RAD OD KUĆE – BLAGOSLOV ILI NEMOGUĆA MISIJA?

by Bojana Nedeljković
536 views

Svjedoci smo da je 21. vijek vrijeme ubrzanih promjena – digitalizacije, online biznisa, rada van ureda. I sve češćeg rada od kuće.

Ovo je tekst posvećen svim mamama koje, uz ogromnu energiju da ustraju kao uspješne u ulozi mame, bivaju jednako produktivne u ulozi poduzetnice koja od kuće razvija biznis i uspjeva postići sve!

Odmah da ti kažem – mission impossible!

No, ono što je Tom Cruise u svijetu najluđih misija, to jeste mama-poduzetnica na putu ostvarenja najluđih snova! Jer biti u isto vrijeme posvećena mama i posvećena klijentima i razvoju biznisa, kreiranju održive strategije, promatranju dosadašnjeg učinka i reorganiziranju – to ti je kao da imaš Toma Cruisa i čitavu filmsku ekipu koja kreira priču za koju publika jedva čeka sljedeći kadar.

I često je tako – imaš osjećaj da tvoja „publika“ nestrpljivo čeka tvoj sljedeći korak. Nekad se tvojim klijentima žuri, pa ti to jasno predoče, a nekad si ti ta koja žuriš, i nekud juriš, jureći tako ciljeve kojima još nije došlo vrijeme.

Prisjeti se tada koliku ekipu iza sebe ima jedan Tom Cruise!

Koliko je ljudi (objektivno) potrebno da bi se dobra biznis priča jedne mame koja radi od kuće postavila na noge.

Koliko truda, planiranja, raspodjele energije.

Organizacije, brendinga, re-brendinga.

Istraživanja tržišta, žalbi kupaca, strategija zarad poboljšanja usluge.

Nekada su se za ovakve poduhvate osnivale (i još se osnivaju) firme koje sadrže odjel za planiranje, kontrolu kvaliteta i odnose sa javnošću. Sad si ti svaki od ovih odjela (dok ne odlučiš da delegiraš deo svojih obaveza ili iskoristiš dostupne alate koji ti olakšavaju vođenje poslovanja), a kao kruna svega toga – i mama si.

I dok tipkam ovaj dio teksta, našavši tih pola sata u danu, sin mi prilazi uzrujan i kaže:

Mama, Naca (kćerkica) se ubola na nešto između malog i srednjeg prsta na nozi.

Ostavljam pisanje, otrčavam, smireno joj čistim stopalce vodom, vadim trn, pohvaljujem sina što je tako brzo reagirao, a kćerkica mi upućuje osmjeh olakšanja i pogled pun ljubavi. To je ta publika! To ni svi Tom Cruisevi na ovom svijetu, ni svi klijenti, ma kako ti doticali tvoje lijepo biznis srce, ne mogu da nadmaše!

Bravo, mama-poduzetnice!

Your mission (has already been) accomplished!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More