Ana Marčac, nutricionistica: Danas žene moraju biti sve, i majke i supruge, psiholozi, učiteljice, voditi ili raditi posao, a sve to prolaze šutke dok ne dođe do zasićenja

by Paola Albertini
1.6K views

Kao i mnoge poduzetnice, i Ana Marčac svoju je poslovnu priču započela upravo u prvom valu korone i rad online vidjela kao idealnu priliku da krene. Uz puno edukacije, hrabrosti i konstantnog rada, u tome je uspjela i na sebi i svom poslu i dalje uporno radi.

Ana Marčac – intervju

Predstavi nam se ukratko.

Moje ime je Ana Marčac i vlasnica sam obrta Nutriobalance.

Dolazim iz Duge Rese, gdje sam rođena i živim cijeli svoj život.

Supruga sam i majka dvoje divne djece, kćeri Mije, 14 godina i sina Ivana, 11 godina.

Čime se baviš?

Kao certificirani nutricionist, terapeut biorezonantne metode te praktičarka BARS tehnike, osmislila sam vlastite programe čije korištenje omogućuje trajnu promjenu životnih navika. U svojem radu uspješno spajam svoju ljubav i strast, spajajući ih u posebnu novu energiju u kojoj se otkrila i moja životna svrha.

Još kao dijete sanjala sam o svom idealnom zanimanju gdje mogu pomagati, tada nisam znala kako to mogu ostvariti, ali život me je vodio i to kroz ne baš idealne trenutke.

Još kao mlada djevojka sam se trudila pomoći sebi jer nisam bila u zavidnoj životnoj situaciji. Najveći izazovi bili su mi pronalaziti rješenja za svoje probleme i konstantno sam radila na sebi. Proučavala sam tehnike, čitala knjige i konstantno se educirala o svemu što donosi olakšanje. Puno puta sam pala i podigla se. Nesvjesno sam već tada stvarala put prema svojoj viziji koju danas živim, terapeutskom radu sa ženama.

Od tada sam prošla dug put rada na sebi, suočavanja s vlastitim strahovima, depresijom, nedostatkom samopouzdanja, a kasnije hormonalnim disbalansom i viškom kilograma nakupljenih usred stresnog načina života i potkrijepljenog uz dijagnoze autoimunih bolesti. Kako sam pomogla sama sebi, tako pomažem i svojim klijentima. Zbog vlastitog iskustva mogu ih lakše razumjeti, voditi kroz procese te pomoći da i oni, poput mene, svoje slabosti pretvore u svoje snage.

Kako je tekao tvoj poslovni put?

Kako sam se oduvijek vodila svojom intuicijom i širila svoje iskustvo u poboljšanju zdravih navika u prehrani te poticanju na zdraviji način života općenito, gdje god se zatekla, tako sam odlučila promijeniti svoje zanimanje i upisati prekvalifikaciju za nutricionisticu te razne dodatne edukacije, kako bih mogla otvoriti obrt i raditi ono što volim i što čini moj život potpunim.

Sve je počelo u vrijeme prvog vala Covid-a, online život je zavladao posvuda.

Tako sam i ja započela s objavljivanjem svojih recepata na društvenim mrežama, počeli su dolaziti upiti i ja sam otvorila obrt za savjetovanja.

Radila sam prvo isključivo online savjetovanja, kasnije sam se ohrabrila, dala otkaz na svojem radnom mjestu i otvorila ured u Karlovcu, gdje sam u sklopu coworking ureda s divnim poduzetnicama koje su mi svakodnevna motivacija i podrška.

Godinama pripremam hranu tako da mi pomaže u borbi s mojom autoimunom bolesti Hashimotom i hipotireozom i imala sam stvarno velik broj isprobanih recepata i savjeta, korisnih informacija koje sam osobno provodila zadnjih desetak godina, kako na sebi i svojoj obitelji, tako i na svojim prijateljima.

Veliki sam gurman i smatram da moramo uživati, kako u jelu tako i u pripremi jela.

Ne vjerujem u dijete, već u kombinaciju namirnica koje nama osobno odgovaraju i pomažu, koje su ukusne, nama poznate i genetski nam pripadaju.

Volim poticati svoje klijente da hranu što više nabavljaju od naših domaćih poljoprivrednika i da konzumiraju hranu, a ne proizvode.

Prehranu vidim kao individualnu, bitno mi je i gdje se čovjek nalazi, klimatološki i geografski i promjenama te stresu kojima je podložan.

Kako bi mogla još bolje prilagoditi plan prehrane klijentima, investirala sam u Biorezonantni uređaj SCIO, kojim mogu preciznije vidjeti osjetljivost pojedinih namirnica kod svojih klijenata i njihov utjecaj na tok mršavljenja ili poteškoća u prehrani.

Kako oduvijek smatram da sva naša loša stanja dolaze od stresnih životnih situacija, koje svjesno ili nesvjesno primamo, završila sam i tri edukacije BARS tehnike kojom se bavim svakodnevno i otpuštam stres iz tijela svojim klijentima.

The Bars® ili Barovi, ime je koje se odnosi na 32 točke na glavi u koje pohranjujemo svoje misli, osjećaje, emocije, odluke, stavove i ideje iz života. Stvari koje pohranjujemo u tim točkama naša su ograničenja koja uzrokuju probleme u mnogim područjima života, te često utječu i na našu prehranu (emocionalno prejedanje ili poteškoće u mršavljenju).

Na Access Bars® tretmanu, praktičar nježno dodiruje te točke kako bi očistio elektromagnetski naboj i oslobodio ta ograničenja. Točke odgovaraju različitim područjima života, kao što su novac, kontrola, kreativnost, starenje, radost i komunikacija. Međutim, sve su točke međusobno povezane. Tehnika je divna i opuštajuća i možemo je provoditi na svima, bez obzira na dob i spol.

Jesi li imala podršku okoline i što ti je na samim počecima bilo najteže?

Mogu reći kako sam blagoslovljena ljudima kojima sam okružena cijeli svoj život, jer je podrška dolazila konstantno, što me je guralo dalje i osnaživalo u namjeri da budem još bolja i da je stvarno ovo bila najbolja odluka u mom životu.

Administrativni dio, online platforme, web i društvene mreže su mi bile i još uvijek jesu veliki izazov, neću reći problem, ali bilo je borbe oko toga kako staviti sliku, kako objavljivati, napraviti grupu i slično. Još uvijek učim o tome, ali sam upisala i edukaciju za taj dio poslovanja, vjerujem kako nikada nije kasno za nova znanja i veselim se cjeloživotnom učenju.

Nedavno si započela pisati i svoju e-kuharicu, o čemu je riječ?

Zapravo to mi je oduvijek bila želja, moja baka je bila vrhunska kuharica, njeni kolači i slana jela bili su nešto što je oduvijek bilo besprijekorno, od izgleda, okusa i kombinacija namirnica, uvijek su to bila savršena jela koja je spremala s toliko lakoće i ljubavi.

Obožavala sam ju gledati kako priprema sva ta jela i učila od nje.

Kad sam započela sa svojom promjenom prehrane, počela sam zapisivati sve što radim na malene „post it“ papiriće, oduševljavalo me to kako sam uspijevala spojiti okuse i raditi sva jela savršenog okusa a opet u zdravijoj varijanti. 

Moje klijentice u vrijeme blagdana bile su na mršavljenju i ja sam im htjela pokloniti knjižicu slastica koja će im pomoći da uživaju u blagdanima i ujedno mršave.

Tako sam nastavila sa spajanjem recepata i slika u e- knjigu tj. e- kuharicu, još uvijek je ekskluzivno poklanjam svojim klijentima, ali namjeravam ju početi prodavati i online. 

Kako sam dosta samokritična ta odluka još nije definirana i ne znam kad ću ju otisnuti u virtualni svijet.

Imaš li problema s imposter sindromom?

Najiskrenije ću reći kako sam na ovo pitanje prvo otišla na google, nisam bila upoznata s tim pojmom, no istina je da se prepoznajem u nekim značajkama, ranije možda čak i više, no radim na tome da taj sindrom bude manje prisutan kod mene. I ovaj intervju je jedan od velikih koraka kojim istupam iz zone straha.

Vrlo mi je bitno raditi na sebi u smislu da ono što mi je bilo nametnuto kao neka nesposobnost, prevladam i iz toga izađem kao pobjednica nad svojim negativnim mislima i slikom o samoj sebi.

Moja generacija žena je bila odgajana da bude tiho, pogne glavu, prepusti „sposobnijim” od sebe da ih vode.

Danas sam sretna što mogu svoju kći osnaživati i odgajati tako da bude sve ono što želi, bez straha i predrasuda.

Volim svoju zajednicu žena, kako volim reći, poticati na njihov osobni razvoj i poticati da budu i rade ono što žele, a ne ono što bi trebale zbog drugih.

Na koji način radiš, kako dolaziš do klijenata?

Radim još uvijek i online, razlog je očit, ali i zbog toga što imam klijente koji žive izvan granica naše države.

U uredu primam isključivo po dogovoru i baziram se na cjelokupni tretman svojih klijentica, od razgovora, do pronalaska najboljeg rješenja, plana prehrane i tretmana za njih.

Moji klijenti u 90 posto slučajeva dolaze po preporuci, ostali mi pristupaju preko društvenih mreža.

Mogu se pohvaliti kako imam nevjerojatne klijente koji zrače posebnom energijom i zapravo sam presretna kad radim s njima.

S kojim se poteškoćama susreću žene danas? Je li stres najčešći razlog nagomilanih kilograma, hormoni ili pak nešto treće?

Danas žene moraju biti sve, i majke i supruge, psiholozi, učiteljice, voditi ili raditi posao, bilo svoj ili kod nekoga, činjenica je da sve to prolaze šutke, dok ne dođe do zasićenja, mnoge žene trpe bolove te prehodaju sve bolesti, kako bi bile na usluzi drugima, sebe često stave u drugi plan, sve to se skuplja, ako gledamo na ljudsko tijelo kao na posudu, bit će nam jasnije da sve ima svoje granice, kada se posuda prepuni, više ne možemo funkcionirati kao prije, dolazi do fizičkih problema i stanja, bilo to kilogrami koji uza sve aktivnosti neće dolje ili hormonalne promjene.
Stres koji mi nesvjesno ili svjesno doživljavamo, ponekad neprimjetno, ipak ostavlja fizičke posljedice, ako promatramo početak ove godine, sjetimo se potresa, mnoge moje klijentice i poznanice za posljedicu su imale neredovite cikluse, taj prehodani stres je utjecao i na njihova tijela, a da možda nisu o tome razmišljale.
O Covidu i situaciji trenutno ne moram niti pričati, strah je prisutan više nego ikada u našim životima.

Kako si pomoći, imaš li savjet za žene, posebno one koje su „one women bend“ i same vode svoj posao, kao uostalom i ti?

Ljudsko tijelo je jedan od najsloženijih sustava, pogotovo žensko tijelo. Nisu sva tijela jednaka, pogotovo zbog toga ja radim individualno, svatko tko je bio na dijeti barem jednom u životu i mučio se zna da ono što funkcionira za jednog neće uvijek funkcionirati i za drugog, a naša tijela imaju jedinstvenu kemiju.
Prvi korak je vidjeti gdje najviše pokleknemo, kakav odnos imamo s hranom, jedemo li iz želje, potrebe ili emocija, te odrediti koji smo tip žene.
Plan prehrane je ono što nam uvelike može pomoći, jer ako, primjerice ne isplaniramo što ćemo jesti u tjednu koji dolazi, sigurno je da ćemo svaki dan jesti prvo što nam dođe pod ruku ili se izgladnjivati cijeli dan i onda na brzinu pojesti bilo što.

Kako organiziraš svoj radni dan?

E, to je pravo pitanje za mene, još uvijek sam u potrazi za dobrom organizacijskom vještinom, jer sve radim sama i onda radim od jutra do mraka, no nije mi teško jer stvarno volim svoj posao.

Što bi savjetovala poduzetnicama početnicama?

Sloboda koju sam osjetila kad sam krenula u poduzetničke vode je nešto predivno.

Poručila bi im da se ne boje tražiti pomoć, da ne lutaju same, ima puno divnih grupa i divnih žena poduzetnica koje su spremne pomoći, konkurencija ne postoji! Ja to gledam ovako: svatko bira ljude koji im mogu pružiti neku vrijednost koja će biti baš za njih, s druge strane oni koji im ne žele pokloniti povjerenje nisu njihovi klijenti i to je jedino ispravno. 

Bitno je znati da radiš iskreno, sa srcem i ono u što vjeruješ, uvijek daj više vrijednosti od one koju želiš naplatiti.

Ljudi osjete i cijene kvalitetu usluge i proizvoda, ali oni vole dobiti i vašu emociju koju ste dale u svom poslu.

„Ako volite svoj posao, nećete morati raditi niti jedan dan“, to je moja nit vodilja.

Ana Marčac čeka vas na Facebooku!

Ako vam se svidjela priča koju je Ana Marčac podijelila s nama, pročitajte i druge inspirativne poslovne priče.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More