Vlatka Jovanović Šuran

Arhitektica Vlatka Jovanović Šuran: Samo konstantan rad na sebi, kako psihički tako i ulaganje u svoje poslovne kompetencije, može dovesti do pomaka

by Paola Albertini
1.3K views

Vlatka Jovanović Šuran vlasnica je firme koja ima troje zaposlenih, supruga je i majka dviju djevojčica. Unatoč izazovima i dvojbama upustila se u poduzetništvo i nije požalila!

Predstavi nam se ukratko? Odakle si i čime se baviš?

Moje ime je Vlatka Jovanović Šuran, majka sam dviju djevojčica, supruga i vlasnica ureda za arhitekturu i dizajn, AGNIA solutions & design.

Dolazim iz Novog Vinodolskog ali trenutno živim i radim u Istri.

Agnia solutions & design je firma koja se bavi projektiranjem- izradom idejnog projekta za dobivanje svih nužnih dozvola, kao i onime što zapravo tome prethodi; analizom dokumentacije, pronalaženjem optimalnog rješenja za potrebe klijenta, bilo da se radi o gradnji, adaptaciji ili rekonstrukciji. Projekt pratimo od početka do kraja uz koordinaciju svih potrebnih kooperanata i suradnju s geodetom u startu.

Nudimo vođenje projekta od kupovine zemljišta do tehničkog pregleda te opremanje “ključ u ruke” za sve vrste stambenih, poslovnih, industrijskih i turističkih objekata.

Bavimo se uređenjem interijera raznih namjena, adaptacije, rekonstrukcije kao i izradom nacrta za namještaj i opremanje po mjeri.

Moj tim i ja vodimo projekte od početne ideje, konzultacija, do izrade i razrade idejnih rješenja kao i svih detalja  u prostoru.

Koliko vas ima u timu i je li teško biti nadređena i o svemu voditi računa?

U timu nas je troje, a zbog veće količine posla postoje planovi za širenjem. Ako radiš sa kvalitetnim ljudima, nije teško.

Ja sam se okružila sposobnim i kompetentnim ljudima pa je vođenje takvog tima zadovoljstvo.

Kako je tekao tvoj poslovni put? Od kad si privatna poduzetnica, vlasnica firme?

Želju za otvaranjem vlastite firme sam osvijestila 2018. godine kada sam još uvijek radila u jednom uredu za arhitekturu i dizajn u Istri.

Budući da sam nedugo zatim otišla na porodiljni imala sam vremena promisliti još jednom jako dobro o svemu i shvatila sam da je to zaista put kojim želim ići.

Između ove ideje i službenog otvaranja firme prošlo je dosta vremena jer sam u tom periodu, nakon rođenja prvog djeteta, bila isključivo posvećena njoj i majčinstvu. Početkom 2020. godine, AGNIA solutions & design je zaživjela u potpunosti.

Jesi li imala podršku okoline i što ti je na samim počecima bilo najteže?

Na početku mi je sve bilo teško 🙂 Znala sam što želim, koliko mogu, ali nisam baš znala kako da dođem do toga. To je i iscrpljujuće i frustrirajuće pogotovo meni kao perfekcionistu. Zahvaljujući suprugovoj podršci koji mi je bio i rame za plakanje, poticaj kada sam htjela odustati, koji je preuzeo brigu o djeci kada bi ja imala sastanke ili rokove (iako je on jedan od muškaraca koji su i inače u potpunosti posvećeni svojoj djeci i ravnopravni smo u roditeljstvu i odgoju) i često neke svoje obaveze stavljao u drugi plan, samo kako bih ja lakše i brže obavila svoje, ali i roditeljima koji su uskakali čuvanjem unučice (sada unučica), cijeli proces prilagodbe i sam početak mi je bio lakši nego što bi možda bio u situaciji da su okolnosti bile drugačije.

Najteže je možda bilo pomiriti tu majčinsku i poslovnu stranu bez grižnje savjesti. Svoju djecu volim najviše na svijetu, one su sve što smo htjeli i naši životi su u potpunosti tek sa njihovim rođenjem dobili smisao, međutim, odbijala sam vjerovati da se u onom trenutku kad sam postala majka moram odreći svojih ambicija i interesa.

Želim svojim djevojčicama biti pozitivan primjer kako jedno ne isključuje drugo i da samo radom, radom i radom ali i izvrsnom organizacijom, možeš postići sve što poželiš.

Imaš li problema s imposter sindromom?

Na početku jesam. Isprva nisam niti znala o čemu se tu točno radi, niti da to silno sumnjanje u samu sebe, manjak samopouzdanja, konstantno pristajanje na kompromise na vlastitu štetu, zapravo ima ime. Tek nakon prvog „masterminda“ na kojem sam prisustvovala, zahvaljujući Marini Biljak, sam shvatila što je to i osvijestila i taj dio sebe. Radom na sebi sam došla do faze u životu u kojoj znam tko sam i što sam, što mogu ponuditi, koliko sam kompetentna i ne pristajem više na nikakve kompromise kojima bih sebe dovela u situaciju da uopće i pomislim da nisam dobra ili sl. Greške su neizbježan dio napretka, kako u poslu tako i općenito u životu. Samo konstantan rad na sebi, kako psihički tako i educiranje i ulaganje u svoje poslovne kompetencije, može dovesti do pomaka i prihvaćanja sebe na drugačiji način.

Kako organiziraš svoj radni dan? Imaš li slobodne dane, ideš li na godišnji odmor?

Na prvom mjestu je svakako komunikacija s uredom, budući da zbog situacije s covidom još uvijek radimo od kuće. Početkom tjedna se prolaze svi projekti na kojima se radi, njihov status kao i novi upiti. Dogovaraju se sastanci i koordinacije , a na kraju svakoga dana rezimira se napravljeno. Trudim se da su sastanci s klijentima u jutarnjim terminima tako da se onda popodne mogu posvetiti projektiranju i prenijeti zahtjeve kolegicama u uredu. Slobodnih dana nemam jer je za mene ovaj posao ne samo posao nego i zadovoljstvo pa svaki slobodan trenutak, naravno kad nisam sa obitelji ili imam “mom time”, koristim za nove ideje, proširivanje znanja, educiranje i sl. Godišnji odmor je u planu 🙂

Što bi savjetovala poduzetnicama početnicama?

Koliko god početak bio težak, (a ruku na srce, svaki je) i podrazumijeva promjenu, ako stvarno nešto želiš i vjeruješ u to što radiš, nemoj odustati. Koliko god izazovno i iscrpljujuće bilo. Mi ljudi smo skloni odlaganju svega onog što nam pričinjava nemir, nesigurnost, strah… Poduzetništvo i osnivanje vlastite firme je zasigurno izlazak iz zone komfora i definitivno može biti „overwhelming“ ali ono što te čeka na drugoj strani, kada prođeš sve prepreke, i ne mislim pritom na administrativni dio otvaranja firme, već na onaj dio gdje u većoj ili manjoj mjeri, u nekom trenutku počneš sama sebe sabotirati sumnjama u svoju sposobnost, vlastiti napredak ili ispravnost odluke i puta na kojem jesi, vrijedi truda i ustrajnosti.

Divna Vlatka Jovanović Šuran čeka vas na Linkedinu ili Facebooku!
A ako vam se sviđaju ove poduzetničke priče i želite podijeliti svoju – javite nam se na mail!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More