Sanja Cvetkovski: Ništa se ne postiže u svojoj zoni komfora

by Vaše Priče
682 views

Pozdrav Sanja, za početak, možeš li nam se predstaviti?

Zovem se Sanja Cvetkovski, imam 24 godine i živim u malom gradu u Slavoniji, Novskoj. Srednju školu, Zdravstveno učilište, smjer farmaceutski tehničar, pohađala sam u Zagrebu. U Zagrebu sam i studirala farmaciju. Stažirala sam u Ljekarnama zagrebačke županije u podružnici u Kupljenovu.  Nakon ovih “službenih” podataka, da kažem i nešto osobnije. Volim glazbu, čitanje krimića i serije. Obožavam mačke. Kad mi je dosadno, pečem kolače. Svestrana sam. U fb grupi su mi nedavno rekli da se to zove multipotencijalist. Htjela bih se baviti svime i svačime i jako mi je teško izabrati samo jedno. 

Trenutno se bavim dizajnom i izradom web stranica. Volim taj posao i mislim da sam dobra u tome, ali ipak imam veću strast od te. A to je zdravlje, opcije za prirodnu prevenciju i liječenje bolesti, poboljšanje zdravlja promjenom prehrane, načina života i suplementima ili biljnim pripravcima. Vjerujem da je to zato što imam osobnu priču povezanu s time i želim pomoći drugima u sličnim situacijama jer sam na svojoj koži vidjela da je moguće.

Koji su najvažniji izazovi s kojima si se dosad suočila u svojoj karijeri i kako si ih prevladala.

Iskreno, mislim da su najveći izazovi tek ispred mene jer sam na počecima poduzetništva.  Ako se osvrnem na svoj dosadašnji rad, definitivno bih rekla da je najveći problem s kojim sam se susrela podcjenjivanje i potplaćenost. Kad sam se iz Zaprešića vratila u Novsku, htjela sam nastaviti raditi u struci, ali za početnu plaću su mi davali minimalac (u Zaprešiću sam imala doslovno duplo veću plaću). Srećom, snašla sam se i počela sam raditi druge stvari i tako sam jedno vrijeme završila u svijetu EU projekata, a kasnije i u web dizajnu. 

Možeš li reći više o svojoj edukaciji kod dr. Stribora Markovića i kako planiraš primijeniti to u budućim planovima?

Uskoro završavam edukaciju za zdravstvene djelatnike iz područja fitoaromaterapije pod mentorstvom dr. Stribora Markovića u učilištu Galbanum. Nakon završene edukacije stječem titulu kliničkog fitoaromaterapeuta. To znači da primjenjujemo samo znanstveno utemeljene prakse liječenja i prevencije bolesti biljkama, njihovim pripravcima i eteričnim uljima.  U cijelu tu priču ušla sam najviše iz osobnih razloga, kao i većina nas koji se bavimo tako nečime. Od početka puberteta se borim s autoimunom bolesti koju sam pod kontrolu uspjela dovesti samo promjenom prehrane i suplementacijom. I to tek nakon što sam prošla hrpetinu doktora i različitih lijekova. Također imam PCOS za koji sam jedinu pomoć pronašla u promjeni prehrane i terapiji biljnim preparatima.  Godinama se neformalno educiram o područjima prehrane, suplementacije i biljne terapije, a ova edukacija omogućila mi je da to postane formalno. Znanja stečena na edukaciji koristit ću za savjetovanja s pacijentima te pokretanje vlastitog biznisa. Velika mi je želja raditi sa ženama koje imaju slične probleme s kakvima sam se ja borila i omogućiti im da svoja stana dovedu pod kontrolu.

Planiraš otvoriti svoje savjetovalište, a fokus bi ti bila primjena biljne terapije i suplemenata kod kroničnih i autoimunih bolesti te hormonskih disbalansa. Kako vidiš svoju ulogu u podršci ljudima koji se suočavaju s tim izazovima?

Obzirom da imam pozadinu u farmaciji, svoju ulogu vidim kao ulogu osobe koja će svojim znanjima iz oba područja pokušati premostiti razlike između konvencionalne medicine i biljne terapije te svojim pacijentima pružiti savjete koji daju najbolje od oba svijeta. Puno ljudi ima predrasude prema fitoaromaterapiji, želim rušiti te predrasude i pokazati ljudima da to nisu samo narodne priče već znanstveno utemeljene činjenice.  Iz vlastitog iskustva naučila sam da jedino holistički i cjelovit pristup zdravlju ima smisla i da jedino ako radimo na terapiji, prehrani, tjelovježbi, regulaciji stresa i suplementaciji možemo očekivati poboljšanje zdravlja. 

Hoćeš li tad i dalje raditi i kao web dizajnerica ili se planiraš isključivo okrenuti fitoaromaterapiji? 

Voljela bih reći da ću se okrenuti isključivo fitoaromaterapiji, ali poznavajući sebe vjerojatno ću i dalje raditi web. S jedne strane mislim da je to pozitivna osobina i da se lako snalazim u različitim situacijama, s druge strane možda bih se ipak trebala posvetiti samo jednoj stvari. Htjela bih nekako sve to spojiti u jedno i za sad imam neke ideje, ali vidjet ćemo kuda će me poduzetništvo odvesti. 

Što bi poručila drugim mladim ženama koje možda razmišljaju o pokretanju svog posla?

Ništa se ne postiže u svojoj zoni komfora! To mi je jedna od misli vodilja kroz život. Nikad nećeš biti sto posto spremna napustiti siguran posao i pokrenuti vlastiti. Nikad se nećeš osjećati sto posto spremna napisati prvu objavu ili snimiti prvi video. Jednostavno moraš pregristi i napraviti to.  Poduzetništvo je puno uspona i padova, ali na kraju dana radiš za sebe i znaš zbog čega to radiš, a to nema cijenu.

Već dugo si članica BYOB zajednice. Kako vidiš ulogu mentorstva i podrške drugih žena u razvoju svoje karijere?

BOYB zajednica mi je nešto predivno. Jako sam sretna što sam otkrila ovu grupu. Podrška drugih žena poduzetnica je stvarno velika motivacija.  Mentorstvo je jako korisno i neprocjenjiva je mogućnost da to dobijemo besplatno. Prijavila sam se ove godine na nekoliko mentorskih programa i sudjelujem u Peer Mastermind grupi. Iduće godine svakako ću se prijaviti i kao mentor.

Kako vidiš sebe u idućih pet godina i što su tvoji najveći profesionalni ciljevi?

U idealnoj situaciji, kroz 5 godina vidim se u dobro uhodanom savjetovalištu koje nudi usluge savjetovanja za pacijente, ali i edukacije za druge ljude koji se žele baviti fitoaromaterapijom. Također u idućih pet godina planiram pokrenuti vlastitu liniju prirodne kozmetike i svoju proizvodnju, to mi je također još jedna strast. 

I za kraj, gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge.

Sve žene zainteresirane za moje usluge za sad me mogu pronaći na instagramu https://www.instagram.com/sanjacvetkovski/ i na Linkedin-u www.linkedin.com/in/sanja-cvetkovski , a uskoro stiže i web 🙂

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More