poduzetništvo kada je pravo vrijeme

Poduzetništvo: kada je pravo vrijeme za all in odluku?

by Ivana Legin
538 views

Kada je riječ o ulasku u poduzetništvo, postoji dilema koja muči mnoge poduzetnice: trebam li ići “all in” i dati otkaz na stalnom poslu kako bi se posvetila potpuno razvoju vlastitog biznisa, ili je bolje postupno graditi svoj biznis dok se zadržava stabilan izvor prihoda? Oba pristupa imaju svoje prednosti i izazove, a odabrati pravi put zahtijeva pažljivo promišljanje i analizu vlastitih ciljeva i okolnosti.

Prije nekoliko dana razgovarala sam s jednom bossicom koja me pitala što savjetujem? Od nekoliko različitih izvora dobila je savjet da da otkaz i ide all in u poduzetništvo. Moje pitanje je bilo: što je novac za tebe? Ako je novac za tebe sigurnost ili resurs za preživljavanje postoji velika opasnost da ćeš se dovesti u situaciju da se financije istope, tvoj biznis nije ondje gdje si ga zamišljala i pojavljuje se financijski stres. 

Donošenje bilo kakvih odluka pod financijskim stresom je kontraproduktivno i odvest će te u krivom smjeru. Tvoj jedini cilj u takvoj situaciji je preživljavanje. Odluke donesene zbog preživljavanja su potpuno drugačije u odnosu na odluke donesene zbog rasta. 

Prednosti i izazovi All In pristupa

Kada se odlučiš za potpunu posvećenost poduzetništvu na početku izgradnje svog biznisa, to obično znači veću posvećenost, intenzivniji rad i brži rast vašeg poslovanja. Ova odluka često dolazi s nevjerojatnom energijom i strašću, motivirajući te da rješavaš probleme i inoviraš brže nego ikada prije. Potpuno posvećena poduzetnica može bolje reagirati na tržišne promjene i prilagoditi se dinamičnim uvjetima.

Međutim, hrabrost da odmah napustiš siguran posao nosi sa sobom velike izazove. Financijski pritisak može biti ogroman, a stres zbog nepredvidljivih prihoda može ozbiljno utjecati na tvoje zdravlje i obiteljski život. Postoji stalna nesigurnost, a neuspjeh može dovesti do ozbiljnih financijskih problema. Osim toga, brz rast može dovesti do problema u upravljanju resursima i operativnim procesima.

Prednosti i izazovi postupnog pristupa

S druge strane, postupni pristup poduzetništvu omogućuje ti da gradiš svoj biznis korak po korak, paralelno s redovnim poslom. Ova strategija pruža stabilan izvor prihoda i smanjuje financijski pritisak. Imaš vremena učiti, prilagoditi svoju poslovnu strategiju i razviti svoje vještine kao poduzetnica. Ovaj pristup omogućuje dugoročno održiv rast i bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Međutim postupni pristup može biti sporiji. Konkurencija može brže rasti, a ti možda nećeš moći potpuno iskoristiti trenutne tržišne prilike. Dijeljenje pažnje između stalnog posla i poslovanja također može rezultirati manjom posvećenošću i energijom koja se ulaže u razvoj poslovanja.

Moj all in pristup

Kada sam početkom 2021. godine dala otkaz čekalo me nekoliko mjeseci otkaznog roka. Moja želja je bila da se prije ulaska u poduzetništvo dobro odmorim jer nikada nisam imala upravo to – odmor. Međutim, spletom okolnosti stvorila sam si financijski stres i od mog odmora nije bilo ništa. Razmišljala sam što bi bilo da sam krenula graditi zajednicu na društvenim mrežama ranije, dok sam još radila? Da li bi u tom slučaju imala lakši put? Ali, tada kada sam donosila odluku moja lojalnost je prevladala. Nisam mogla sjediti na dvije stolice. 

Na svom poduzetničkom putu napravila sam stotine pogrešaka i pokušaja. Prve dvije godine su bile isprobavanje različitih usluga, programa, biznisa. Sve to mi je omogućilo da danas imam poslovni model koji je idealan za mene. Ono što sam naučila putem je koliko je financijska sigurnost važna za donošenje poslovnih odluka. Bilo kakva nejasnoća u financijama donosi kaos u odlukama. Rast i razvoj biznisa se ne događa preko noći, može se dogoditi, ali ipak je često potrebno uložiti vrijeme i resurse kako bi nam on davao željeni povrat. U periodu razvoja poslovne ideje moramo živjeti, zar ne? 

Moj all in pristup se pokazao skupim pristupom. Iako sam vjerovala da ću se posvetiti maksimalno svom biznisu, u jednom trenutku sam bila pod tolikim financijskim stresom da to nije bilo moguće. Nisam davala 100% sebe u svoj biznis. Rezultat je bio takav kakav je bio. Iako se danas čini sjajno, plaćam ceh pogrešnih poslovnih odluka. Jer svaka naša odluka ima posljedicu, nemoj to zaboraviti. Moj put izgleda tako jer je meni bio potreban da naučim neke svoje lekcije. Tvoj put može izgledati drugačije.

Kako pronaći svoj put?

Kako odlučiti koji je pravi put za tebe? Prvi korak je iskreno procijeniti svoje financijske sposobnosti, poslovnu ideju i osobnu toleranciju na rizik. Ako imaš ušteđevinu koja ti omogućuje da preživiš bez prihoda nekoliko mjeseci ili čak godina, all in pristup može biti realna opcija. S druge strane, ako želiš izbjeći financijske rizike i stvarati posao u svom slobodnom vremenu, postupni pristup može biti bolji izbor. 

Pitanje: što je novac za mene? može ti donijeti potrebne odgovore koji put odabrati. Zato se zapitaj što je novac za tebe i budi iskrena u svojim odgovorima. Prije ulaska u poduzetništvo sagledaj svoju cjelokupnu situaciju. Uzmi u obzir vrijeme koje će ti biti potrebno dok razvijaš svoj biznis, jesi li se spremna odreći svog lifestyle-a tijekom izgradnje biznisa, koliko ti je resursa potrebno za održavanje tvog lifestyle-a? Prije konačne odluke napravi inventuru svog života i financija, postavi ciljeve, razmisli o rizicima i zatim donesi odluku.

Nema univerzalnog odgovora na pitanje koji je pristup bolji. Oba imaju svoje mjesto ovisno o tvojim ciljevima, resursima i toleranciji na rizik. Važno je pažljivo razmotriti sve aspekte i donijeti odluku koja najbolje odgovara tvojoj situaciji. Bilo da odabereš all in ili postupni pristup, strpljenje, učenje i upornost ključni su za uspjeh u poduzetništvu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More