rad na sebi

Kako nam rad na sebi može pomoći u poduzetništvu?

by Dunja Horvat
516 views

Možemo li kroz osobni razvoj i rad na sebi lakše ostvarivati svoje ciljeve u poduzetništvu? S obzirom na to koliko poduzetništvo može biti izazovno i neizvjesno, vjerujem da radom na sebi možemo naučiti kako se lakše nositi s izazovima, preprekama i neuspjehom. U ovom tekstu izdvojila sam glavne prednosti rada na sebi koje ti mogu poduzetnički put učiniti lakšim i zabavnijim.


Rad na sebi

Samopoštovanje i samopouzdanje

Ako želimo biti uspješni u tome što radimo potrebno je naučiti kako donositi odluke (koje često mogu biti teške i rizične) i dosljedno slijediti svoje ciljeve. Zbog toga je važno raditi na samopoštovanju i samopouzdanju. Razlika je u tome što se samopoštovanje odnosi na pozitivnu ili negativnu sliku kakvu imamo o sebi, odnosno osobnu procjenu sebe i svoje vrijednosti, a samopouzdanje je uvjerenje o tome koliko smo sposobni obavljati razne zadatke i savladavati izazove i prepreke.

Kako bismo uspješno gradili samopoštovanje i samopouzdanje, ono što trebamo činiti je razvijanje samosvijesti. Poznavanje naših osobnih snaga i slabosti omogućuje nam stjecanje objektivne slike o sebi. Time osvještavamo sve ono u čemu smo uspješni i što možemo nastaviti unaprjeđivati, ali i prostor za učenje i nadograđivanje znanja. Veće su šanse da ćemo biti uspješni ako se posvetimo razvijanju naših snaga i urođenih talenata, a sa svojim slabostima se bavimo tek onoliko koliko je potrebno da nam ne predstavljaju prepreku na putu ostvarenja naših ciljeva. 

Upravljanje mislima, emocijama i djelovanjem

Radom na sebi učimo kako upravljati svojim mislima, emocijama, a potom i djelovanjem. Ono što želimo ostvariti jest da mi upravljamo našim mislima, umjesto da misli upravljaju nama. Želimo preuzeti odgovornost i kontrolu za sve ono na što možemo utjecati. Svima nam se ponekad javljaju sabotirajuće misli i pitanja poput: · što netko misli, · je li ovo što radim dovoljno dobro, · ima li ovo smisla, · kako da radim kad se osjećam bezvoljno i nemotivirano? Ono što je specifično za poduzetništvo je to da vrlo vjerojatno nemaš nekoga tko će te pogurati i ohrabriti u takvim trenucima. Ti si ta koja treba naučiti preusmjeriti svoje misli, prihvatiti neugodne emocije kao sastavni dio puta, motivirati se i pokrenuti akciju.

Zato je važno znati svoje prioritete i svoje zašto.

Ako već nisi, pokušaj napisati listu top prioriteta i razloga zbog kojih radiš baš to što radiš – zašto si to odabrala, koji je tvoj viši doprinos koji želiš ostvariti za druge i što ti dobivaš time. Budi iskrena, uključi emocije u svoje razloge i vizualiziraj zašto ti je važno da uspiješ u poduzetništvu. Drži listu u svom uredu ili radnom prostoru i svaki put kad osjetiš nalet sabotirajućih misli ili neugodnih emocija, podsjeti se da sve što radiš ima viši cilj i dublji smisao. To će ti pomoći da se vratiš na pravi put. U slučaju da stvarno imaš loš dan i osjećaš da ti je potrebno ipak malo više vremena da procesuiraš sve misli i emocije, uzmi pauzu. Napravi nešto lijepo za sebe, nešto što te opušta i dozvoli sebi odmor bez grižnje savjesti. Sutra je novi dan.

Suočavanje s izazovnim situacijama

U poduzetništvu je neizvjesnost i svakodnevno suočavanje s novim iskustvima, preprekama, znanjima i vještinama koje treba savladati posebno izraženo. Ako sve radimo sami, pogotovo na počecima poduzetništva kad nemamo svoj tim koji bi nam pomagao u obavljanju pojedinih aktivnosti, trebamo biti spremni da ćemo morati učiti i o onim stvarima koje nam nisu od primarnog interesa (npr. o marketingu, prodaji, poreznim pravilima, vođenju društvenih mreža…). Vrlo je vjerojatno da se naše sposobnosti, znanja i interesi ne poklapaju idealno sa svim tim područjima.

Kako bismo sebi olakšali i smanjili stres zbog stvari koje nam je teže savladati, dobro je napraviti popis svega što znamo i što uspješno obavljamo, ali i svega što nam je izazovno i za što nam treba puno više truda i vremena. Tako ćemo dobiti uvid u područja koja trebamo unaprijediti ili, u idealnom slučaju, delegirati drugima. Važno je graditi growth mindset koji nam omogućuje da učimo, razvijamo se i pronalazimo nova rješenja.  

Primjerice, ako ti prodaja predstavlja slabiju kariku i primjećuješ da je to područje koje zahtijeva dodatnu pažnju, razmisli o mogućim rješenjima. Ako možeš, unajmi nekog tko će voditi sve vezano uz prodaju, ali ako to trenutno, iz bilo kojeg razloga, ne želiš ili ne možeš napraviti, postoje i drugi načini. Uvijek možeš pročitati knjigu u kojoj ćeš pronaći bitne informacije i smjernice za prodaju, dogovoriti (besplatne) konzultacije s nekim tko je stručan u tom području ili čak upisati tečaj. Način uvijek postoji pa nemoj dopustiti da tvoj posao stagnira.

Izlazak iz zone komfora

Koliko god da svi pričaju kako je važno izaći iz zone komfora, toliko je važno i dopustiti sebi boravak u zoni komfora. Ona nije loša, dapače, potrebna je našem organizmu kako bismo se mogli opustiti, osjećati sigurno i zaista odmoriti. Međutim, ako smo stalno u zoni ugode, ne rastemo, ne razvijamo se i ne možemo ostvarivati vrhunske rezultate. Izlazak iz zone komfora, izlaganje novim iskustvima, isprobavanje novih stvari, testiranje novih ideja, suočavanje s preprekama – nužno je ako želimo napredovati.

Voljela bih naglasiti da i izlazak iz zone komfora treba biti u skladu s tvojim vrijednostima, stoga se potrudi da ne prelaziš preko svojih temeljnih vrijednosti jer u tom slučaju radiš protiv sebe, a to definitivno nije cilj. Ako ti izlazak iz zone komfora predstavlja veliki izazov, pokušaj se malo po malo izlagati situacijama koje ti nisu ugodne (npr. snimanje video materijala ili solo odlazak na događaj na kojem možeš upoznati nove ljude). Kad uspješno savladaš svaku pojedinu prepreku, osjećat ćeš se ponosno i osnaženo za još novih iskustava. Nadam se da sam te ovim tekstom podsjetila na važnost cjeloživotnog rada na sebi koji nam donosi niz dobrobiti u sveukupnoj kvaliteti života, ali koji je također važan na poduzetničkom putu.


A nakon što ste odradili sve Dunjine zadatke, pročitajte i Majin tekst o tome zašto ispadanje iz rutine i nije tako loše.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More