Vesna Bilić: Kada ste sami sebi najveći navijač u životu i biznisu ne ovisite o tuđoj podršci

by Marina Biljak
941 views

Možeš li nam se ukratko predstaviti!

Ja sam Vesna Bilić, Mindfulness & Life Coach. Odnosno to je samo jedna od uloga kroz koje se izražavam, no zapravo sam kao i svaka od vas Biće s umom, tijelom i duhom i tako nekako pristupam i živim svoj život uzimajući u obzir holistički pristup sebe pa tako i svake druge osobe. Trenutno se bavim coachingom. Ušla sam u poduzetništvo krajem 2018. godine ali s drugom pozadinom i zanimanjem. Završila sam financijski menadžment. Moje prvo formalno zaposlenje kao pripravnik a kasnije i kao stalni zaposlenik bilo je na poziciji konzultantice za EU fondove i regionalni razvoj. Iza sebe imam preko 9 godina konzultantskog iskustva za privatni, neprofitni i javni sektor u području EU fondova ali i drugih izvora financiranja. Najviše sam se specijalizirala za izradu investicijskih studija i poslovnih planova. S istim znanjem i iskustvom sam krenula u solo poduzetništvo. Razlog davanja otkaza je bilo moje unutarnje nezadovoljstvo sobom, gdje se nalazim i na koji način sam živjela. Prije davanja otkaza bila sam u ulozi žrtve. Život se događao meni i svi su ostali bili krivi (osim mene) što se osjećam tako. Nesvjesno sam tražila da se okolnosti promjene (i drugi ljudi) kako bih ja bila sretna i zadovoljna. Nisam imala pozitivnu sliku o sebi i to mi je odražavala moja okolina načinom na koji se odnosila prema meni. Naš vanjski svijet je samo ogledalo onoga što se događa unutar nas.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila dati otkaz i postati poduzetnica?

O svom unutarnjem previranju i odluci razgovarala sam sa svojim suprugom koji mi je bio velika podrška i vjetar u leđa. Bila sam jako nesigurna i s manjkom samopouzdanja tako da mi je njegova podrška puno značila. Kada sam krenula u drugi biznis nisam tražila njegovu podršku nego sam htjela osnažiti i podržati prvo sama sebe. Vjerovati u sebe kako bih uopće mogla podijeliti tu ideju s drugima, pa i s njim.

 Što ti je bilo najteže?

Iskoračiti u nepoznato. Suočiti se sa svim svojim strahovima. Nisam imala povjerenje u Život. Sve mi je bilo neizvjesno. Kada sam krenula u poduzetništvo sve što me kočilo je polako izlazilo na vidjelo. Moja nesigurnost, manjak samopouzdanja, manjak vjere u sebe, osjećaj manje vrijednosti. Misli brige su me opsjedale. Kako ću naći klijente? Tko će mene angažirati? Mogu li ja to uopće sama? Kako se vodi svoj biznis? No bila sam tad već dovoljno osviještena da shvatim da je veliki dio do mene. Nije do biznisa, nego do slike koju imam o sebi. Što vjerujem da je moguće a što ne za mene. Kako mi je vrijeme postalo fleksibilnije (i nisam imala ugovorenog posla) počela sam intenzivno raditi na svom mindsetu. Tek nakon davanja otkaza počela sam upoznavati sebe. Što je to što želim i volim raditi. To je također bilo izazovno za mene jer dotad nisam znala tko sam ja uopće ni što želim. Što sam više upoznavala sebe to mi je jasnije bilo što želim biti i raditi.

Kako si krenila u coaching i mindfulness?

Kao što sam već napisala nakon davanja otkaza i pokretanja konzultantskog biznisa počela sam se više baviti svojim mindsetom te puno učiti o povezanosti uma tijela i duha na cjelokupni život ljudskog bića. Što sam više mijenjala sliku o sebi i uvjerenja koja imam to su se vanjske okolnosti počele mijenjati. Uvidjela sam da nije do okolnosti nego do nas. Što se događa unutar nas. Počela sam sve više raditi na sebi, a sve manje na biznisu. A zanimljivo je da je tad posao sve više počeo dolaziti.
Moji učitelji osobnog (i duhovnog razvoja) su bili većinom coachevi i učitelji meditacije. Ti smjerovi su mi odgovarali i pomagali. Kako to biva, kada sam uvidjela koliko su meni sva ta znanja i tehnike promijenili život nabolje poželjela sam to prenijeti i na druge. Tako sam se certificirala za Mindfulness & Life coacha.

Kako si došla do prvih klijenata? M

oji prvi klijenti dolazili su preko mojih kolega i poznanika. I tako je ostalo do danas i na tome sam nekako zahvalna. Nisam morala prodavati i tražiti kupce nego su dolazili sami. Vjerujem da je to prethodilo mojoj predanosti i kvaliteti odrađenog posla. Klijent mi nije nikada bio samo broj u konzultantskom biznisu niti je sada u coachingu. Svaka osoba ima neku svoju posebnost i veličanstvenost i tako ju i treba tretirati. A svatko od nas osjeti kada smo uistinu viđeni, saslušani i uvaženi. To ne možeš slagati.

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš?
Sabotirajuće misli. To su mi jedini pravi izazovi u poslu i životu. Kada promijenim misli (i emocije) koje mi ne odgovaraju sve ostalo oko mene se mijenja. Kao što je Wayne Dyer rekao If you change the way you look at things, the things you look at change. Sve se mijenja s tvojom percepcijom. Ako misliš da možeš, upravu si. Ako misliš da ne možeš, upravu si. Stvarno je toliko jednostavno (ali ponekad i izazovno za mijenjati😊).

Koliko god radili na sebi, one ne nestaju. S novom razinom sebe dolaze i nove sabotirajuće misli. Ali svaki put proces je sve lakši jer si postala mudrija te mentalno jača i otpornija putem.

Kako organiziraš svoj dan – djecu, rad od kuće…?
Imam dvoje djece, od tri i pet godina i moj privatni i poslovni život je podređen njima usmislu da su mi oni prioritet. Obožavam svoj coaching posao. Doslovno ga živim i radim. Zato ga je tako lako raditi. Kada su djeca u vrtiću, moj dan počinje vremenom za mene, dnevnik, kavica, vježbanje, meditacija, planiranje dana. Kada to napravim krećem s radom. Tada gasim zvukove na mobitelu i spremam ga doslovno u ormar ili drugu sobu i posvećujem se radu (bilo to kreiranje sadržaja, ponude, učenja nečeg tehničkog oko posla, i sl.) ukoliko mi ne treba za posao. Kada radim pokušavam se maksimalno fokusirati na posao. Dolaze distrakcije (najčešće misao da moram nešto napraviti drugo) ali tu mi jako puno pomaže mindfulness praksa – da primijetim distrakciju, ne povedem se za njom nego se vratim nazad raditi. Tako u manje vremena odradim više nego da cijeli dan radim nešto po malo a na kraju nemam osjećaj da sam išta odradila. Tako sam prije funkcionirala.

Jesi li kad bila na rubu burnouta? Znaš li odmarati?
Rekla bih da sam bila kraljica burnouta što nije nimalo pohvalno. Toliko sam prije radila da bih se iscrpljivala maksimalno, radeći nekad po 15h dnevno ako ne više. To je bilo jako stresno vrijeme gdje su trpjeli i moj um, i tijelo i duh. Ali i vrijeme s puno lekcija. Najveća od njih svih je bila da meni nitko ništa ne radi i ne nameće. Sve sam to sama sebi dopustila i radila jer nisam preuzimala odgovornost za sebe i svoj život. Nisam postavila granice ni sebi ni drugima. Sada sam svjesnija i pametnija, naravno učeći prvenstveno na svojim greškama. Itekako se sad odmaram i to mi je zapravo među prioritetima. Kada smo pod stresom i overthinkanjem zapravo najviše štetimo mozgu a i cijelom organizmu. Također, u tom stanju zapravo napravimo manje posla i više štete za svoj um i tijelo. Primjerice nešto što sam pod stresom odrađivala u 8-satnom vremenu, u mirnom, odmornom i staloženom stanju odradim u 2-3 sata.

Pomažu li u tome i mindfulness metode?
Itekako. Postoje razni načini korištenja Mindfulness tehnika i filozofije. Neki koriste uz terapiju, neki za savladavanje stresa dok ga ja koristim za osobnu transformaciju. Kada sam ušla u svijet meditacije i mindfulnessa imala sam veliki otpor. Jako mi je bilo teško sjediti mirno na jednom mjestu jer je bilo toliko toga za napraviti (u mojoj glavi). Cijelo tijelo mi se trgalo da se pokrene jer sam stalno bila u modu činiti. Također, bila sam stava nemam vremena meditirati. No, ono što je zapravo bila istina nisam imala vremena ne meditirati. I toliko sam sad zahvalna svojim mentorima i učiteljima koji su mi govorili isto. Nemaš vremena ne meditirati. Jer toliko istreniraš svoj mozak da bude prisutniji, budniji i produktivniji. I to je samo kap na vrhu planine što ti radi meditacija. Povezuješ se sa sobom. Svojim intuitivnim dijelom. Učiš se usporiti. Postaješ budniji svojih automatskih obrazaca jer mi smo automatizirana bića, 95% nas je automatizirano. No kada vježbaš biti budan iz trenutka u trenutak budiš se iz svog automatskog bivanja i dobivaš mogućnost bivati netko drugi. Mijenjati ono što ti se ne sviđa. Mijenjati identitet konstantno u onu osobu koja želiš biti. Iz nepodržavajućeg mindseta u podržavajući gdje si sama sebi najveća podrška. U tome je meni Mindfulness uz učenje i osvještavanje najviše pomogao. Da postanem osoba koja se voli, zna svoju vrijednost i živi svoju svrhu.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?
Imam puno planova i velikih ciljeva. Ali ne pričam o njima dok nisu pred realizaciju. Još jedna navika koju sam usvojila od svojih mudrih učitelja. Drži svoje snove i ideje za sebe dok toliko ne ojačaju da je izgledno da će se ostvariti. Jer su na početku tako krhki i tebi nevjerojatni da bi se mogli ostvariti. Kada se radi o velikim ciljevima zvuče ponekad i suludi. A ako tebi zvuče nevjerojatno kako će tek drugima zvučati. Malo vjerojatno da će te netko u tome podržati. Ali u tome i je poanta, ako vjeruješ u ostvarenje svojih ciljeva znači da nisu tako veliki. Sanjaš više i bolje. Toliko sam svojih ciljeva tako ostvarila, a koji su mi se s tadašnjom razinom svijesti činili nemogućim. Sada vjerujem da je sve moguće.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?
Gradite povjerenje u sebe. Radite na podržavajućoj slici o sebi. Kada ste sami sebi najveća podrška i navijač u životu i biznisu ne ovisite o tuđoj podršci. To ne znači da ju nije lijepo imati, ali vam ne treba da biste ostvarivali svoje snove. Okružite se onima koji idu u istom ili sličnom smjeru. Ne tražite podršku na „krivim“ mjestima primjerice bližnjih koji vas možda vole najviše na svijetu ali ne vide trenutno vaše želje, ciljeve i potrebe jer nisu na istom mjestu niti vide da je to za njih moguće. Tražite podršku onih koji su prošli ono što vi prolazite. Koji vas mogu ohrabriti ali i naučiti kako da sami sebi postanete podrška. Da vam ne treba nitko drugi da biste donijeli neku odluku ili išli prema vašim ciljevima. Divno je kada vas netko podržava, ali nemojte ovisiti o toj podršci.

Preispitujte i mijenjajte uvjerenja koja vam ne služe. Vaša realnost nije odvojena od vaših uvjerenja. Promijenite uvjerenja i promijeniti će se vaša realnost.

Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?
Trenutno dijelim svoj sadržaj na svom blogu www.vesnabilic.com, instagram profilu https://www.instagram.com/vesna.bilic.coaching/   i facebooku https://www.facebook.com/profile.php?id=100084469707455.

Potražite me, javite se i uzmite za sebe što vam odgovara.

Veselim vam se <3

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More