Angažirala sam osobu za posao koji mogu obaviti sama – zašto?

by Andrea Perković
475 views

Kako sam multipotencijalist, jednostavno uvijek imam potrebu raditi na nekoliko projekata (uglavnom istovremeno). Da, svjesna sam da to zna biti iscrpljujuće i da je ekstremno važno imati dobru organizaciju…i koordinaciju posla. I da, znam da nikada neću odustati od takvog načina. Pokušala sam funkcionirati drugačije- nije išlo. Vjerujem, štoviše znam, da nisam jedina i da nas je ovdje jako puno takvih. Vi znate točno o čemu govorim.

Naravno, kako svoj fokus zapravo dijelim na nekoliko strana (trenutno 3, s naglaskom na trenutno), svakom će biti jasno da će ponekad doći do apsolutnog kaosa u obavljanju posla. Ok, ovaj puta se to nije dogodilo, ALI kako sam si napravila plan i program kada što treba biti pripremljeno i obavljeno, morala sam razmišljati i na koji način to zapravo obaviti. Jer kad odredim da nešto treba biti do određenog roka- to je jedina opcija koju prihvaćam.

Kako sam sudjelovala u The Break projektu, nakon dva mjeseca webinara i online edukacije, došlo je vrijeme i da otputujem u Španjolsku na mjesec dana. U teoriji sve odlično, međutim ovdje sam se susrela s novim izazovom. Kako pripremiti sve što je potrebno kako bi sve teklo besprijekorno iako me fizički nema; i naravno kako sve potrebno pripremiti da ne moram pomicati rokove.

Velika većina toga je išla, većina toga se dala pripremiti ranije, schedulati ili riješiti online dok sam na putu. ALI, ostao je još jedan dio koji fizički nisam mogla obaviti ondje, a to je stvaranje sadržaja za vlastiti brend dekorativnih sojinih svijeća, te priprema sadržaja za društvene mreže i aktivnosti koje planiram napraviti nakon povratna iz Španjolske. I da, tehnički sam to mogla obaviti i sama obzirom da se bavim kreiranjem sadržaja za druge (iliti popularnije UGC kreator).

Zašto nisam?

Ponajprije, pomicanje gotovo svih aktivnosti vezane uz svijeće umjesto rujna na studeni je samo po sebi već dugačak period. Nisam ih mogla izrađivati u Španjolskoj- niti mi je to imalo smisla, a krenuti s izradom materijala nakon povratka dok se još sliježu dojmovi i priprema posao do zaključivanja godine još i manje…Osim toga, nakon povratka s puta ostaje mi najveći dio posla- što uključuje izradu dovoljne količine svijeća za sve aktivnosti koje planiram uključiti.

Ako ovdje naravno ne uključimo posao koji radim za klijente (vođenje mreža i edukacije), kao i kreiranje sadržaja za iste- što je samo po sebi već jako puno posla.

Javila sam se kolegici koja radi gotovo isti posao kao i ja kako bi dogovorila suradnju. Samim tim omogućila sam si da se usmjerim na druge sfere poslovanja, dok će me gotovi materijali dočekati nakon puta. Materijali koje odmah mogu implementirati u sve što sam pripremila bez da mi posao postane noćna mora. Zapravo se sve posložilo onako kako treba, bez da moram ispočetka pomicati rokove i mijenjati zacrtane planove. Rekla bi dosta dobra win-win situacija.

Da, kad je u pitanju sama izrada sadržaja, vrlo lako sam taj posao mogla obaviti sama, ALI zašto bi? Nisam željela da mi ijedan aspekt posla pati, a osim toga smatram da je put prema uspjehu kolaboracija između osoba. Nijedna od nas ne zna kada će joj se posao preliti do te mjere da ga neće moći odraditi- pa što ga onda ne bi i prepustile onoj drugoj?

Isto vrijedi i za sve druge djelatnosti. Nikoga ne smatram konkurencijom, a kada naletim na osobe koje kvalitetno obavljaju svoj posao, automatski ih spremam u svoju “kutiju” kontakata kako bi mogla s njima surađivati u budućnosti, ili im čak prepustiti dio posla koji ja sama ne stignem obaviti. Nikada ne znate kada će vam zatrebati dodatni set ruku.

Smatram da u vlastitom poslovanju nema mjesta za ego (tj.ne bi ga trebalo biti). Cilj je da poslovanje raste, a da smo mi zadovoljni u kojem smjeru idemo; i poslovno i privatno, podrazumijeva se.

Za mene je to put prema naprijed, jer smatram da na vrhu ima dovoljno mjesta. Kada ste sigurni da svoj posao odrađujete kvalitetno i savjesno- tada vam je fokus na onome što vi radite, a ne tko vam je konkurencija.

Neovisno mogu li neki posao obaviti sama ili ne, planiram i dalje po potrebi surađivati s ostalim kreativcima i osobama koje mi mogu pomoći. A kakvi ste vi po tom pitanju?

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More