Virtualna asistentica Martina Žgomba: Okružite se ljudima koji vas podržavaju i koji dijele vaše ciljeve i vrijednosti

by Vaše Priče
784 views

Prije nešto više od dvije godine objavljen je tvoj prvi intervju za BYOB web. Možeš li podijeliti s našim čitateljicama što se od tad promijenilo kod tebe i tvog posla?

Kada sam pročitala ovo “prije dvije godine”, priznajem, pomislila sam kako se čini kao da je to bilo prije svega par mjeseci. No, kako sam se upustila u potragu za tim starim intervjuom i ponovno ga pročitala, osjetila sam kao da je prošlo deset godina. Toliko toga se promijenilo! Prije svega, promijenila sam se ja, a shodno tome i moj posao. Posvetila sam se intenzivno radu na sebi, promijenila svoj pogled na stvari, usavršavala postojeće vještine i stjecala nove kroz razne edukacije i uz neizmjernu podršku mentora. Posebno bih istaknula Saru Peranić i njen program Poduzetnija, koji mi je otvorio potpuno nove vidike i proširio horizonte mog poslovanja.

Na početku, moje poslovanje bilo je fokusirano na administrativne usluge, no s vremenom sam se preusmjerila više na organizaciju vremena i poslovanja te optimizaciju poslovnih procesa. Sada svojim klijenticama pružam podršku u tehničkom dijelu poslovanja – postavljanju alata i automatizaciji repetitivnih zadataka.

Ponosna sam na činjenicu da je moj online program “Postani virtualni asistent” do sada privukao preko 150 polaznica. Ta činjenica me ispunjava ponosom, ali isto tako i srećom jer mnoge od njih su sada vlasnice biznisa, virtualne asistentice, te moje draga kolegice i suradnice. 

Za  svaku novu grupu polaznica, posvećena sam unapređenju svog online programa na način da proširujem postojeće materijale i snimam nove video lekcije kako bih osigurala sveobuhvatnu edukaciju s aktualnim informacijama. Također, uvodim dodatne pogodnosti kako bih obogatila iskustvo svojih polaznica.Jedna od tih pogodnosti je internship koji uključuje besplatnu praksu, priliku za stjecanje prvog klijenta, iskustvo rada kao virtualni asistent te prvu preporuku. Internship pruža polaznicama priliku da primijene svoje znanje u stvarnom poslovnom okruženju i steknu vrijedno iskustvo koje će im pomoći u daljnjem razvoju karijere.
Uz to, dodatna pogodnost online programa je i besplatna godišnja članarina za MojProfil platformu i online računovodstveni program Minimax kako bih svojim polaznicama olakšala administrativne zadatke i pronalazak klijenata. Kroz ove dodatne pogodnosti, želim osigurati da moje polaznice imaju sve potrebne alate i resurse za uspješan početak njihove karijere kao virtualni asistenti, dok istovremeno pružam podršku i mentorstvo koje im je potrebno za postizanje njihovih ciljeva.

Obzirom na sve veći obim posla, prošle godine sam odlučila delegirati dio poslova vezanih za upravljanje društvenim mrežama, a nedugo zatim i dio administrativnih zadataka koji su vezani za moje vlastito poslovanje. Od početka ove godine Alpha & Omega ima još jednog člana tima kako bismo svim našim klijentima pružale promptnu pomoć i podršku u poslovanju!


Tada si nam otkrila i da obožavaš organizaciju i planiranje, a sad često baš to radiš za svoje klijente. Koje metode ili trikove trenutno preferiraš kad je riječ o organizaciji i planiranju? 

Organizacija i planiranje su i dalje duboko ukorijenjeni u mom životu i radu, predstavljajući moju strast i neizostavan dio mog profesionalnog puta. Krajem svake godine analiziram dotadašnje događaje i postignuća kako bih temeljem toga oblikovala plan za nadolazeću godinu. Svoj pristup planiranju godine shvaćam strateški, postavljajući dugoročne ciljeve i razrađujući strategije poslovanja za buduće razdoblje. Taj proces mi pomaže jasno usmjeriti svaku svoju akciju prema ostvarenju ciljeva, identificirati ključne aktivnosti te resurse potrebne za njihovo ostvarenje. Spremnost na prilagodbe strategije tijekom godine omogućuje mi da postignem željene rezultate, čak i u promjenjivim okolnostima.

Na dnevnoj razini, svoje vrijeme organiziram prema konceptu blokova vremena, što znači da raspoređujem svoj radni dan u jasno definirane vremenske intervale, svaki posvećen određenim zadacima, bez ometanja ili distrakcija. Vjerujem u fokusiran rad i predanost zadatku kao ključne elemente koji osiguravaju efikasnost i učinkovitost u obavljanju poslova.


Osim rada kao virtualni asistent, organiziraš i edukaciju za postati virtualni asistent. Možeš li s nama podijeliti svoja razmišljanja o tome zašto se sve više žena odlučuje za taj posao? 

Fleksibilnost i balans između poslovnog i privatnog segmenta života: Jedan od ključnih razloga za popularnost ovog posla među ženama jest fleksibilnost koju pruža. Kao virtualni asistent, žene mogu organizirati svoje radno vrijeme prema vlastitim potrebama i obavezama, omogućujući im bolju ravnotežu između posla i obiteljskog života. Više ne moraju birati da li će biti kod kuće s djecom ili otići na posao, ne moraju brinuti o tome tko će djecu odvesti u školu, doktoru, na izvannastavne aktivnosti i slično.

Mogućnost rada od kuće: Raditi kao virtualni asistent omogućuje ženama da rade od kuće, što je posebno privlačno za majke s malom djecom ili žene koje ne žele trošiti vrijeme i novac za putovanje na posao.

Samostalnost i neovisnost: Posao virtualnog asistenta pruža ženama priliku da budu samostalne i neovisne u svom radu. Mogu samostalno upravljati svojim vremenom i poslovnim odlukama te birati s kime će surađivati.

Širok raspon usluga: Posao virtualnog asistenta obuhvaća raznolik spektar zadataka, od administrativnih poslova, računovodstvenih do tehničke podrške, upravljanja društvenim mrežama itd. To omogućuje ženama da pronađu posao koji odgovara njihovim interesima, vještinama i iskustvu.

Mogućnost izgradnje vlastitog posla: Raditi kao virtualni asistent pruža ženama mogućnost da izgrade vlastiti posao i bazu idealnih klijenata. 

Dostupnost obrazovanja i podrške: Postoje mnogi tečajevi, edukacijski programi i online resursi koji pružaju obuku i podršku za žene koje žele postati virtualni asistenti. Ova dostupnost resursa olakšava ulazak u ovu karijeru i omogućuje ženama da razvijaju svoje vještine i znanje.

Sve u svemu, kombinacija fleksibilnosti, samostalnosti, raznolikosti zadataka i podrške koju pruža industrija virtualnog asistenta čini ovaj posao privlačnim izborom za sve više žena.


Kakva su tvoja dosadašnja iskustva s edukacijom? Postanu li svi koji je završe virtualni asistenti ili neki odluče da to ipak nije za njih? 

Veoma sam zadovoljna i s ponosom mogu reći da je većina polaznica programa uspješno pokrenula svoje poslovanje kao VA.

Važno mi je ovdje spomenuti da svaki put kada netko završi edukaciju za virtualnog asistenta, to ne znači automatski da će postati virtualni asistent ili se posvetiti toj karijeri. Ljepota ovog posla leži u njegovoj fleksibilnosti – može se obavljati kao dodatni posao uz redovno zaposlenje ili kao potpuno novi poduzetnički pothvat. Ipak, svatko ima svoj put i svoje razloge zbog kojih možda odluči da posao virtualnog asistenta nije za njih, ili da trenutno nije pravo vrijeme za pokretanje vlastitog poslovanja.

One koji se odluče da ovo nije za njih, nisu neuspješne. Naprotiv, kroz iskustvo u edukaciji stječu dodatno znanje, vještine i iskustvo koje će im biti korisno u budućnosti, bez obzira na put koji odaberu. Važno je razumjeti da svaka priča i svaka osoba ima svoj jedinstveni put.

Bitno je da se odvažimo na pokušaj, čak i ako se ispostavi da to nije za nas. Uz svaki pokušaj, stječemo nova iskustva, učimo i rastemo kao osobe. Stoga, prava poanta nije u tome da odmah znamo što je za nas, jer nitko ne može unaprijed znati. Važno je da se trudimo, istražujemo nove mogućnosti i izazove, te da ne žalimo za propuštenim prilikama. Svaki korak koji napravimo, bio on uspješan ili ne, čini nas bogatijima iskustvom i spremnijima za nove izazove koje nam život donosi.
Što bi ti rekla, koje osobine ima idealan virtualni asistent? 

Po mom mišljenju, virtualni asistent bi trebao imati sljedeće osobine: 

Profesionalnost: Trebao bi imati visok stupanj profesionalnosti u svom radu, uključujući komunikaciju s klijentima, vođenje poslova i poštivanje rokova.

Efikasnost: Trebao bi biti sposoban efikasno obavljati zadatke i pružati usluge u skladu s očekivanjima klijenata.

Organiziranost: Važno je da bude dobro organiziran kako bi mogao upravljati svojim vremenom i prioritetima te uspješno izvršavati zadatke za više klijenata.

Komunikacijske vještine: Trebao bi imati izvrsne komunikacijske vještine kako bi jasno i koncizno komunicirao s klijentima putem različitih kanala komunikacije, kao što su e-pošta, telefonski pozivi ili online sastanci.

Samostalnost: Trebao bi biti sposoban raditi samostalno i donositi odluke bez stalnog nadzora ili uputa.

Pouzdanost: Klijenti trebaju moći pouzdano računati na njega da će izvršiti zadatke na vrijeme i u skladu s dogovorom.

Snalažljivost, prilagodljivost i proaktivnost: Trebao bi biti spreman prilagoditi se različitim zahtjevima i potrebama klijenata te biti proaktivan.

Tehničke vještine: Ako pruža virtualne usluge, trebao bi imati dobro razvijene tehničke vještine potrebne za rad u različitim alatima.

Pristupačnost: Trebao bi biti lako dostupan klijentima i spreman odgovoriti na njihove upite ili pružiti podršku kad je potrebno uz napomenu da ovdje ne mislim da je VA svojim klijentima dostupan od 0 do 24 već u ono vrijeme koje je prethodno dogovoreno.

Volja i želja za stalnim učenjem i usavršavanjem: Nije potrebno znati apsolutno sve jer nitko od nas ne zna sve, ali imati volje za stalnim učenjem i usavršavanjem je veoma bitno u ovom poslu, ali i u ovom vremenu stalnih promijena.

U kojim zadacima za klijente trenutno najviše uživaš? 

Trenutno najviše uživam pružajući klijentima podršku u organizaciji vremena i poslovanja te optimizaciji poslovnih procesa. Za mene je to više od posla – to je prilika da zajedno stvaramo pozitivne promjene i ostvarujemo ciljeve.

Volim raditi s alatima i automatizacijom kako bih olakšala poslovanje mojim klijentima. Povezivanjem raznih alata i pronalaskom inovativnih načina za optimizaciju procesa, osiguravam da poslovanje mojih klijenata teče glatko i efikasno. Svaki alat, svaka tehnologija koju integriramo u njihovo poslovanje predstavlja korak naprijed prema većoj produktivnosti i uspjehu.

Jedan od aspekata koji me posebno nadahnjuje jest pomaganje klijentima u organizaciji njihovog vremena. Svi znamo koliko je vrijeme dragocjeno, a organizacija vremena ključna za postizanje uspjeha. Kroz planiranje i prioritizaciju zadataka, pomažem svojim klijentima da maksimalno iskoriste svoje resurse i postignu svoje ciljeve.

Također, rad na optimizaciji poslovnih procesa pruža mi zadovoljstvo jer vidim konkretne rezultate koji proizlaze iz moje podrške. Pronalaženje efikasnijih načina za obavljanje poslova oslobađa vrijeme, što omogućuje klijentima da se usredotoče na ono što zaista vole raditi i u čemu su najbolji.

U konačnici, rad s klijentima nije samo u pružanju usluga, već u izgradnji dugoročnih odnosa temeljenih na povjerenju, podršci i zajedničkom uspjehu. To je izazov koji me inspirira i motivira svaki dan.


Prošli put sam te pitala da podijeliš neki savjet za poduzetnice početnice, pa evo da ponovimo pitanje 🙂 

Evo nekoliko savjeta za poduzetnice početnice:

Prije nego što započnete s bilo kojim poslovnim pothvatom, važno je razumjeti zašto želite pokrenuti svoj posao i koji su vaši ciljevi. Definiranje jasne svrhe (ono famozno veliko ZAŠTO) pomoći će vam da ostanete fokusirane i motivirane u teškim trenucima.

Prije nego što se potpuno posvetite svojoj ideji, provjerite postoji li potražnja za vašim proizvodom ili uslugom na tržištu. Istraživanje tržišta pomoći će vam da bolje razumijete potrebe i želje vaših potencijalnih kupaca te da prilagodite svoju ponudu shodno tome.

Izrada poslovnog plana ključan je korak u pokretanju uspješnog poslovanja. Poslovni plan pomaže vam da jasno definirate svoje ciljeve, strategije, ciljnu skupinu i financijske projekcije. 

Neprekidno učenje i usavršavanje ključno je za uspjeh. Identificirajte područja u kojima trebate unaprijediti svoje vještine i potražite resurse poput edukacija, seminara ili mentora koji vam mogu u tome pomoći. Uz pravog mentora prije ćete stići do željenih ciljeva i poslovnih rezultata.

Poslovno okruženje može biti nepredvidljivo, stoga je važno biti fleksibilan i prilagodljiv u svojim planovima i strategijama. Budite spremne reagirati na promjene i prilagoditi se novim situacijama koje se mogu pojaviti.

Okružite se ljudima koji vas podržavaju i koji dijele vaše ciljeve i vrijednosti (offline i/ili online). Izgradnja mreže podrške može biti ključna za motivaciju, inspiraciju i mentorstvo na vašem poduzetničkom putovanju.

Poduzetništvo može biti izazovno i zahtjevno, ali važno je ostati uporan i ne odustajati kada naiđete na prepreke. Svaki neuspjeh ili pogreška (ja to zovem izazov) je zapravo lekcija, odnosno prilika za učenje i rast, stoga ostanite fokusirane na svoje ciljeve i samo nastavite naprijed.

Na kraju, važno je vjerovati u sebe i u svoju sposobnost da ostvarite svoje poslovne snove. Slijedite svoju strast, budite dosljedne u svom radu i ne bojte se tražiti pomoć kada vam je potrebna. Dosljednost, predanosti i trud su ključni sastojci za postizanje izvanrednih rezultata.

I za kraj, gdje te mogu pronaći osobe zainteresirane za tvoje usluge?

Popis svih mojih usluga nalazi se na mojoj web stranici, a više o meni može se saznati i putem mojih objava na društvenim mrežama: InstagramLinkedInFacebookTikTok.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More