Astra Potočki Hočevar – Nakon burnouta sam shvatila koliko je važan odmor kako bi sve ostalo funkcioniralo

by Vaše Priče
557 views

Bok Astra, možete li nam se ukratko predstaviti.

Zovem se Astra, supruga sam i majka vrlo aktivnom 9-to godišnjaku Filipu. Radim paralelno 2 posla: u jednom poduzeću od 9-17h, te u preostalo vrijeme savjetujem majke kako smanjiti vrijeme za štednjakom i dobiti dragocjeno vrijeme u danu za sebe i obitelj. Tu su naravno još i majčinske obaveze. Živimo u kući uz veliku okućnicu, vrt, imamo 2 labradorice. Obožavam ples i glasnu muziku koja me odmah ponese, te dobar film. U ljeto 2019. zaljubljujem se u eterična ulja. I tu kreće moja transformacija rada na sebi jer sam počela objavljivati na društvenim mrežama i snimati videe. Polazak Filipa u školu označilo je novo razdoblje u mom majčinstvu, jer smo saznali da Filip ima poteškoće s poremećajem pažnje. Kako bi što bolje razmijela kako mu pomoći, trebala sam sebe promijeniti dubinski. Otpustiti svoj ogromni kontrolfreak koji sam imala i vjerovati da je Filip došao s razlogom da me nauči radosti života i da spoznam svoju snagu.

Kako ste došli na ideju savjetovanja majki oko uštede vremena prilikom kuhanja?

Cijela priča je krenula 2017. godine kada sam sa mamom pokušala skuhati goveđji temeljac u klasičnom ekspres loncu. Naime, ja do tada nikada nisam kuhala u ekspres loncu. No, kompliciranost kuhanja (trebale smo stajati pored lonca i čekati da zakipi i stvori tlak, te zabrtvi poklopac, da bi ga mogle premjestiti na manje “kolo” plina, te smo trebale biti fizički prisutne kad je jelo gotovo da ga ugasimo) i čišćenja poklopca me je nagnala da idem istraživati po internetu jer mi je neko 6. čulo govorilo da postoji jednostavniji način.I tako sam naišla na Instant Pot i odlučila ga nabaviti. Tada Instant Pot još nije bio dostupan u HR. Kad je Instant Pot stigao, jednostavnost korištenja me je totalno oduševila. I tako sam počela pisati blog Zaposlena Mama. To je na početku bilo hobi jer sam htjela dijeliti svoje recepte. 2021. godine Instant Pot dolazi u HR i počinjem suradnju sa distributerom koji ih uvozi. I tako kreće moja priča. Obzirom da sam 21 godinu radila u obiteljskoj firmi (imali smo tiskaru koju smo zatvorili kad su moji roditelji otišli u mirovinu), znala sam da je osobni pristup najcjenjeniji kod klijenata. Imam puno znanja o Instant Potu (na što obratiti pažnju kod kuhanja kako bi kuhanje bio užitak, a ne tlaka) odlučila sam pomoći zaposlenim majkama svojim savjetovanjem kako bi im uštedjela dragocjeno vrijeme.

Koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju zaposlene mame i kako im pomažete da ih prevladaju?

Meni kao zaposlenoj mami je nedostatak vremena glavni izazov, puno obaveza koje trebam pažljivo rasporediti kako se ne bi dovela u burnout jer tako ne pomažem svojoj porodici. Osim već gore navedenog savjetovanja nakon kupnje, nudim potencijalnim klijenticama mogućnost besplatnog savjetovanja prije kupnje kako bi odabrali najbolji model za njihovu obitelj. Nema smisla plaćati funkciju Instant Pota koju neće iskoristiti pa na tom savjetovanju popričamo o navikama njihove obitelji(koliko često kuhaju, za koliko osoba i slično). Samim time kroz pola sata razgovora nadjemo odgovarajući model, a ne trebaju potrošiti puno vremena istraživajući jer sam im ja skrenula pažnju na prednosti i nedostatke pojedinog modela. Dodatno prijavom na mjesečni Newsletter, mogu preuzeti 2-tjedni jelovnik koji će pomoći planirati obroke. U slučaju da neka obitelj ima svoje prehrambene navike, na istom mjestu nalazi se i prazna tablica kojumogu ispuniti po svojim prehrambenim navikama. U ponudi su također tablica kuhanja namirnica za Instant Pot i tablica pečenja namirnica za Air Fryer. Njih smatram malim šalabahterom koji krate vrijeme jer je na jednom mjestu naveden velik broj namirnica i koliko se koja kuha odnosno peče. Tako klijentice ne trebaju svaki puta gledati recept, nego samo pogledaju tablicu. Tablice su u magnetnom obliku, pa se mogu staviti na hladnjak, skinuti i ponijeti na put.

Spomenuli ste i da ste počeli prakticirati hladne kupke. Kako ste počeli i kako su one utjecale na vaš život?

U principu to je bilo sasvim slučajno, a došlo je u najbolji mogući trenutak. Naime, u jesen prošle godine sam počela doživljavati intezivne anksiozne napade. Svakodnevni stres koji sam nakupljala godinama, perimenopauza i preplavljenost različitim emocijama, dovele su me do ruba. I tada sam na Tik Toku naišla na video o ženi koja je ostala mlada udovica i ispričala je svoju priču kako su joj hladne kupke pomogle da zadrži mentalno zdravlje. Odlučila sam probati jer sam tada anksiozne napade doživljavala na dnevnoj razini. Smanjili su mi se anksiozni napadi, povećala mi se razina energije, smirila sam um i nekako sam našla novu sebe. Ta pobjeda tijela nad umom koji vrišti: Neee, izlazi iz te hladne vode! ; mi je dala novu snagu koju nisam znala da imam.

Koje savjete biste dali ljudima koji žele isprobati hladne kupke?

Počnite polako, bez obzira da li ste prvo započeli hladnim tušem (što je preporuka, no meni osobno teže), ili odmah sa uronima.  Privikavajte tijelo kroz par dana: uronite prvo dio tijela i ostanite svega 15 sekundi – 1 minute ovisno o količini uronjenog tijela. Ako počinjete tušem, nakon tuširanja okrenite pipu na hladnu vodu i tuširajte se svega 15 sekundi. Drugog dana 30 sekundi, trećeg 45 sekundi, četvrtog 1 minutu. Do tada ćete već znati da li vam to godi ili ne. Temperatura za početak ne mora biti niska, dovoljno je oko 15 stupnjeva. S vremenom ćete snižavati temperaturu i duljinu ostanka u vodi. Duboko dišite na nos ili usta kako je vama lakše, to će vam omogućiti lakšu prilagodbu tijela na hladnoću. Ne forsirajte!
Iako treba biti malo nelagodno, ako ne ulazite u to iskustvo s otvorenim umom, borit ćete se u svojoj glavi i sve će djelovati kao nemoguća misija. Naravno zdravlje je na prvom mjestu, pa ako imate dvojbi, porazgovarajte s liječnikom.

Koji su planovi za budućnost vašeg poslovanja? Imate li namjeru proširiti ponudu ili razviti nove usluge?
Dolaze novi Instant Pot modeli. U pisanju sam priručnika za Instant Pot sa savjetima kojih nema u originalnom priručniku.
Planiram i potpuno nove recepte te više video recepata na mom You Tube kanalu.

Kako trenutno promovirate svoje poslovanje i privlačite nove klijente?

Zasad se moje poslovanje temelji na društvenim mrežama i preporuci zadovoljnih klijentica. Zaista dosada nisam naišla na mamu koja se nije totalno oduševila Instant Potom. Jedina “zamjerka” koju imaju: Što nisam znala za njega ranije!

Kako ste uspjeli balansirati obiteljski život, stalni posao, razvoj vlastitog posla i brigu o sebi?

Pa da budem potpuno iskrena, pogreškama i učenjem na njima. Naime, kad sam više puta doživjela burn-out, onda sam shvatila koliko je važan odmor i briga o meni kako bi sve ostalo funkcioniralo. Tako da na tjednoj razini pišem dnevnik i tako rasteretim misli, idem 1x tjedno na pole dance koji mi je donio novu razinu samopouzdanja,vjeru u sebe i podržavajuću žensku energiju, te već spomenute hladne kupke gdje se resetiram gotovo svako jutro i osjećam da mogu sve. Kuham odjednom za više dana, pa dio obroka zamrzavam kako bi kad dođem kući samo brzinski spremila prilog. No, moram priznati da imam veliku podršku svojih roditelja, koji uskaču kad god mi je potrebno. Ipak, priznajem najviše trpi red u kući, pa mi je kroz vrijeme želja uvesti minimalizam u naš dom.

Koje su najvažnije lekcije koje ste naučili tijekom razvoja svog posla i kako ste ih primijenili u svakodnevnom životu?

Sve je savladivo, samo ne dozvoli da ti se uvuče strah u misli. Prigrli promjene jer one obično donose nešto dobro, iako na početku to nije vidljivo.

I za kraj, gdje vas mogu pronaći čitateljice zainteresirane za vaše usluge?

Moja web stranica je: https://www.zaposlenamama.eu/

Instagram: https://instagram.com/astra.potockih?igshid=OGQ5ZDc2ODk2ZA==

You Tube: https://www.youtube.com/@astra.potockih

Tik Tok: www.tiktok.com/@astrapotockih

Facebook: https://www.facebook.com/astra.potockihocevar

I za kraj htjela bi zahvaliti timu BYOB portala na ovom razgovoru, pohvaliti portal koji obiluje korisnim sadržajem, i facebook grupu, gdje žene zaista podržavaju jedna drugu.

Stvarno ste jedinstveni!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More