Sedam razloga zbog kojih odgađaš vlastiti biznis

by Lucia Orlić
1.2K views

Razlog br. 1

Nisam dovoljno dobra/ Moja usluga ili proizvod nije dovoljno dobar.

Ne postoji poduzetnica kojoj ova misao na početku nije prošla kroz glavu. Bez dokaza o uspjehu i prodaji kontinuirano preispituješ vlastitu vrijednost kao i vrijednost svoje usluge/proizvoda. Zapravo od sebe očekuješ da trebaš biti stručnjak inače tvoj proizvod/uslugu nitko neće kupiti. Međutim, ovo je samo tvoje očekivanje dokle god si nekoliko stepenica ispred svojih klijenata tvoj proizvod/usluga su za tu osobu dovoljno dobri.

Ova misao često je razlog prokrastinacije, a pomaže testiranje tržišta i traženje feedback-a kao i vjera u sebe kroz podržavajući mindset. 

Razlog br. 2

Konkurencija je prevelika.

Poznavanje konkurencije samo govori u prilog činjenici da si istražila buduće tržište. Međutim, često nam upravo istraživanje tržišta daje privid da je konkurencija puno veća nego što stvarno jest. Misao koja se ovdje također javlja je da će idealni klijenti prije suradnje napraviti detaljnu analizu tebe i konkurencije te utvrditi da si ti nova na tržištu i manje vrijedna, što u praksi nije slučaj.

U ovom dijelu ću malo soliti pamet s izjavom da ne vjerujem u konkurenciju. Svi smo mi autentični kroz vlastito iskustvo, priču i vještine. Energija kojom se pojavljujemo, način govora, izražavanja, prezentacija, prodaja i sl. čine nas jedinstvenim. I zato su tvoji idealni klijenti upravo oni koji se s tobom povezuju, žele tvoj proizvod/uslugu i spremni su za njega platiti.

Razlog br. 3

Neću imati financije da preživim.

Ovdje za tebe imam punooo pitanja. Koji ti je iznos potreban da preživiš mjesec dana, šest mjeseci i godinu dana (ovdje mislim na osnovne životne troškove)? Što će se dogoditi ako uđeš u minus i koji je najveći minus za tebe prihvatljiv? U kojem roku taj minus možeš pokriti sa sadašnjim poslom? Jesi li spremna na ovaj rizik u zamjenu za spoznaju da si barem jednom u životu riskirala i slušala sebe?

Da se razumijemo, financijski rizik uvijek postoji. Detaljnim odgovorom na gornja pitanja, poznavanjem vlastitih potreba i troškova te izradom okvirnog financijskog plana otklanjaš dio neznanja, a time i rizika.

Razlog br. 4

Okolina me ne podržava.

Ključno je da si samoj sebi najveća podrška, a potom je potrebno osvijestiti da će pravi ljudi ostati uz tebe u trenutku kad slijediš vlastite snove (na tebi je da izraziš potrebu za podrškom). Oni koji te ne podržavaju u početku neće te podržati niti kada uspiješ. Sa sigurnošću ti poručujem da ćeš na poduzetničkom putovanju upoznati poduzetnice i osobe koje će te podržati i razumjeti.

Razlog br. 5

Strah me mišljenja drugih.

Tuđe mišljenje može te obeshrabriti, ali znaj da nikada nije osobno. Svi u životu polaze od vlastite perspektive i onog što misle da je za njih moguće. Kada i ako čuješ da je za tebe nešto nemoguće shvati da osoba koja to izgovara zapravo govori o sebi. Nitko ne poznaje tvoje mogućnosti bolje od tebe same niti može objektivno procjeniti koja je šansa tvog uspjeha.

Na koncu, zadovoljne osobe te podržavaju u tvojoj promjeni jer žele da si i ti zadovoljna, nezadovoljni ne mogu sebe podržati u odluci da poboljšaju vlastiti život pa kako da onda tebe podrže?

Razlog br. 6

Trebaju mi još 3+ edukacije.

Čest uzrok prokrastinacije je osjećaj da će još “samo” tri certifikata i dvije diplome označiti magičan trenutak u kojem će tvoju nesigurnost zamijeniti samopouzdanje i sigurnost. Nažalost dodatne edukacije nisu nikakva garancija uspjeha. Nakon što se izložiš i unatoč tome preživiš (i to ponoviš više puta) jasnije će ti biti koje vještine i znanje su ti potrebni za daljnji razvoj. 

Razlog br. 7

Nije pravo vrijeme za to.

Stvarnost je da smo stalno okruženi političkim, ekonomskim, poslovnim i privatnim okolnostima na koje ne možemo utjecati. Nije pitanje hoće li tih okolnosti biti i do kada. Pitanje je da li ćeš preuzeti odgovornost za vlastiti život, pitanje je kako ćeš ti stvoriti priču o uspjehu unatoč nepovoljnim i nepredvidivim okolnostima. Pitanje je kako je tvoja trenutna situacija idealna za početak tvoje priče o uspjehu:)

I misao za kraj.

Savršen trenutak se ne čeka on je stvara.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More