Isplaćuješ li si plaću?

by Ivana Legin
806 views

Plaća je izraz za novac koji dobivamo jednom mejsečno za naš rad. Poduzetnici imaju 2 plaće: CEO plaću i profit. CEO plaća je plaća koju dobivaš za svoj rad koji obavljaš za svoje poduzeće. To može biti ona poznata direktorska plaća koju je država propisala ili onu koju si sam odredio za svoj rad. Ona druga plaća je profit. 

Profit – tvoja druga plaća

Kao poduzetnik poduzeo si određeni rizik ulaskom u poduzetništvo. I upravo je profit koji tvoje poduzeće ostvaruje plaća za taj rizik. Međutim, u praksi poduzetnici vrlo često ne žele profit zbog poreza koji su dužni platiti na njega – porez na dobit. Međutim, voljela bih da pokušamo promijeniti perspektivu. Ako je profit moja plaća, moja druga plaća, ako je porez nešto na što ne mogu utjecati (možda je različite stope u drugim državama ali ne postoji država u kojoj ga ne morate platiti), zašto onda ne bih gledala na porez na sljedeći način:

Što više poreza platim to znači da sam više zaradila.

Jer porez na dobit je direktno povezan sa visinom tvoje zarade, ako si zaradila manje platiti ćeš manje, a ako si zaradila više platiti ćeš više. Promjena perspektive može ti donijeti olakšanje ali i pametnije upravljanje poslovanjem. Poduzetnici često pribjegavaju raznim načinima da povećaju troškove samo da bi smanjili porez na dobit. To je loše upravljanje troškovima i poslovanjem. Većinom zbog pretpostavke kojom se vode, a to je da je država nametnik stvaraju sebi troškove koji su im nepotrebni i koji opterećuju poslovanje. Svjesnije upravljanje troškovima je jedini ispravan način upravljanja troškovima. S druge strane, nesvjesno upravljanje troškovima, a smanjenje poreza višim troškovima definitivno ulazi u tu kategoriju, vodi tvoje poslovanje silaznom putanjom.

CEO plaća

Često se srećem s poduzetnicima koji si ne isplaćuju plaću. Pod isplatom plaće mislim, jednom u mjesecu isplatim si plaću koju želim /očekujem /mogu u tom trenutku isplatiti. Češći je sljedeći scenarij: svaki dan ili svako toliko si uzmem 100 – 200 eura. Ovisno kada mi treba. Ako si i ti u toj skupini, evo 3 razloga zašto bi to trebala prestati raditi:

1. manja jasnoća po pitanju gdje mi novac odlazi

Često male iznose novca uopće ne percipiramo kao nešto značajno. A zapravo je to samo još jedan način kako nam novac doslovno curi kroz prste. 100 eura danas, 50 eura sutra. I dođe kraj mjeseca i mi nemamo pojma gdje je sav taj novac otišao.

Ovdje se isprepliću osobne i poslovne financije i upravljanje njima. Ako ne vodiš svoje osobne troškove, odnosno ako ih ne pratiš, a isplaćuješ si plaću na ovaj način vrlo je vjerojatno da ti novac curi kroz prste. Isplata tako niskih iznosa je pogubna za tvoju financijsku situaciju iz razloga što će te dočekati lavina koja će se strmoglaviti na tvoje financije a da nećeš biti svjesna kako se to dogodilo. 

Prva isplata plaće u punom iznosu je najteža, jer ti je isplata „kad mi treba si uzmem“ postala navika, a svi znamo da je najteže mijenjati navike. 

2. novi troškovi

Surađivala sam s poduzetnicima koji su si isplaćivali tako novac i knjigovođe su često to stavljale na pozajmice (jer znalo se dogoditi da su isplaćeni iznosi višestruko premašivali ugovorenu plaću, onu minimalnu direktorsku). Isplaćivanje zajma donosi nove troškove u obliku kamata.

U slučaju davanja zajma fizičkoj osobi poduzeće MORA obračunati kamatu od 2%. Ako bi kamatna stopa bila niža od 2% tada bi se to smatralo plaćom u naravi i morali bi se obračunati doprinosi (novi troškovi!).

3. nezadovoljstvo

Treći razlog je nezadovoljstvo koje će početi lagano rasti u tebi i jednog dana će buknuti požar unutar tebe. Svjedočila sam tome i u firmi u kojoj sam radila i sa svim klijentima s kojima sam radila. Doći će trenutak kada će u tvoj um početi dolaziti misli: zašto ja to uopće radim? Ionako ne vidim korist od toga! Radim za to da bi platila radnike a gdje sam ja tu?

U tom trenutku mi zaboravljamo na sve one sitne iznose koje smo si isplatile, jer iz pozicije našeg uma to nije bila plaća, to je bio novac „kad mi treba uzmem si“.  Svi znamo što se događa kada smo nezadovoljni. Naše poslovne odluke su loše. Ne vidimo više razloga zašto bi to radili jer nema povrata. U ovom slučaju povrat je plaća. 50 eura jedan dan, 100 eura sljedeći dan naš um ne smatra plaćom, mi ne smatramo plaćom. Plaća je onaj iznos koji dobiješ jednom mjesečno, tako su nas učili. A to si cijelo vrijeme uskraćuješ. Jer nema dovoljno novaca sada. Otkrit ću ti tajnu, nikada neće biti dovoljno novaca. Uvijek će biti nešto važnije od tvoje plaće. 

I sama sam to radila u poduzeću u kojem sam radila. Kako smo cijelo vrijeme bili u kriznom menadžmentu i na korak do bankrota, nikada nije bilo dovoljno novaca za sve želje vlasnika. Kako sam ja bila na poziciji člana uprave za financije i bila sam odgovorna da je sve plaćeno (a to jednostavno nije bilo moguće) sebe sam stavljala na posljednje mjesto. Moja plaća je bila zadnja na redu, i vrlo često se znalo dogoditi da nije bilo dovoljno novaca na kraju za moju plaću pa je nerijetko bila situacija da si nisam isplatila cijelu plaću nego dio. To vodi u nezadovoljstvo poslom. Iskusila sam to na vlastitoj koži.

Stavi sebe na prvo mjesto

Vjerujem da si ovu rečenicu već čula sto puta. Najteže je staviti sebe na prvo mjesto. Baš zbog ograničavajući uvjerenja koja imamo ali i priča koje si pričamo. Stavljanje sebe na prvo mjesto u obliku plaće koju si isplaćuješ je važno za poduzeće koje vodiš. Jer tvoje poduzeće treba tebe cijelu, ne polovično, nego u punom smislu te riječi. Nezadovoljni CEO se ne pojavljuje 100% svakog dana, jer je nezadovoljan. A novac je visoko na ljestvici zadovoljstva odnosno nezadovoljstva. Zato, ovog mjeseca isplati sebe prvo. Odnosno stavi svoju plaću kao prioritet. Taj prvi mjesec će biti najteži, jer ti to nije navika. Ali već svaki sljedeći će biti lakše.

Kako isplatiti CEO plaću?

Za početak stavi na papir sve svoje troškove, želje i potrebe. Odnosno napravi svoj osobni budžet ili plan za novac. To je tvoja CEO plaća.

Odredi dan u mjesecu kada ćeš si isplatiti plaću, u punom iznosu, ne pola, ne trećinu, nego cijelu. Ovo je razlog zašto će prvi mjesec biti najteže. Jer tvoj cash flow nije naviknut da isplaćuješ sebi plaću u punom iznosu.

Isplati plaću i proslavi taj dan, jer je to zaista velik korak za tebe.

Ponovi sljedeći mjesec i onaj iza i svaki naredni. Drži se plana za svoju plaću, odnosno osobnog budžeta i upravljaj svojim novcem. Isplata plaće u punom iznosu značiti će da ćeš morati usvojiti to kao naviku. Naviku koja će učiniti mnogo toga dobroga za tvoje financije u biznisu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More