nauciti engleski

Kako naučiti engleski (i bilo koji jezik) uz pomoć razvojnog mindseta

by Lana Matica
882 views

Možete naučiti engleski i bilo koji jezik koji želite. Bilo koji. 

Zašto to tvrdim bez imalo zadrške? Zato jer govorite svoj materinji jezik. Većinu kojeg ste naučili kao dijete. Dok niste znali čitati niti pisati. Isključivo SLUŠAJUĆI. 

Jezik je ono što nas razlikuje od svih ostalih bića na planeti. Svi ljudi rađaju se sa sposobnošću za govor. Naša tajna nalazi se u tzv. “genu za jezik”, FOXP2. Pričanje jezika je doslovno zapisano u našoj DNA.

Ako imamo prirodnu predispoziciju za jezik, kako je moguće da dolazi do tolikih razlika među pojedincima kad su u pitanju učenje i primjena stranih jezika? Otkud se pojavi dosad nepostojeći sram, nelagoda od upotrebe jezika pred drugima, paralizirajući strah od greški?

Kako lakše naučiti engleski – Odgovor leži u mindsetu (načinu razmišljanja) osobe. 

Postoje dvije vrste mindseta: onaj razvojni (growth) i onaj fiksni (fixed). Svi kao djeca imamo razvojni mindset – prepun znatiželje, bez straha ili srama od pogrešaka, željan povratne informacije, željan još – svega.

Kroz naše putovanje sustavom, ponajviše obrazovnim, istraživanju sklon mindset mnogih počinje se osjećati nepozvanim u taj novi svijet ponešto zastarjelih i krutih pravila. Kako vrijeme odmiče, a naše primarno/sekundarno obrazovanje završava, početni razigrani mindset polako prihvaća izvanjski nametnute zahtjeve i transformira se u svoju fiksnu verziju – punu limitirajućih uvjerenja i sa njima povezanih negativnih emocija.

Kada je u pitanju učenje engleskog jezika, susrećem se sa sve više pojedinaca koji engleski ne smatraju dostižnim za sebe, već rezerviranim za nekog sa “talentom za jezike”. Tj. to je ono što smatra njihov fiksni mindset. Upravo on uzrokuje stalni sram zbog pogrešaka, kontinuiranu anksioznost prilikom pričanja te veliki strah od osude drugih. U konačnici, takvo razmišljanje može rezultirati pojavom osjećaja mržnje prema engleskom kao “nemogućem jeziku za usvojiti” ili čak odustajanju od njegovog učenja. Srećom, mindset je moguće mijenati u suprotnom smjeru u bilo kojem trenutku.

Razvojnim mindsetom, osoba je otvorena prema lakšem usvajanju novih znanja, svjesna je da će iz grešaka puno naučiti te zna da svaka povratna informacija služi za poboljšanje. Ponajbitnije – ovakav način razmišljanja u centar vjerovanja postavlja trud osobe koja uči.

Primjenjujući ovih 5 načina, poboljšajte svoje učenje engleskog uz razvojni mindset:

  1. Promijenite svoje misli

Ovaj korak podrazumijeva usvajanje potpuno drukčijeg načina razmišljanja od dosadašnjeg (fiksnog). Riječ je o procesu koji ima uspone i padove, ali je ključan za učenje jezika. Započnite sa mijenjanjem unutarnjeg dijaloga:

Fiksni mindset: Opet sam napravila/io istu grešku! Kako ne mogu to zapamtiti? Ne mogu ja ovo.

Razvojni mindset: Greška je potpuno prirodni događaj tokom učenja. Iako sam danas više griješila/io, prihvaćam da je potrebno određeno vrijeme kako bih promijenila/io neke od naučenih jezičnih obrazaca. Svakim korakom učim ono što mi je potrebno kako bih ostvarila/io svoj cilj.

  1. Izlazite iz zone komfora (svojim tempom)

Prirodno uvijek težimo ugodi i komforu, no unutar njih naš mindset nema potrebne faktore za svoj razvoj. Iako je za rast potrebno izaći iz poznatog, činite to svojim tempom.

  1. Formirajte paketiće informacija i optimalne vremenske raspone za njihovo usvajanje

Svaka osoba pamti na drukčiji način – neki mogu odjednom procesuirati veće količine informacija, neki manje. 

Istrenirajte svoju jezičnu izdržljivost pomoću chunking information tehnike (grupiranja sličnih ili smisleno povezanih informacija u paketiće koje je jednostavnije zapamtiti) i pratite koji je vremenski raspon u početku najoptimalniji za njihovo što uspješnije usvajanje (20, 45 ili više minuta). S vremenom podižite vremensku granicu, a time i količinu informacija koju učite.

  1. Uparite učenje jezika sa vašim interesima

Dokazano je kako uparivanje jedne aktivnosti koju želimo sa drugom koju volimo pridonosi većem uranjanju u prvu. 

Napravite popis aktivnosti koje volite raditi u slobodno vrijeme te ih povežite sa učenjem engleskog (npr. vaš je interes kuhanje – čitajte recepte, kupujte kuharice ili gledajte kulinarske showove na engleskom).

  1. Radite redovitu samoprocjenu

Tokom procesa učenja bitno je biti iskren/a sa sobom. Biti će dobrih i loših dana, no prava povratna informacija je ono što čini glavnu razliku za osobu koja uči. Učinite usporedbu sa jučerašnjom/im sobom vašim najvećim saveznikom u učenju engleskog i krojite izazove po vlastitoj mjeri, stalno podižući ljestvicu u odnosu na prethodni dan.

Na mjesečnoj bazi zbrojite vaše winove i losseve, pogledajte jesu li u poravnanju sa vašim postavljenim ciljevima te dobijte nove smjernice za nastavak.

Znanje engleskog jezika otvara mnoge mogućnosti, a ponajviše naše vlastite, kojih nismo niti bili svjesni. Zapamtite, učenje je 99% putovanja do 100% – vašeg jezičnog cilja. Proces ne smije biti bolan, već ugodan i zabavan.Je li možda učenje novog jezika jedna od vaših novogodišnjih odluka? Pročitajte odličan Gordanin tekst o novogodišnjim odlukama!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More