Znate li tko su multipotencijalisti?

by Vaše Priče
1.3K views

Do prije nekoliko mjeseci pojam multipotencijalist mi je bio potpuno stran. Od kad sam doznala za njega, promijenio se moj pogled na samu sebe i na moj biznis, a ono što me držalo zakočenom se rasplinulo.

Drugi poznati naziv za mulitpotencijalista je generalist. Uobičajena misao koja se ljudima najčešće javlja na spomen te riječi jest da je to netko tko ‘šara’ po svim područjima, a ne specijalizira se niti za jedno. Često je to pomalo i pogrdno. Zbog toga ljudi poput mene, koji imaju više strasti i interesa, a koji ulaze duboko u svaki od tih interesa, često se osjećaju posramljeno ili kao da nešto s njima nije u redu.

Većina edukacija, izrada poslovnih planova, postavljanje ciljeva govori da se treba posvetiti jednom području i tom području dati 100% od sebe. Meni je to teško padalo. Ja jesam dizajner interijera, to mi je poziv, a ne samo struka. Ali sam i grafički dizajner i web dizajner. Jednako tako sam zaljubljenik u psihologiju, neuroznanost, povijest, razumijevanje što pokreće svijet i ljude. Volim pomagati ljudima znanjem i vještinama koje imam, a imam ih zaista mnogo. Nikako se nisam mogla odlučiti samo za jedno područje. Nisam se mogla odlučiti da se odreknem bilo kojeg dijela sebe, jer bi to u osnovi bilo to.

Od kad sam počela proučavati tko su i što su multipotencijalisti, odahnula sam. Ne moram se odreći ničega što volim raditi. Mogu uživati i dati 100% od sebe u svim područjima. Bitna je jedino dobra organizacija, planiranje i uzimanje projekata koliko znam da mogu realno odraditi iz bilo kojeg područja bez da pregorim. Ujutro mogu raditi nacrt za kuhinju, a popodne slagati web stranicu, dan poslije raditi template s idejama za društvene mreže. Ili kako koji projekt dolazi.

Mislila sam da su multipotencijalisti nešto novo. Od industrijske revolucije društvo se oblikovalo tako da su ljude usmjeravali na jednu karijeru, jedan interes, jedan posao. Istina je da multipotencijalisti postoje oduvijek, samo pod različitim nazivima, a koje ste vjerojatno negdje čule. Jedan od naziva je “renesansni čovjek” ili “renesansna žena”.

Najpoznatiji mulitpotencijalist je svakako Leonardo da Vinci. Ima primjera žena multipontecijalista, kao što su Hedy Lamarr (glumica, producentica, izumiteljica) i Marie Curie, koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku, a kasnije za kemiju. Jedna od glavnih karakteristika multipotencijalista je da imaju snažne interese za različita područja koja detaljno prouče te brzo savladaju.

Postoji poslovica: ‘Jack of all trades is master of none’.

Obeshrabrujuće i posramljujuće za nas koji imamo više interesa u različitim područjima. Domaće varijante imaju još negativnije konotacije: “vičan, a prosječan”, “šegrt svega, majstor ničega”, “majstor svih zanata, a u nijednom najbolji”…

Kad sam svojem sinu tinejdžeru rekla da pišem post u kojem govorim o multipotencijalistima, otkrio mi je da to nije sve. Cijela poslovica glasi:

Jack of all trades is master of none, but oftentimes better than master of one.

Tako sam otkrila da se moje dijete smatra multipotencijalistom. Otkrila sam da zna o tome puno više od mene. Jer ga uz sve ostale interese koje ima zanima i to. Kad sam sve proučila dobila sam slobodu i samopouzdanje da potpuno drugačije sagledam na sebe, svoj biznis, ideje i ciljeve. Reorganizirala sam se, cijeli svoj posao tako da mogu uživati u svemu što volim raditi, a za što sam stekla znanje i vještine kroz dosta godina, koje stalno nadograđujem. Konačno sam odahnula.

U redu je imati puno interesa i sve ih koristiti. U redu je imati samo jedan interes kojem ćete se potpuno posvetiti. Sve je u redu. Zato drage multipotencijalistice, odbacite sram i strah. Dozvolite si da budete što jeste – jedinstvene!

O autorici:
Marina Herceg stoji iza brenda BB dizajn koji se bavi grafičkim i web dizajnom, te u kojem je nastao Učiteljski dnevnik. Uz to vodi Homez, studio za online dizajn interijera, nakon 20 godina iskustva rada za druge. Kao multipotencijalistica, vjerojatno neće stati samo na tome.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More