Jelena Drljo

Jelena Drljo – Od besplatnog mentorskog programa do SEO stručnjaka

by Marina Biljak
509 views

U našem prvom krugu besplatnog mentorskog programa Jelena Drljo osvojila je SEO mentoriranje Ilge Becker. Dvije godine kasnije i sama se bavi ovim zanimljivim poslom. Pročitajte što nam je Jelena otkrila o svom poduzetničkom putu.

Možeš li nam se ukratko predstaviti.

Bok. Moje ime je Jelena Drljo. Završila sam računarstvo na FESB-u i radim u struci kao sistem administrator od prvog dana. 

Danas imam 39 godina, sretno sam udana i imam 2 djece od 4 i 7 godina.

Poduzetnicama sam sada preko 1,5 godinu dana i jako volim ono što radim.

Upravo zahvaljujući FB grupi BYOB sam došla do SEO-a, optimizacije web stranica za tražilice. Sudjelovala sam u prvom krugu mentorstva i na veliku sreću dobila mogućnost suradnje s vrhunskom SEO stručnjakinjom iz Berlina.

Kliknule smo na prvu, a i sada nakon više od dvije godine i dalje surađujemo, a ona mi je bila i prvi službeni klijent.

Danas radim na odličnim SEO projektima, mentorica, autorica i copywriter, radim web stranice, držim radionice za pisanje bloga po SEO pravilima, ali najvažije od svega, radim s kim hoću i što volim.

Što zapravo radi SEO stručnjak?

Dobro pitanje.

Mislim da je svatko od nas barem jedanput posegnuo za Google-om. Ako ste ikad pitali zašto dobijete rezultate koje dobijete, možda tajna leži u dobroj SEO optimizaciji weba.

Upravo SEO stručnjaci podižu web stranice visoko na Google tražilicama.

Iako je istraživanje ključnih riječi temelj svakog SEO-a, posao SEO stručnjaka je dosta složeniji. Osim tzv. On Site SEO-a, odnosno sadržaja, jako bitan aspekt je tehnički dobro napravljena stranica. 

Što vam vrijedi dobar sadržaj, ako se primjerice stranica učitava nekoliko sekundi? S druge strane, ako imate super brzu stranicu, a loš sadržaj, također ne nudi visoku vrijednost čitatelju.

Kad svemu tome dodate dobar linkbuilding, usudila bih se reći da je uspjeh zagarantiran.

Je li teško uskladiti svoj full-time posao i rad za svoje klijente? Kako se organiziraš?

Zahvaljujući suprugu, nije mi toliko teško uskladiti obveze majčinstva, full time posla i obrta.

Jedini nedostatak je godišnji odmor, jer kad si sam svoj šef, praktički odmora ni nemaš.

Da, dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time?

Moram priznat da prije nisam mogla razumijeti kako netko stalno razmišlja o poslu, kako posao nosi kući i slično, ali evo danas to razumijem. Događaju mi se iste stvari.

Trenutno sam na godišnjem na full part poslu, no u obrtu nisam. Odnosno dostupna sam za hitne situacije i skratila sam si godišnji za tjedan dana.

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila postati poduzetnica? Je li tvoj poslodavac imao primjedbe na otvaranje obrta?

Uz supruga, najveća podrška na mome putu prema poduzetništvu su mi bile moja mentorica i Marina Biljak, koja je začetnica spomenute Facebook grupe, s kojim me veže dugogodišnje prijateljstvo. Kad mislim da ne mogu, oni su tu.

Što se tiče poslodavca, nismo zapravo nikad imali poseban razgovor o mojim namjerama otvaranja obrta.

Kako si došla do prvih klijenata?

Moja prva klijentica je bila upravo moja mentorica. Toliko je bila oduševljena mojom sposobnošću brzog učenja i odrađivanja obveza, da me je odlučila zaposliti.

S obzirom na to da odlično pričam njemački iskoristila sam to znanje te sam prve poslove dobivala prijavama na ponude u raznoraznim grupama  i platformama poput Upworka, a danas većina klijenata dolazi preko preporuke.

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš?

Kako radim za različite klijente, odnosno različita govorna područja, mogu reći da u Hrvatskoj ljudi još nisu skroz razumijeli što radi SEO stručnjak. Često smatraju da mi moramo i trebamo znati sve vezano uz web i održavanje istog, pa to smatram najvećim izazovom kod nas.

Dok primjerice u Njemačkoj često podcijenju hrvatske radnike, odnosno ne žele platiti istu satnicu Hrvatu i Nijemcu. Ali kad shvate da iza toga stoji kvalitetan rad, brzo se predomisle. A konačnici smo opet povoljniji nego u Njemačkoj.

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Jako volim prenositi svoje znanje i voljela bih jednog dana ponuditi neki program ili edukaciju za sve one koje žele učiti o SEO-u, a vjerujem da ih ima mnogo.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Ako razmišljate jednog dana biti sama svoja šefica, imate podršku okoline i želite odgovarati samo sebi, usudite se. Nije sve med i mlijeko, postoje i vrline i mane poduzetništva, no ako ne probate, nećete znati jeli ovo za vas ili ne.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More