Je li emocijama mjesto u biznisu?

by Bojana Nedeljković
813 views

Koliko si često kao vlasnica obrta ili buduća poduzetnica planirala “hladne glave”? Jedan susret s realnošću i morala si da mijenjaš svoje planove u hodu, racionalno i smisleno. Jesi li uspjela da se ne živciraš kada “sve krene po zlu”? Da frustraciju zamijeniš apsolutnim zen-mirom uz mantru po izboru koja zvuči otprilike ovako:

Ja sam kraljica organiziranja i spremno dočekujem sve što mi dolazi.

A ko je kraljicama ukinuo pravo na EMOCIJE? I kada smo to prestale da gradimo biznis po mjeri žene?

Hajde da na tren pokušaš da sebe promatraš kao onu idealnu klijenticu koja ima vlastite potrebe i neosvješten problem. Ukoliko se po završetku radnog tjedna osjetiš iscrpljeno, kreiraj self-care strategiju za svoju najužu i najodaniju nišu – SEBE.

U nastavku ćeš naći prijedloge self-care rutina koje možeš primjeniti kako bi doista bila spremna za sve što ti dolazi na poduzetničkom putu, a koji uključuje i tvoje emocije.

Osjećaš se umorno, iscrpljeno, preopterećeno.

Vrijeme je za promjenu fokusa! Možda si se predugo bavila rješavanjem problema i “gašenjem požara”. Unutrašnji požar se najbolje gasi boravkom kraj vode – rijeka, talasi, more, pijesak ili zimske varijante (spa, bazen). Pruži si odmor i pauzu i neka voda nosi premor.

Imaš osjećaj da te muče nesigurnosti i kritiziranje (kako vanjska kritika, tako te ni tvoj unutarnji govor ne štedi).

Vrijeme je za nježan povratak sebi – kroz meditaciju, vežbanje mindfulness-a, podržavajuće afirmacije i druženje sa prijateljima. Pruži si sve ono što te vraća sebi, što jača tvoju sigurnost da ćeš za sebe naći vrijeme i biti prisutna. Kada sebe podsjetiš koliko je dobro biti u tvome društvu, manje si sklona da kritike skužiš kao deo drame, a više kao deo procesa rasta.

Frustracija i razočarenje ti se uvlače pod kožu, iako sebe uvjeravaš kako ćeš i to prevazići.

Da, hoćeš, kao i uvijek. Pa ipak, ovo je vrijeme da pronađeš put ka zahvalnosti. Kreiraj si vision board kojim slaviš svoje velike i male pobjede. Izradi fotke za koje znaš da su nastale u periodu nakon što si prevazišla velika životna i poslovna razočarenja. Promatraj sebe na tim fotkama i napiši si pismo zahvalnosti iz ove perspektive sada. Ukoliko je frustracija prejaka, izbaci ju iz tijela kroz energičnu aktivnost (trening, trčanje, radionica tjelesne psihoterapije, senzualni/spontani ples). Nekad je našem tijelu potrebno da nagomilane frustracije izbaci prije nego napravi mjesta za nova prijatna iskustva.

Trenutne dominantne emocije su ranjivost i usamljenost?

Potraži žene poduzetnice čije te priče inspiriraju. Pogledaj film sa jakom motivacionom porukom. Izađi na virtuelnu kavicu sa divnim ženama iz BE YOUR OWN BOSS FB grupe . Dozvoli si trenutke ljudskosti i ranjivosti – nisi mašina, žena si. Moćna, koliko i emotivna.

Biznis koji gradiš ne mora nužno da ide iz principa nepogrešivosti. Na greškama se najbolje uči. Dozvoli si da činiš pogreške na putu poduzetništva i da emocije budu njegov sustavni dio. Kakve god da su. Kako bi inače osjetila povjerenje, uvažavanje, slobodu, zahvalnost i snagu kojom raspolažeš kao žena poduzetnica? Neka emocije rade za tebe i tvoj biznis. Prigrli ih. Prigrli sebe.

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More