Lea Vujaklija: Ne moramo nužno raditi ono što drugi rade!

by Marina Biljak
541 views

Možeš li nam se ukratko predstaviti!

Ja sam Lea, učiteljica joge, poduzetnica, a po diplomi učiteljica razredne nastave i engleskog jezika.

Svoj obrt sam otvorila prije otprilike godinu i pol i tada je započelo moje poduzetničko putovanje.

Prije toga sam radila puno radno vrijeme u jednoj školi stranih jezika (u kojoj još uvijek imam nekoliko grupica s kojima jako volim raditi), a jedan kraći period i u osnovnoj školi. Trenutno se bavim raznim stvarima – ja sam jedna od onih multistrastvenih poduzetnica. Stojim iza brenda Zen poduzetnica, a moja misija je potaknuti poduzetnice da aktivno brinu o sebi, prvenstveno kroz vježbanje joge i rad na mindsetu. Joga je moja velika ljubav i strast kroz koju svakodnevno učim puno o sebi, a upravo s jogom sam započela intenzivno raditi na sebi. Ulaskom u poduzetništvo shvatila sam kako se joga i osobni razvoj savršeno nadopunjuju i pružaju poduzetnicama cjelovitu podršku.

Što te inspiriralo da postaneš sama svoja šefica?

Puno je stvari koje volim raditi i koje me zanimaju, a uz rad u školi koji mi je oduzimao puno vremena i energije, nisam se stizala posvetiti tim svojim drugim strastima. Počela sam sve više osjećati frustraciju, nezadovoljstvo i snažnu potrebu za promjenom. Onda se pak javilo to pitanje – ok, ako nećeš raditi u školi, što ćeš raditi? Nakon puno razmišljanja i razgovora s partnerom koji je tada već nekoliko godina bio poduzetnik, zaključila sam da ono što ja zapravo želim – je raditi nešto svoje. Želim biti sama svoja šefica i raditi strastveno na onome do čega je meni iskreno stalo. Zapravo je bilo puno faktora koji su utjecali na tu moju odluku, ali prvenstveno je to bio taj osjećaj da želim iskoristiti svoje potencijale i želja da radim samostalno te istovremeno doprinosim drugima.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila krenuti u tom smjeru?

Što se podrške tiče, moram priznati da sam stvarno zahvalna na tome što su svi to jako dobro prihvatili i podržali me. Mislim da su ljudi koji me znaju već navikli da kada nešto odlučim, onda imam neki svoj razlog za to i idem u to hrabro, pa pretpostavljam da su vjerovali da znam što radim.

Najteže je bilo to što zapravo u početku nisam znala što radim. Nakon što me prošao onaj početni entuzijazam, pojavile su se prve nesigurnosti i vrlo brzo sam shvatila da moram puno učiti, isprobavati i raditi na mislima kako me ubuduće ne bi svaki izazov izbacio iz tračnica i kako bi zapravo naučila kako se uopće gradi online biznis. Dobro je to što volim učiti o svim tim stvarima, ali rad na mislima i pomicanje vlastitih granica je uvijek nelagodno i često teško. 

Počela si s jogom za djecu no nakon nekog vremena si se prebacila na rad s poduzetnicama. Kako je došlo do te promjene?

Joga za djecu je bio nekako prirodni prelazak iz moje struke jer imam puno iskustva u radu s djecom, pa sam s tim krenula. No paralelno s tim sam polako završavala obuku za učiteljicu joge i htjela sam sve to znanje o jogi prenijeti na rad s odraslima. Ono što me kočilo je bio nedostatak samopouzdanja jer sam mislila da neću znati raditi s odraslima (jer do tada nikada nisam). Kada sam to proradila, krenula sam aktivno raditi na uvođenju joge za odrasle u svoj rad i od početka sam znala da ću biti fokusirana na žene. U tom periodu sam otkrila i Fb grupu Be Your Own Boss odakle su stigle i moje prve klijentice, a budući da sam i ja sama bila poduzetnica, shvatila sam da se s njima mogu najbolje povezati. Zato sam svoj fokus odlučila staviti na kreiranju usluga za poduzetnice, iako radim i sa ženama koje nisu poduzetnice. Sada mi je jako drago da sam napravila taj korak, jer je već puno žena na neki način radilo sa mnom i kada čujem da je netko počeo redovito vježbati jogu baš uz mene – to je ispunjenje moje misije. 🙂

Što bi rekla da su najveći izazovi s kojima se suočavaju tvoje klijentice?

Kada je u pitanju vježbanje joge i općenito briga o sebi, najveći izazov je definitivno disciplina. Svi mi na nekoj razini znamo da ćemo rezultate postići jedino ako se dosljedno pojavljujemo za sebe, ali u praksi to često teško provodimo. Mislim da je srž tog problema zapravo u našoj perspektivi. Ponekad mislimo da ako ne možemo odvojiti barem sat vremena, bolje da ni ne vježbamo – što apsolutno nije točno. Ponekad jednostavno ne vidimo neku trenutnu nužnu potrebu za vježbanjem. Dok nije hitno, možemo i bez toga. Dovoljno je samo malo promijeniti perspektivu – tjelovježba je važna za nas jednako kao i pranje zubi, a može biti efektno i samo 15 minuta ako se radi redovito. Kada tako gledamo na to i istinski shvatimo važnost kretanja, onda ćemo sigurno pronaći tih 15 minuta za jogu, šetnju, trening snage ili bilo što drugo. Joga je odlična jer pruža i tu komponentu duhovnog rasta, smanjenja stresa i smirivanja uma, ali bilo kakvo kretanje je super.

Kako balansiraš svoj privatni i poslovni život kao poduzetnica?

U mom životu trenutno ne postoje neke baš jasne granice između poslovnog i privatnog, ali ne vidim to kao nešto loše. Ono što je meni u svakom trenu bitno je to da se osjećam dobro, da nisam preplavljena i da se stignem posvetiti svim dijelovima života koji su mi važni. Jako volim svoju jutarnju rutinu vježbanja joge i mirnog doručka, kao i svakodnevnu šetnju (iako često i dok to radim, razmišljam o poslu). Volim odvojiti vrijeme za druženje sa bliskim ljudima i tada najčešće ne razmišljam o poslu. Ponekad se baš svjesno skroz isključim iz posla kada osjetim da mi je potrebno, a u nekim fazama se pak puno više posvetim poslu. Većinu vremena je to sve nekako isprepleteno. Za svakoga će taj balans izgledati drugačije i zato mislim da se ne trebamo uspoređivati i gledati kako netko drugi provodi dane niti se povoditi za čestim savjetima kako bi trebao izgledati taj balans, već isključivo slušati vlastite potrebe.

Koja je najbitnija lekcija koju si naučila otkako si poduzetnica?

Moram priznati da je teško izdvojiti najbitniju jer imam osjećaj da skoro pa svaki dan naučim neku novu lekciju. Jedna stvar koja mi je u zadnje vrijeme aktualna je spoznaja da ne moram nužno raditi ono što drugi rade, jer se to u biznisu tako mora. Budući da je cijeli taj svijet online biznisa meni bio prilično nepoznat, u početku sam se često povodila za onim što vidim da netko drugi radi. I to je tada bilo ok i donijelo mi je rezultate, ali ono čemu sada puno više težim je oslobađanje mene, moje posebnosti, svega onoga što ja jesam i što mogu ponuditi drugima, bez prevelikog opterećivanja mislima „da li se to tako može/smije”.

Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

Moje najveće postignuće je svaki feedback koji sam do sada dobila i sva postignuća žena s kojima radim. Poruka u kojoj netko kaže da više ne osjeća bol u leđima otkad radi jogu sa mnom, da se osjeća opuštenije i samopouzdanije, da vježba redovito…predivna je činjenica da kroz ono što radim mogu tako pozitivno utjecati na nečiji život. Ponosna sam i na to što sam iz ničega napravila nešto, koristeći samo svoje znanje i vještine.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Uvijek imam nekakve planove i to mi je zapravo najuzbudljiviji dio poduzetništva. Trenutno radim na jednom posebnom online programu za izgradnju vjere u sebe koji bi trebao uskoro biti vani, a nakon toga je već u planu jedan zanimljiv fizički proizvod, ali budući da još nije definiran, ne mogu otkriti previše. U svakom slučaju planiram i dalje dosljedno razvijati svoj brend, stvarati nove usluge i proizvode, uživati u svakom danu najviše što mogu.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Iz osobnog primjera i svih lekcija koje sam do sada naučila mogu im reći da je najvažnije da vjeruju u sebe i ostanu vjerne sebi. Ako vjeruješ u sebe i ono što radiš – to će ti pomoći da lakše savladaš svaki izazov, a ako se ta vjera nekad i poljulja, ne znači da se ne može ponovno izgraditi. I da, ostanite vjerne sebi. U početku je lako izgubiti sebe dok upijamo tisuće savjeta, ideja, poruka i zato je važno odvojiti neko vrijeme u svakom danu da se vratimo sebi i da utišamo sve te vanjske utjecaje. Ti si ono što tvoj biznis čini posebnim i zato zadrži tu posebnost. 🙂


I za kraj, gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Mogu me pronaći na Instagramu @zenpoduzetnica gdje sam trenutno najaktivnija, na webu www.unalome.hr, a imam i YouTube kanal @jogasleom sa joga videima za sve one koje žele već danas krenuti vježbati jogu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More