Ugovaranje poslovnog računa, koju banku odabrati?

by Sanja Rašić
3.1K views

To je to! Donijeli smo odluku, sve istražili i napokon pokrećemo vlastiti posao. Euforija i uzbuđenje na vrhuncu i onda odjednom „bum“. Svaki dan neki novi izazov,  nova pitanja, a jedno od drugog teže i kompliciranije, kao da se natječu. Naravno, od nas se očekuje pametna odluka. Borbu s birokracijom smo riješili i napokon imamo svoju tvrtku/obrt. Još samo račun i možemo krenuti.

Danas je ponuda zaista šarolika, a svaka banka „vrišti“ da je najbolja. Najčešće tražimo preporuku prijatelja, poznanika ili obitelji i to je odlično! Pa tko će nam dati bolje preporuke od korisnika same usluge. No, ne znači nužno da će njihov odabir  za nas također biti odličan. Zašto? Naprosto, nemamo svi isto poslovanje. Možda prijatelj posluje više s inozemstvom i njegova banka je odlična jer ima manje naknade za primitak uplata ili plaćanja prema inozemstvu, no druge su usluge skuplje, ali on to kompenzira. Ili je prijatelj u velikom gradu i ima bankomat na svakom uglu, a mi u svom mjestu jedva jedan ili niti jedan od preporučene banke.

Dakle, niti ugovaranje poslovnog računa nije lako. Naravno, možemo otići u prvu banku u blizini, no ako želimo uslugu koja će raditi za nas i pri tom da je i povoljna onda svakako je preporuka malo se pozabaviti i ovom temom.

Pri odabiru zaista treba popisati ono što nam je važno i što želimo ili trebamo koristiti. U nastavku su neke osnovne smjernice koje trebamo uzeti u obzir prilikom odabira:

 • Želimo li koristiti aplikaciju za plaćanje ili bismo radije preko računala/poslovnice
 • Hoćemo li poslovati s inozemstvom
 • Kolika ja naknada za izvadak i kanal dostave izvatka
 • Kolika je naknada za podizanje novca na bankomatu
 • Imamo li u blizini bankomat
 • Ako radimo s gotovinom kako je možemo uplatiti i koja je naknada

U nastavku je pregled trenutno važećih naknada . Za primjer sam vodeće banke, no ne treba zanemariti niti ostale. Naknade se odnose na on-line poslovanje (plaćanja, izvodi).

USLUGEZABAPBZRBAERSTE
Ugovaranje računa6,646,6400
Vođenje računa5,974,653,983,98
Izvatci0,020,020,010,01
aplikacija3,987,652,652,65
Internet bankarstvo4,643,984,56
plaćanje nalogau RH0,33/0,400,270,370,27/0,40
Plaćanje u inozemstvo0,40,270,370,40
Primitak uplate iz RH0,04/0,160,110,130,16
Primitak uplate iz inozemstva0,160,110,130,16
Podizanje na bankomatu0,19%0,15%, min 0,330,15%0,18%

Banke nude pakete usluga, no svakako treba proučiti što dobivamo. Često su uključene usluge koje nećemo koristiti, a one koje nam trebaju tada dodatno plaćamo.

Kada odlučite koja je banka za vas financijski najprihvatljivija dodatno se raspitajte kod korisnika te banke (sigurno ih imate među prijateljima/suradnicima) koliko su banka i njene usluge userfriendly. Ne treba cijena usluge biti presudna, jer što nam znači 2 eura manja naknada mjesečno kad npr. aplikacija te bake često ne radi. Dosta je važno i provjeriti koliko možemo obaviti on-line/telefonom ili je za sve potrebno ići u poslovnicu.

Skupili smo informacije, donijeli odluku i samo još predati dokumentaciju. Ona se razlikuje ovisno o obliku tvrtke koju smo ugovorili:

 • Obrt
 • rješenje o upisu u obrtni registar
 • obrtnica ili povlastica
 • potvrda o OIB-u i preslika identifikacijske isprave vlasnika obrta
 • ovjereni ugovor o ortakluku (u slučaju zajedničkog obrta)
 • D.o.o., J.d.o.o.
 • rješenje o upisu u sudski registar ili rješenje o upisu u registar mjerodavnog tijela
 • akt mjerodavnog tijela o osnivanju ako se poslovni subjekt ne upisuje u sudski registar
 • obavijest o razvrstavanju prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti od Državnog zavoda za statistiku
 • potvrda o OIB-u
 • potvrde o OIB-u i preslike identifikacijskih isprava osoba ovlaštenih za zastupanje

Svakako provjerite traži li banka za koju se odlučite i neku dodatnu dokumentaciju.

Ako oblik tvrtke koju ste osnovali nije obrt ili d.o.o, popis potrebne dokumentacije pronaći ćete na web stranici banke za koju ste se odlučili.

Također, na web stranici pronaći ćete i potrebne obrasce, a kod nekih zahtjev možete predati i on-line.

Još samo ostaje čekati za ugovaranje poslovnog računa, a to zna potrajati i do tjedan dana.

Sretno!

(Ako imate još informacija vezanih za ugovaranje poslovnog računa, slobodno nam se javite)

You may also like

2 comments

Registracija poslovnog subjekta (d. o. o./j. d. o. o.) preko START aplikacije: iskustvo, savjeti, troškovi i prvi koraci poslovanja | Be your own boss March 22, 2024 - 4:21 am

[…] istražite i usporedite naknade i cijene aplikacija/paketa. Meni je odlična polazišna točka bio ovaj članak na BYOB portalu s usporedbom troškova nekoliko banaka (Hvala […]

Registracija poslovnog subjekta (d. o. o./j. d. o. o.) preko START aplikacije: iskustvo, savjeti, troškovi i prvi koraci poslovanja | BYOB May 10, 2024 - 7:21 pm

[…] istražite i usporedite naknade i cijene aplikacija/paketa. Meni je odlična polazišna točka bio ovaj članak na BYOB portalu s usporedbom troškova nekoliko banaka (Hvala […]

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More