Je li emocijama mjesto u biznisu?

by Bojana Nedeljković
businesswoman showing unpleasant emotions

Koliko si često kao vlasnica obrta ili buduća poduzetnica planirala “hladne glave”? Jedan susret s realnošću i morala si da mijenjaš svoje planove u hodu, racionalno i smisleno. Jesi li uspjela da se ne živciraš kada “sve krene po zlu”? Da frustraciju zamijeniš apsolutnim zen-mirom uz mantru po izboru koja zvuči otprilike ovako:

Ja sam kraljica organiziranja i spremno dočekujem sve što mi dolazi.

A ko je kraljicama ukinuo pravo na EMOCIJE? I kada smo to prestale da gradimo biznis po mjeri žene?

Hajde da na tren pokušaš da sebe promatraš kao onu idealnu klijenticu koja ima vlastite potrebe i neosvješten problem. Ukoliko se po završetku radnog tjedna osjetiš iscrpljeno, kreiraj self-care strategiju za svoju najužu i najodaniju nišu – SEBE.

U nastavku ćeš naći prijedloge self-care rutina koje možeš primjeniti kako bi doista bila spremna za sve što ti dolazi na poduzetničkom putu, a koji uključuje i tvoje emocije.

Osjećaš se umorno, iscrpljeno, preopterećeno.

Vrijeme je za promjenu fokusa! Možda si se predugo bavila rješavanjem problema i “gašenjem požara”. Unutrašnji požar se najbolje gasi boravkom kraj vode – rijeka, talasi, more, pijesak ili zimske varijante (spa, bazen). Pruži si odmor i pauzu i neka voda nosi premor.

Imaš osjećaj da te muče nesigurnosti i kritiziranje (kako vanjska kritika, tako te ni tvoj unutarnji govor ne štedi).

Vrijeme je za nježan povratak sebi – kroz meditaciju, vežbanje mindfulness-a, podržavajuće afirmacije i druženje sa prijateljima. Pruži si sve ono što te vraća sebi, što jača tvoju sigurnost da ćeš za sebe naći vrijeme i biti prisutna. Kada sebe podsjetiš koliko je dobro biti u tvome društvu, manje si sklona da kritike skužiš kao deo drame, a više kao deo procesa rasta.

Frustracija i razočarenje ti se uvlače pod kožu, iako sebe uvjeravaš kako ćeš i to prevazići.

Da, hoćeš, kao i uvijek. Pa ipak, ovo je vrijeme da pronađeš put ka zahvalnosti. Kreiraj si vision board kojim slaviš svoje velike i male pobjede. Izradi fotke za koje znaš da su nastale u periodu nakon što si prevazišla velika životna i poslovna razočarenja. Promatraj sebe na tim fotkama i napiši si pismo zahvalnosti iz ove perspektive sada. Ukoliko je frustracija prejaka, izbaci ju iz tijela kroz energičnu aktivnost (trening, trčanje, radionica tjelesne psihoterapije, senzualni/spontani ples). Nekad je našem tijelu potrebno da nagomilane frustracije izbaci prije nego napravi mjesta za nova prijatna iskustva.

Trenutne dominantne emocije su ranjivost i usamljenost?

Potraži žene poduzetnice čije te priče inspiriraju. Pogledaj film sa jakom motivacionom porukom. Izađi na virtuelnu kavicu sa divnim ženama iz BE YOUR OWN BOSS FB grupe . Dozvoli si trenutke ljudskosti i ranjivosti – nisi mašina, žena si. Moćna, koliko i emotivna.

Biznis koji gradiš ne mora nužno da ide iz principa nepogrešivosti. Na greškama se najbolje uči. Dozvoli si da činiš pogreške na putu poduzetništva i da emocije budu njegov sustavni dio. Kakve god da su. Kako bi inače osjetila povjerenje, uvažavanje, slobodu, zahvalnost i snagu kojom raspolažeš kao žena poduzetnica? Neka emocije rade za tebe i tvoj biznis. Prigrli ih. Prigrli sebe.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More