjem, ne treba vam partner koji će to potvrditi.
Da, ljepše je dijeliti blagdansko veselje, ali ako niste u vezi, nemojte dopustiti da vam to pokvari prosinac i dobar dio siječnja. Dijeliti se može na puno drugih načina, a ne samo u partnerskom odnosu. Razmislite bi li vas veselilo da ljubav i svoje vrijeme podijelite s nekim u potrebi, djecom, starijim susjedima, volontiranjem, organiziranjem humanitarne pomoći i slično. Jer to je vaš život nad kojim vi imate kontrolu i vi njime upravljate. Ne mora biti crno ako niste u vezi.

Provedite blagdane po svojoj mjeri, po svom guštu. Radite ono što vas veseli i ispunjava pa makar to bilo dekoriranje prostora, šalica kuhanog vina uz omiljenu seriju ili božićni film, vruća kupka ili planinarenje, vježbanje ili kuhanje, kolači i torte koje možete podijeliti s drugima… Ideja je zaista mnogo kad se odmaknete od jadanja i žaljenja kako vas nitko ne želi.

Preživjeti ovaj period godine, možda je teže ako ste nezadovoljni u odnosu u kojem jeste. Tenzije se povećavaju, zahtjeva i očekivanja je puno, zaduženja samo iskaču, a često je i napeto na poslu i kod kuće. Fokusirajte se na lijepe stvari, na razgovor umjesto vikanja kad eskalira svađa zbog toga što danima držite sve u sebi. Možda vas blagdani približe partneru/ici ako to dopustite, ako se opustite i prepustite ozračju koji vi kreirate zajedno. Vi ste ti koji vidite napetost i koji tu napetost i nervozu možete riješiti jer vama nešto smeta. Vidite na čemu možete poraditi sami, a za što vam treba pomoć. Možda je pravo vrijeme da razmislite o partnerskoj terapiji koja će odnos dovesti na višu razinu?

Za kraj vas još jednom želim poručiti da vrijedite i da vam nitko ne treba da bi vam to potvrdio.

Ako ste sami, ne znači da nešto s vama nije u redu.

Važni ste.

Volite sebe, od toga sve kreće.

A ako ste sami za blagdane, možete iskoristiti priliku za pročitati i neke druge članke na našem portalu, poput teksta o tome zaslužujete li vi i vaš posao blagdanski odmor!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More