Jelena Skender: Poštuj svoje vrijeme koje ti je potrebno da bi realizirala svoj put

by Marina Biljak
760 views

Pozdrav Jelena, možeš li za početak našim čitateljicama ispričati nešto o sebi.

Bok svima, ja sam Jelena Skender. U poduzetništvu sam već 10 godina kroz moj brand Vježbaonica a od prije tri godine i kroz brand Active Natal. Moja je strast pokret. Volim istraživati kako i zašto se ljudsko tijelo kreće baš na određen način i kako to kroz optimalnu podršku možemo unaprijediti. Oduvijek sam željela imati nešto svoje pa sam si tu želju ispunila nakon što sam 7 godina radila u struci paralelno studirajući na Kineziološkom fakultetu i radeći u jednom poznatom zagrebačkom studiju za vježbanje. Mama sam divne djevojčice Kriste Anastazije, idealist i vizionar.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica? Što ti je bilo najteže na samom početku?

Jesam, imala sam. Znam da su me roditelji tada pitali želim li ići tim smjerom i ako je to moja odluka da će ju podržati. Financijski sam imala svoja sredstva za prvu investiciju ali sam znala da mogu na njih računati. Kada sam krenula dala sam si rok od 6 mjeseci. Ako do tada ne uspijem postaviti posao na noge i biti isplativa, zatvoriti ću ga. No, na moju veliku radost bila sam isplativa već od prvog mjeseca pa evo priča traje već punih 10 godina. Tadašnji dečko mi je isto bio velika potpora. On je otišao na sastanak s najmodavcem i pregovarao za prostor. Pošto je bio u odijelu, najmodavac Ante ga je ozbiljno shvatio i dobila sam prostor za rad. Ime Vježbaonica je njegova ideja pa je zapravo cijeli brend imao veliku podršku odmah na početku i to od mojih najbližih. Ne mogu reći da nije bilo čuđenja drugih ljudi. Više nerazumijevanje što ću ja to raditi, što je to studio za vježbanje i kako su bila krizna vremena (ne znam kad nisu) kako se ja to upuštam u poduzetništvo i ostavljam siguran posao i plaću.

Kako si došla do prvih klijenata?

Dobrim starim dijeljenjem letaka po sandučićima i lijepljenjem plakata po kvartu. Kako sam do tada radila u centru grada, maleni broj klijenata je prešao sa mnom. Na njih nisam ni računala. No računala sam na to da će se glas proširiti vrlo brzo jer sam već dugo radila i da će ti klijenti reći svojim prijateljima i poznanicima i tako je i bilo. Ja sam javila svima koje sam znala i krenula s radom. Jedna vježbačica koja je došla s blatnjavim i kišnim letkom u moj studio pitati kada može vježbati sa mnom je još i danas. Divna priča, zaista.

Koji su najveći izazovi s kojima si se susrela tijekom godina rada i plivanja u poduzetničkim vodama?

Dva su mi tjedna bila iznimno izazovna. Prvi je bio kada nas je u stduiju radilo troje. Još sam jednog trenera pripremala za rad a sebi sam dala vjetar u leđa kako smo spremni za rast i velike stvar. Kako je sljedeća godina (mislim 2017.) moja/naša godina. U ponedjeljak sam saznala da sam trudna, u srijedu mi je trenerica dala otkaza a u petak drugi trener rekao da ide raditi na pola radnog vremena. S puno poduzetničkog duha, zasukala sam rukave i krenula u akciju edukacije novih trenera. U jednom trenutku sam u Vježbaonici imala vježbače koji su bolje znali što treba raditi od trenera. Tada sam naučila koliko je bitno prepustiti se, otpustiti i vjerovati.

Drugi izazovan tjedan bio je na početku 2020.godine taman prije pandemije Covid. „019 godinu završila sam s velikim rastom i odlučila da će nova, 202.godina biti moja godina za rast i veliki napredak Vježbaonice. Spremni smo!

U tjednu prije zatvaranja zbog pandemije smo. U srijedu komuniciram s drugim poduzetnicima o svom brandu i kako planiram širenje a oni me snažno podupiru. U četvrtak shvaćam da će nas zatvoriti od sljedećeg tjedna i donosim najtežu odluku. U subotu sam okupila svoj tim od 4 trenerice, dva asistenta i rekla im da ako sljedeći tjedan nemamo gdje raditi i nemamo s kim raditi da smo bankrotirali. Svima sam, uključujući i sebi podijelila otkaz i zatvorila tvrtku.

Uskoro sam otvorila obrt i nastavila raditi online sa specijalizacijom online programa za vježbanje u trudnoći Active Natal. Tako sam se odvojila od konkurencije, krenula u svoju nišu i uskoro kreirala i Active Postnatal za vježbanje poslije trudnoće te Active Natal Foundation, tromjesečnu certificiranu edukaciju za stručnjake koji žele raditi s trudnicama i mamama kroz oporavak nakon poroda.

Ako je ostalo još nešto što sam trebala otpustiti, raščistiti i prepustiti se beskrajnom povjerenju u podršku onda je to svakako bilo u ovom razdoblju.

Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time? Jesi li kad bila na rubu burnouta?

Jesam, naravno. Iako tada nisam shvaćala da sam u tom stanju. Na počecima Vježbaonice radila sam i po 12h treninga dnevno, u dvije smjene s pauzama za administraciju. Čak mi je i subota bila radna. A i prije toga sam radila paralelno dok sam studirala ili u fušu kako bi uštedjela sredstva da pokrenem nešto svoje. To je trajalo jedno 7 godina i onda sam samo nastavila raditi u Vježbaonici. Kada sam ostala trudna zapravo sam pobjegla iz Vježbaonice, od trenerskog posla, od svih obveza i zaduženja koje sam imala zbog ogromne količine zasićenja kako fizički tako i mentalno. Sjećam se da sam u nekim trenutcima tijekom studija dok sam se vozila u tramvaju na posao doslovno zaspala od iscrpljenosti. Tijekom rada u Vježbaonici znala sam se tresti od umora i iscrpljenosti.

Kroz sve procese koje sam prošla naučila sam dosta o sebi. Najviše u zadnje tri godine otkad sam saznala za sistem Human dizajna. On mi je puno pomogao da shvatim na koji način moje tijelo treba odmor, kako mogu bolje i korisnije upravljati svojom energijom i koja je moja svrha u ovom životu. Puno toga koristim i još uvijek učim ali to i je ljepota procesa života.


Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Imam plan kreirati online platformu koja će biti podrška ženama kroz tri važna razdoblja a to su menstruacija, ulazak u svijet majčinstva te menopauza. Želim povezati stručnjake i donijeti Akademiju o ženskom zdravlju kao i Summit za stručnjake iz područja natal i postnatal rada na regionalnoj razini. Napisala bih i knjigu u suradnji s kolegicom Draganom te unaprijedila svoje online programe. Imam i planove za Vježbaonicu. Taj brand ima ogromnu moć i vjerujem da će se tek otvoriti mogućnosti da se pokaže svijetu.

Bila si i na the Break fellowship programu u Španjolskoj. Kakvo je to iskustvo bilo za tebe?

Oh, Španjolska i the Break. Ma divno iskustvo na prekrasnim Kanarskim otocima. Ogroman projekt iznimno važan za žensko poduzetništvo koji trenutno jačamo na lokalnoj razini u suradnji s Impact Hub-om iz Zagreba. I na osobno i na profesionalnoj razini veliko i snažno iskustvo koje je izvuklo iz mene onu moju bit. Tamo sam se približila sebi, bila slobodna, spontana i fokusirana na posao. Iskustvo koje preporučam svakoj ženi ako ima mogućnosti prijaviti se.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

1. Poštuj svoje vrijeme koje ti je potrebno da bi realizirala svoj put. Tvoji procesi i sve što ti se događa su su dio tvoje priče za koju ti je potrebno baš toliko vremena. . Daj si to vrijeme.

2. Njeguj svoju kreativnu energiju koja je sastavni dio tvoje ženske prirode. Daj joj trenutke da se rasplamsa, da ju podržiš. Onda ćeš letjeti na njoj i stvarati iz nje. Tada je nebo granica.

3. Stvaraj u veselju! Ne zaboravi na njega jer ono što te potaknulo na poduzetništvo je ono što te činilo veselom. Na tom putu imati ćeš i izazova i težina no  70% onoga što kreiraš treba ići iz veselja. Tada je i ostalo lako.

Veliki zagrljaj i sretno na putovanju života!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More