Vesna Ristova – Živim onako kako sam zamišljala da izgleda život jedne zrele žene

by Marina Biljak
506 views

Možeš li nam se za početak ukratko predstaviti!

Zdravo svim Bossicama! Moje ime je Vesna Ristova. Ja sam elektroinženjerka koja nikada nije radila u struci, jer kada sam ja završila školu oko nas je vladalo rasulo, industrija nije ni  funkcionisala. Međutim to se pokazalo kao dobro, jer me je odvelo u trgovinu. Tako sam 23 godine radila u veleprodaji, prvo kao prodavac, a kasnije i kao profesionalni bajer, odnosno specijalista u nabavci.

Kroz to iskustvo sam imala priliku da se susretnem sa svim nivoima prodaje: na malo, na veliko, tenderskoj. Radila sam sa raznim profilima ljudi i često sam putovala.

I sve je to nekako iz ovog ugla bilo idilično, međutim shvatila sam da mi se ne dopada više ta atmosfera muške energije, jer je to ipak bila elektro struka i imala sam puno muških kolega.

Sada radim kao Instagram i biznis edukator za žene 40+, online preduzetnice. Razvila sam Mentorski program koji uči žene da same vode svoj online biznis na Instagramu (i drugim društvenim mrežama). Radimo od definisanja jedinstvene ponude, pa do editovanja reel videa.

Što te inspiriralo ili potaklo da pokreneš svoj posao?

A kao i sve ostale genijalne stvari, rešenje se nametnulo logično. Oduvek sam volela Internet i koristim ga svakodnevno decenijama. A onda kada se pojavio Instagram, on i ja smo odmah “kliknuli”. 

I u tom period kada sam shvatila da u firmi u kojoj radim, verovatno neću ostati još dugo, odlučila sam da usudim da bih mogla da prodajem svoje  tehničko znanje na Instagramu. To je bio početak 2019. godine. Moj suprug radi puno sa firmama iz Kine i on često večeri provodi za računarom, pa da ne bih stalno njega gledala u leđa i mislila da nešto propuštamo što nismo napolju, u pozoristu ili u bioskopu; počele su da nastaju ideje za ovaj biznis.

I onda ja sve posložim: višak vremena poslepodne + tehničko znanje + poznavanje Internet tehnologije + Instagram + ljubav prema održanju edukacija kao pomoć ljudima (edukacije su tada i počele da se pojavljuju na našem prostoru na Instagramu) i odlučim da napravim ovaj profil za edukaciju.

I to mi je do leta 2022, sa manjim i većim pauzama, bio drugi – freelancerski –  posao.

U leto 2022, postajem samozaposlena. Odnosno, dajem otkaz i sada sam samo, kao što ja volim da kažem, radnica na Internetu. Nudim usku paletu online usluga i cilj mi je iskreirati sigurno mesto na Interentu za žene koje žele da same vode svoje društvene mreže.


Svoje programe nudiš prvenstveno ženama starijim od 40 godina? Što misliš da je njima najveći izazov kod korištenja društvenih mreža?

Obično žena, koja je moja generacija ili starija, ima već izgrađenu karijeru, odnosno ima ogromno znanje iz svoje struke, kao i iskustvo. Ali retko koja zna da prodaje. A još manje da proda sebe. I to tako da to bude održiv biznis.

To bih navela kao jedan od važnih izazova.

Pored tog izazova često se boje tehnike, interneta, da će nešto da zeznu; ja to u mom program zovem modul: Tehnikalije.

I generalno, ne poznaju društvene mreže. U smisli da nisu svesne koliko je potrebno i dovoljno da se izlože javnosti, jer izlazak na društvene mreže i jeste izlazak u javni prostor.

Ili, ne znaju koje sve prednosti tehničke im nude same aplikacije.

Mada mislim da im je najveći izazov ogroman izvor informacija u kojima se izgube, kada počnu same da istražuju. I onda se uplaše. I misle da ih je “vreme pregazilo” i da “to nije za njih”.

A jednostavno nekada nismo svesni da su naše veštine i znanje koje možemo preneti i tako pomoći ljudima, vrednije od toga što moramo da uradimo da bi naučili da tehniku stavimo u svoju korist.

Pa Internet je napravljen za široke narodne mase i svi mogu da ga savladaju. Moje polaznice to mogu da vam i potvrde.


Kako balansiraš svoj privatni i poslovni život kao poduzetnica?

Vrlo jednostavno. I to zahvaljujući tome što je moja porodica mala: samo smo suprug i ja. I što i tako mala puna je međusobnog razumevanja i podrške. Svima želim brak kao moj.

A druga stvar koja doprinosi balansu je da sam otvorena za rad na sebi. I nije mi problem da potražim pomoć.


Dobro je poznato da je poduzetnicama teško istinski odmarati. Kako se ti nosiš s time? Jesi li kad bila na rubu burnouta?

Da! Nekoliko puta. Preduzetnica u meni je oduvek postojala. To sada znam. Moj prvi director me zvao “sindikalac”, stalno sam imala neke ideje kako mi treba i šta da radimo. A i dugo godina sam živela u ubeđenju da sam timski igrač, međutim ja sam timski igrač samo kada vodim tim. Te neke moje neprepoznate preduzetničke odlike u sukobu sa nametnutim “očekivanjima od dobre devojčice”, su me dovodile do burnout-a. Često sam i sa nadređenima i sa samom sobom dolazila u sukobe. Sada, zahvaljujući radu na sebi, znam da je to sve bio na granici ili već skoro jednom nogom u burnoutu.

I, da, kada sam dala otkaz, već nakon tri meseca, odnosno u novembru, 2022-e sam osetila nemir, jer sam tako naivno i tako neiskusno postavila sebi visoke ciljeve za koje nisam imala ni adekvatne planove, ni obavljene zadatke.

Srećom, ipak sam stisnula kočnicu, potražila pomoć i uspostavila sistem koji sada me održava iznad vode.

Jedan od načina kako da se pomogne sebi kada je odmor u pitanju je da se odmor ubaci u planer! Nekada sam mislila da je to glupost i da to ko kaže nema pojma, ali sada znam da je to odlična taktika da sačuvamo sebe. A bez nas nema ni našeg biznisa, zar ne!?


Imaš li neko postignuće na koje si posebno ponosna?

U ovom momentu, ja sam u stvari ponosna na sebe. Ja sam dozvolila sebi da dam otkaz i da sada živim skoro onako kako sam zamišljala da treba da izgleda život jedne zrele žene: da bude ono što ona želi, da radi ono što ona želi, da gradi odnose kako ona želi i sa kim želi… Žena koja je slobodna.

Naravno, da imam još da radim, ali se više ne bojim. I to je moje najveće dostignuće.

Što se tiče poslovnih dostignuća, znam da ću tek da budem ponosna.


A imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

Ja uvek imam planove.

Jedan koji se kuva već duže vreme je upravo sada kreće u svoju ralizaciju ovog februara.

To je meseči program podrške ženama koje bi da neko stručan sa strane, objektivno prati njihov rad na poslovnom profilima na Instagramu. Namenjen je ženama koje samo vode svoje poslovni profil na Instagramu, ali pošto imaju pregršt obaveza vezanih za posao, imaju potrebu da budu uključene u grupu koja bi im bila podrška za baš te poslovne profile. Potrebno im ne da imaju sigurno mesto gde da pitaju za savet, saznaju novosti sa mreže, da čuju trendove i slično.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Drage moje, obezbedite sebi odstupnicu pre nego što se otisnete u preduzetništvo. Psihološku i finansijsku prvenstveno!

Zatim izvizuelišite cilj, pa ga zapišite. Generišite plan koji vas vodi do tog cilja. I dan po dan!

Preduzetnica znači da je preduzimljiva. Iskoristite to.

Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Uvek mogu da me pronađu na Instagramu: https://www.instagram.com/vesna.ristova_/

i na mailu vesnavristova@gmail.com.

I ovom prilikom pozivam sve koji su zainteresovani da razvijaju online biznis zaprate moj newsletter: https://dashboard.mailerlite.com/forms/211681/75737691882260011/share

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More