Kako odabrati čime ćeš se baviti kad imaš puno opcija, kad si na početku ili nakon promjene?

by Nela Kačmarčik-Maduna
1.1K views

Zapravo ne želiš bilo kakav posao, pogotovo ako vjeruješ da možeš zaraditi radeći nešto što voliš. Jedino ti nije jasno kako da unovčiš svoje interese ili znanje. Imaš hobi koji te zabavlja i opušta, ali ne vidiš kako od toga zaraditi dovoljno za život. 

Toliko je savjeta, edukacija i ponuda da ti se vrti u glavi.

Kako odabrati kad te toliko toga zanima?

Svi ti govore da možeš postići sve što želiš, ali ti već na prvom koraku zastaneš. Kako da znaš šta želiš, kad te toliko toga zanima?

Hoće li ti biti žao ako se odlučiš za jedno, a nakon tri dana ti se pojavi neodoljiva ponuda za nešto drugo?

Vrijedi li uložiti vrijeme u još jedan tečaj, ako nisi sigurna da će to biti po tvojoj mjeri?

Možda da učiš njemački? Ili upišeš edukaciju za digitalni marketing? Kažu da se traže SEO stručnjaci. Možda ipak da vrijeme provedeno na Instagramu ili TikToku pokušaš unovčiti – sigurno nekome treba voditi društvene mreže?

Kako odabrati kad je toliko toga dostupno i moguće?

Na kraju dana, kao i kad odvojiš dva sata za Netflix, više vremena potrošiši tražeći šta ćeš gledati nego na samu seriju.

Naravno, puno nas je takvih, i nisi jedina. Toliko toga što nam je dostupno tako je dobro i može biti korisno za tvoju karijeru.

Život je pred tobom. 

Međutim, isto tako si razmišljala i prije godinu dana, i još uvijek si na istom poslu koji ne voliš.

Nemaš hrabrosti da odlučiš. Nemaš samopouzdanja ni samosvjesnosti o svojim vrijednostima i kvalitetima.

Dobra vijest i loša vijest

Dobra vijest je da vrijeme nađeš kad tako odlučiš. 

Loša vijest je da nećeš odlučiti sve dok misliš da imaš neograničeno vrijeme pred sobom.

Jedno od pitanja koje se pojavljuje u Akademiji za prvi posao upravo je to. Kako odlučiti – od toliko mogućnosti – šta je ono pravo za mene? Na Mentorskom programu VIDLJIVA na početku karijere fokusiramo se na pitanje kako graditi personalni brend i pozicionirati se pred budućim i potencijalnim poslodavcima i klijentima. 

Osim testa osobnosti i invidivualnih mentorskih razgovora o vrijednostima i preferencijama koji pomažu da otkriješ kakva vrsta posla i okruženja ti najbolje leži, pričamo i o odlukama. 

Praktičan savjet – kako odlučiti?

Prvi korak kako odabrati je matrica u kojoj odaberemo šta možemo, šta želimo i šta nam je važno. Kad odvojimo vrijeme da to analiziramo, pomažem da kroz razgovor otklonimo strah od odluke.

Ti za sebe možeš napraviti istu matricu. Kako?

U prvu kolonu upiši sve opcije koje ti padnu na pamet. U prvi red, i sve naredne kolonu upiši procjenu karakteristika koje su ti bitne za svaku pojedinu opciju: fleksibilnost radnog vremena, raznovrsnost zadataka, broj/vrstu ljudi s kojima radiš, izvjesnost/visinu prihoda, očekivano opterećenje administracijom, mogućnost učenja i napredovanja, potrebne preduvjete koje imaš ili nemaš… Ti najbolje znaš šta ti je važno. Pitaj nekoga za savjet ili ideju ako nisi sigurna.

Ja sam koristila primjer jedne od djevojaka s kojima sam o ovome razgovarala. Ona je razmišljala o nekoliko opcija:

Poslu u velikoj državnoj instituciji, pisanju bloga kao influencerica, vođenju društvenih mreža za svoje prijateljice koje prodaju usluge, prodaji ukrasa za radnu sobu koje je pravila kao hobi i otvaranju vlastitog foto studija u malom gradu gdje žive njeni roditelji.

Za svaku od pomenutih mogućnosti imala je pomalo iskustva, interesa i vještine. Ničemu od toga do sad se nije posvetila dovoljno da bi znala koliko je privlači. Imala je malo slobodnog vremena jer je studirala nekoliko godina, i hvatala honorarne poslove da zaradi za džeparac u slobodno vrijeme. 

Šta je posao po tvojoj mjeri?

Sad je, po završetku studija, odlučila naći posao po svojoj mjeri. Ono što joj je bio bitno je – mogućnost da često boravi u velikom gradu u kom je studirala, jer su joj tamo bile prijateljice. Ipak tamo nije željela živjeti za stalno jer joj je više godila manja sredina, lakše snalaženje u prometu i čisti zrak. 

Test osobnosti joj je sugerirao posao bez puno neizvjesnosti i promjena, kao i sa manje kontakata sa nepoznatim ljudima

Za svaki posao je promislila (ili pitala nekoga ko se time bavi) – koliko zadovoljava tražene uvjete.

Njena matrica je izgledala ovako:

Posao u državnoj instituciji podrazumijevao je selidbu u glavni grad i veće troškove života. Zato je u tu kolonu upisala minus, kao i u kolonu o radnom okruženju. Naime, takav bi joj posao značio puno kontakata sa nepoznatim ljudima za šta ona nije imala želje ni interesa. 

Posao influencerice je nosio tri plusa i minus kad se radi o izvjesnosti prihoda, jer nije znala kako bi se takav posao mogao unovčiti.

Prodaja ukrasa i foto studio su takođe imali manjkavosti za nju, ali je vođenje društvenih mreža za prijateljicu je izgledao kao odgovarajuća opcija.

Naravno, ovo je ilustrativan primjer koji može dati inspiraciju i ideje – jer svako ima svoj set vrijednosti, preferencija i očekivanja. Upravo tome je su posvećene moje BESPLATNE radionice o donošenju odluka u 2024. Svakog mjeseca radimo na novim primjerima, alatima i savjetima.

Prijavi se i ti!

Vidimo se i sretna i pametna neka ti bude 2024!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More