nedostaje motivacija

Što kad nam nedostaje motivacija?

by Dunja Horvat
680 views

Svima nam ponekad dođe dan kad nam baš ne ide. To što volimo svoj posao ne znači da nam je uvijek lako, da smo uvijek 100% motivirane ili da nam ne dođu teški dani. Ljepota poduzetništva je u tome da u takvim situacijama možeš uzeti slobodan dan i odgoditi planirani posao za sutra (pod uvjetom da si naučila postaviti zdrave granice u poslu i odmoriti kad ti je potrebno). Međutim, što kad to nije moguće jer imaš dogovorene sastanke, organizirane radionice ili druge hitne obaveze? Već sam pisala o tome kako nam rad na sebi pomaže općenito u podzetništvu a u ovom tekstu možeš pronaći konkretne smjernice za primjenu. One će ti pomoći da, uz upravljanje svojim mislima i oslanjanjem na samodisciplinu, svoje obaveze ipak odradiš uz bolji osjećaj i onim danima kad nedostaje motivacija.

Osvijesti trenutno stanje – zašto ti nedostaje motivacija

Za početak razmisli zašto se osjećaš nemotivirano. Možda si u prethodnom periodu radila previše, a odmarala premalo? Možda radiš puno, a ne postižeš željene rezultate? Ili si možda neraspoložena zbog privatnih obaveza pa se to preslikava i na tvoj posao? Što god bio tvoj razlog, pokušaj ga pronaći i osvijestiti. Ponekad se dogodi da nam ne nedostaje motivacija zbog samog posla, nego postoji nešto drugo što nas muči. Prije traženja rješenja, treba otkriti u čemu je stvarno problem. Zašto je ovo važno? Zato što se, uz manjak motivacije i produktivnosti, nerijetko javlja i osjećaj grižnje savjesti. Jer ako si sama birala svoj posao i iskreno voliš to što radiš, kako je moguće da nisi motivirana od 0 do 24? U životu se događa i niz drugih stvari koje traže tvoju pažnju, vrijeme i energiju. Osvijesti da je u redu osjećati se nemotivirano iako voliš svoj posao i da nema potrebe u to miješati osjećaj krivnje.

Sjeti se svoje dugoročne vizije – gdje želiš biti

Ponekad smetnemo s uma zašto smo uopće krenule ovim putem i kakve rezultate želimo. Zato je dobro prisjetiti se koja je naša dugoročna vizija, gdje želimo biti, kako se želimo osjećati i zašto radimo to što radimo. Kad znaš da je sve što radiš, usmjereno na više dobro za tebe, tvoju obitelj i/ili ljude s kojima surađuješ, lakše je osloniti se na samodisciplinu. Tad znaš da obaveze trebaju biti odrađene i kad se ti ne osjećaš najbolje ili kad je riječ o obavezama koje baš nikako ne voliš (a nećemo se lagati, takvih obaveza ima u svakom poslu, pa i u onom u kojem većinu vremena zaista uživamo). Vježbanje samodiscipline u poduzetništvu izrazito je važno jer nema nikog drugog da nas kontrolira, motivira ili usmjeri pažnju s nebitnog na bitno. Zato same sebi trebamo biti najveći oslonac, imati dugoročnu viziju u glavi i odraditi bitne stvari i onda kad nam se ne radi.

Odredi jedan cilj za taj dan

Vjerojatno si čula za pozitivan utjecaj navike slaganja kreveta ujutro – kad odmah ujutro „obavimo“ jedan mali zadatak, kao što je slaganje kreveta, osjećamo se korisno i kao da smo taj dan već nešto ostvarili, a onda takav osjećaj želimo zadržati i ostatak dana. Zbog toga s većom lakoćom obavljamo i sve ostale obaveze. Iako se ne osjećaš najbolje, umjesto da cijeli dan provedeš u lošem raspoloženju, preusmjeri svoje misli na jedan cilj koji taj dan želiš postići i napravi mali korak prema njemu. Svi znamo da je najteže krenuti. A jednom kad krenemo i odradimo pa i onaj najmanji zadatak, osjećaj postignuća i motivacije ipak se nekako ušulja kod nas. Svoj fokus usmjeri samo na taj jedan mali cilj zbog kojeg ćeš, kad ga ostvariš, svoj dan završiti u boljem raspoloženju i s osjećajem postignuća.

Okruži se s pravim ljudima za sebe

Kad kažem pravim ljudima, mislim na one koji će te povući gore kad ti je teško, umjesto da te spuštaju dolje. Teško je biti motivirana ako si okružena ljudima koji su pasivni, bez ambicije ili volje za životom. Pronađi ljude uz koje ćeš se osjećati punom energije, motivirano i raspoloženo. Takvi ljudi uglavnom će te ohrabriti i podržati u trenucima kad ti nedostaje motivacije ili kad si u teškom periodu. Ako želiš ići  još korak dalje, pronađi svog accountability partnera za posao s kojim ćeš se redovito čuti i s kojim ćeš moći pričati kako o svojim postignućima u poslu, tako i o svim izazovima s kojima se suočavaš. Iako možeš sve sama, ne znači da moraš. Često je u dvoje ipak lakše.

Nagradi se na kraju dana

Posljednje, ali ne manje važno – nagradi se na kraju dana. Pogledaj film, pripremi toplu kupku uz čašu vina ili što god tebi najviše odgovara. Pohvali samu sebe jer si uspjela podržati sebe i svoj posao i na onaj dan kad ti nije bilo lako. Bravo za sve što radiš i što se kladiš na samu sebe. Sve se računa, svaki dan je vrijedan, a svi usponi i padovi vode te baš tamo gdje želiš biti. 🙂

Nadam se da će ti smjernice iz ovog teksta pomoći u danima kad ti nedostaje motivacija. Ako želiš podršku i pomoć, slobodno mi se javi za besplatne konzultacije na Instagramu.

You may also like

1 comment

Top 5 savjeta za povratak u radnu rutinu - Be your own boss September 16, 2022 - 9:51 am

[…] do kraja ove godine, a nakon toga napravi plan akcije koji ćeš kontinuirano slijediti. U tekstu “Što kad nam nedostaje motivacije?” možeš pronaći dodatne savjete kako se uspješno motivirati za postizanje svojih […]

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More