Ana Šparavec – Odlučila sam napraviti preokret, vidjeti što svijet ima spremno za mene

by Marina Biljak
841 views

Pozdrav! Za početak podijeli s nama tko je to Ana Šparavec 🙂

Moje ime je Ana Šparavec i ponosna sam vlasnica obrta za grafički dizajn i ilustracije Strode Design Studios. Kada sam diplomirala Grafički dizajn nisam ni sanjala da ću jednog dana voditi svoj posao. Zaposlila sam se odmah u struci kao grafički dizajner, a osim te pozicije vodila sam i marketing te web trgovinu firme za koju sam radila. Iako sam posao odlično odrađivala nedostajalo mi je kreativnosti za kojom sam žudila. Nakon nekoliko godina sam odlučila napraviti preokret, vidjeti što svijet ima spremno za mene i iako otvaranje obrta nije bilo prvo na listi sve je s vremenom palo na svoje mjesto. Sada moj mali studio slavi već 2. rođendan i želim mu još 100 takvih!

Jesi li imala podršku okoline kad si odlučila napraviti taj preokret?

Sretna sam jer imam divnu obitelj i prijatelje koji mi uvijek pružaju podršku, a najvažnije je to bilo u samom početku poslovanja. Kretala sam od nule i svaka riječ podrške, preporuka, dijeljenje društvenih mreža i sl je bilo iznimno bitno te je doprinijelo razvoju.

Istovremeno je najteži dio mi bio uzeti sav teret poslovanja i obaveza sama. Iako sam imala podršku okoline, na kraju dana ja sam samo ja. Sama sam prošla sve edukacije oko otvaranja, sama sam se uputila u ove vode u teškim vremenima u svijetu. Znala sam da neće biti lako jer ako postoji neko sporije razdoblje nemam se na koga osloniti ili računati da će me pokriti, te da moram biti jako odgovorna u financijskom dijelu. Znala sam da neću moći odvojiti više razmišljanje o poslu i svoje vrijeme i iako su sve te brige još uvijek tu, ne prevladavaju više mojim mislima.

Što te inspiriralo da pokreneš svoj posao?

Htjela sam raditi nešto gdje mogu maksimalno koristiti svoju kreativnost. Moja struka iako zvuči jako kreativno, nije uvijek takva. Ideja o otvaranju svog studija je bila negdje u pozadini, no nisam znala kako. Da to mogu ja. Nakon pohađanja nekoliko edukacija u Plavom uredu naučila sam da nije sve tako komplicirano i da mogu uspjeti. Baviti se dizajnom i ilustracijom mi daje priliku da svakodnevno stvaram nešto novo, da ostavim svoj trag i da pružim priliku klijentima da i oni ostvare prepoznatljivost kroz vizualni identitet i ostale usluge koje nudim.

Što bi rekla da te izdvaja od konkurencije?

Svaki dizajner ima svoj stil, način na koji stvara i prezentira svoje radove pa se tako moj dizajn mnogim aspektima razlikuje od konkurencije. Osim načina izvedba usluga i pristupa radu, bavim se i ilustracijom, digitalnom i tradicionalno ručno slikanom. Zaljubljena sam u tehniku akvarela i obožavam kombinirati svoje akvarel uzorke u digitalni dizajn. U svaki projekt koji radim dajem nešto posebno, jedinstveno. Čak su i moje posjetnice ručno slikane, svaka od njih je unikat. Mnoge stvari u mojoj struci se mogu naučiti, no biti profesionalan, simpatičan, odgovoran i imati iskrenu želju da klijent bude sretan je nešto što su moje glavne karakteristike i što mi je u prošlosti donosilo sretne komunikacije i odnose. Također sam jako snalažljiva, te uvijek nađem način za riješiti problem koji mi se predstavi. Željna sam novih znanja i iskustva, jako sam iskrena i pozitivna osoba, takva sam i privatno i ne mijenjam se za posao. Strode Studios je moj mali svijet i pokazujem ga realno kakav je, na webu često dijelim freebije, besplatne čestitke, kalendare, bojanke za print kod kuće, pozadine za mobitel i svašta drugo. Moje društvene mreže su pozitivno mjesto gdje se možete ispuniti kreativom čak i ako ne trebate moje usluge.

U svom studiju zapravo radiš na različitim projektima. Postoji li neki dio svog posla koji najviše voliš? 

Znam da će ovo zvučati kao klišej, ali iskreno volim svaki projekt koji uzmem. Svi su toliko individualni i unikatni, baš kao i dizajn koji stvorim za njih. Radim svašta, od dizajna logotipa, digitalnih ilustracija i portreta po narudžbi, akvarela, prijeloma knjiga i priručnika te mnogih drugih dizajn usluga. Sve je zanimljivo na svoj način. Najdraži dio je što sam sama svoj šef pa kad mi treba koja minuta pauze od gledanja u monitor samo uhvatim svoj sketchbook i nešto načrčkam unutra. To me opusti kada je potrebno, i jako često mi da neku novu inspiraciju i motivaciju za nastavak rada. Najčešća zabluda je da treba biti inspiriran da se počne raditi na nečem. Upravo je suprotno, kada kreneš nešto raditi inspiracija stigne.

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš? Misliš li da je ženama teže u ovom poduzetničkom svijetu nego muškarcima?

Mislim da je ženama često teže u svim aspektima života, no da svaka ta teža stepenica koju pređemo na kraju nosi veću vrijednost. Moj najveći izazov je svakako reći ‘ne’. Ja sam takva da uvijek želim svima udovoljiti, želim uzeti sve projekte koji mi se sviđaju, želim ostvariti svaki nemogući rok. No s vremenom sam naučila postaviti granice, poštivati vrijednost usluga koje nudim i svoje privatno vrijeme, koje se često stopi s radnim vremenom – pogotovo ako kao ja radite od kuće. I dalje ću kao iznimku odraditi i vikendom, i utorkom u 7 navečer jer razumijem da postoje situacije kada je to tako. Imam sreće pa su mi klijenti zbilja divni i jednako puni razumijevanja. Raspored mi može biti skroz pun, no volim i kada imam prostora za nešto neplanirano. Neke od najboljih suradnji se se desile kada su mi se ljudi javili i pitali da li može sada. Uvijek me možete kontaktirati s upitom, bez obaveza. 

Kako balansiraš svoj privatni i poslovni život kao poduzetnica?

Držim se rasporeda kao da radim za drugog poslodavca, između 7-8 sam na poslu, te mi je cilj završiti oko 16-17. Ujutro sam najproduktivnija i uvijek dolazim u ured na vrijeme. Bitno mi je imati konstantnu radnu dinamiku i biti dostupna klijentima u radnom vremenu.

Često se šalim da moram pitati šeficu za godišnji, ili mogu li ranije izaći s posla ako moram nešto obaviti. Većinom me pusti 🙂 Ali često zakoračim i u slobodno vrijeme jer mi je zanimljivo i uvijek bi nešto radila, bilo svoje projekte ili za druge.

Privatno vrijeme koristim za sebe, putujem, družim se s obitelji i prijateljima, slikam, stvaram, ponosna sam kuma dvije male djevojčice, dio sam nekoliko kreativnih zajednica. U tim trenutcima sam poslovno nedostupna, trudim se ne pratiti mailove i notifikacije iako znam kratko odgovoriti na koji upit.

Kako ostaješ motivirana i inspirirana za rad?

Konstantno sam puna ideja i imam toliko toga što želim napraviti, da dan ima sto sati i dalje ne bi bilo dosadnog trenutka. Svaki logo, svaki vizualni identitet ili ilustracija koju radim ima posebnu priču koja kreira jedinstvene ideje. Kada ne radim za klijente smišljam svoje projekte, radim kalendare, čestitke, bookmarkse, digitalne predloške i dodatke.

Konstanto se educiram i učim nove stvari, pa nastaje i inspiracija. Postoje dani kada se osjećam manje motivirano, no tada razmišljam o razvoju sebe i mog studija koji se desio do sada i što me sve čeka u budućnosti te se vrlo brzo napunim energijom za dalje. Znam da svaki korak koji sada napravim gradi nešto dobro za budućnost.

Možeš li izdvojiti neki projekt na koji si posebno ponosna?

Jedno od najvažnijih, ali i najdraži projekt koji sam radila je dizajn i prijelom knjige, tj prekrasnog priručnika za odgajatelje, o likovnom odgoju na najmlađe koji je napisala moja mama. Prije nekoliko godina, kada sam još radila za poslodavca, u slobodno vrijeme sam koristila svaki trenutak da što bolje realiziram maminu viziju i skupa smo stvorile nešto zbilja posebno. Ponosna sam na nju i na sebe jer smo napravile iznimno dobar i težak posao, te ću ga uvijek istaknuti među svim poslovima koje sam radila.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Voditi svoj posao nosi puno obveza i odgovornosti, no nije ništa strašno. Pogotovo ako ste dio jedne ovako divne zajednice gdje si žene pomažu, uzdižu se, surađuju i dijele znanje. Korak po korak. Moja mantra je uvijek ‘Work hard, be kind and great things will happen.’ I djeluje 🙂


Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Ukoliko vas zanima kreativno okruženje ili ste zainteresirane za usluge grafičkog dizajna, ilustracije po narudžbi, dizajn logotipa, vizualnog identiteta, posjetnica, digitalnih ili tiskanih marketing materijala slobodno pogledajte moju web stranicu ili društvene mreže.

https://www.strodedesignstudios.hr/

https://www.facebook.com/strodestudios

https://www.instagram.com/strodestudios/

https://www.linkedin.com/company/strodestudios

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More