Dina Jakšić: Ako si uporna i znaš da je to to, onda samo hrabro naprijed

by Vaše Priče
1.1K views

Pozdrav Dina, možete li se za početak predstaviti našim čitateljicama. Tko je to Dina Jakšić, čime se bavi, što voli?

Dina je osoba koji se ništa ne događa u životu, a onda se sve dogodi u dva dana. Po struci sam magistra forenzike, stoga volim dobru kriminalističku seriju kao i zapetljanje poslovne slučajeve. Imam svoj ured za računovodstvo i poslovno savjetovanje. Prava poslastica su mi pokoji forenzični slučajevi otkrivanja nepravilnosti u poslovnim knjigama. Legenda kaže da sam u poslu zahtjevna, stroga ali pravedna. Volim red i organiziranost. Da nisam računovođa, bila bi kontrolor leta. Slična je to razina stresa. Moji klijenti bi rekli da sam pristupačna, da volim pomagati drugima i da ne odgađam zadatke. Volim putovanja, mačke i šivanje dekoracija.

Možete li nam ispričati više o svom radnom iskustvu prije nego što ste postali poduzetnica?

U svom životu sam imala dva posla, odnosno dva šefa. Jednu jako lošu i jednog jako dobrog. Loša je bila toliko loša da sam na dane mislila da sam u nekom horor trileru. To mi je bio prvi posao i naivno sam mislila da je svugdje tako. Nije se poštivalo radno vrijeme ni rokovi, sve je bilo stihijski i neorganizirano, a ispod tapeta je već bila gomila neriješenih problema. A tek međuljudski odnosi- to je tek sapunica sa 12 sezona i 22 epizode. Kao forenzičar imala sam osjećaj da moje vrijednosti i sve ono što zastupam gori u nekoj kanti za smeće iza mene dok ja pokušavam naučiti što više mogu. Dok je drugi šef bio toliko dabar da sam na dane mislila da sam u nekoj obiteljskoj komediji. Trebalo mi je vremena da me prođe PTSP od starog posla, ali sam ubrzo procvjetala. Šef me naučio kako voditi čitav ured, kako pričati sa klijentima, ugovarati poslove, i da bez straha i panike pričam sa poreznom. Kroz četiri godine koje sam radila za njega pripremao me za dan kada ću postati poduzetnica. Tako da kad me za Božić 2021 godine pitao bi li kupila firmu u kojoj radim, znala sam da sam spremna.

Jesu li vas vaša obitelj i prijatelji podržavali u odluci da postanete poduzetnica? Kakve su bile reakcije okoline na vašu odluku?

Svima nam je ta moje poduzetništvo došlo iznenada. Ni sama to nisam maštala za sebe u toj mjeri i u ovoj fazi života, ali kada se mogućnost prezentirala instant sam znala da to želim i da to želim odmah. Prva reakcija moje obitelji i prijatelja je bila extra pozitivna i podražavajuća. Bili su tu za mene kad sam u kratko vremena trebala prikupiti novčana sredstva za kupnju firme. Jedino me dosta iznenadila reakcija jedne prijateljice kojoj sam povremeno pomagala u njenom uredu. Toliko negative i obeshrabrenja je bilo u njenim argumentima. Za tren me ta njena reakcija potakla na sumnju, ali sam relativno odmah othrvala tim negativnim mislima. Danas ni sekunde ne žalim što sam postala poduzetnica. Štoviše, sretna sam što mi se ta mogućnost otvorila, a s njom i čitav spektar mogućnosti koje nosi poduzetništvo.

Koje sve usluge pružate u svom računovodstvenom uredu? Što vas posebno motivira u vašem radu?

Oduvijek sam htjela biti drugačija, i cijelo vrijeme tijekom studiranja ekonomije koja je opširna, ali onog trenutka kada sam čula za studij financijsko računovodstvene forenzike znala sam da sam pronašla svoju branšu. Najdraže mi ja kad dobijem novog klijenta i onda tražim pogreške ili nove mogućnosti za njega kroz njegove poslovne knjige. Osim forenzike, pružam usluge poslovnog savjetovanja, u nekim i situacijama i poreznog savjetovanja, te računovodstva i knjigovodstva za mikro, male i srednje poduzetnike, obrtnike i udruge. U radu me posebno motivira točnost i pravovremenost. Volim da mi je sve po PS-u i ažurno, tako da krajem mjeseca znam da je sve ok, a onda nije ni problem napraviti godišnje izvješće prije roka. Trenutno mentoriram pripravnicu u mom redu i prenošenje znanja na nju me posebno motivira jer želim da postane jednako dobra u ovom poslu. U knjigovodstvu ima nažalost jako puno oscilacija u kvaliteti usluge, pa dok se ne uvede licenciranje računovođa želim da mojim stavom i radom nudim visoku razinu kvalitete.

Kako vidite svoju budućnost u području računovodstva? 

Budućnost računovodstva je sjajna. Bilo je službeno istraživanje negdje u Americi i ChatGTP je ostvario 45% na testu iz računovodstva, tako da nećemo uskoro biti zamijenjene nekim robotom. A možda ChatGTP tim rezultatom i pokazuje svoju inteligenciju što se ne želi baviti računovodstvom, a to će još vrijeme pokazati. Danas računovođe raspolažu sa dokumentacijom i informacijama koje su se dogodile prošli mjesec ili još i kasnije i nastupaju kao analitičari prošlosti. Računovodstvo je zapravo šareni mozaik, jer se iz jedne bilance i računa dobiti i gubitka može iščitati cijela krvna slika poduzeća. Ali još važnije od toga, bitno je imati što točniju informaciju kako bi klijenti mogli na pravi način upraviti svoje poslovanje i investirati. Vjerujem da se sa digitalizacijom i  modernim rješenjima može postići da računovođa ima sve potrebne informacije u trenutku kada i management. Samim time može pravovremeno savjetovati klijente prije nego nastane požar, a ne samo gasiti vatru.

Možete li podijeliti koji su najveći izazovi s kojima se suočavate kao poduzetnica i kako se nosite s njima? Je li bilo trenutaka kada ste se osjećali obeshrabrenom, i ako jest, kako ste se izdigli iznad toga?

Kao što sam rekla na početku, ja sam jedna od onih kojima se sve dogodi u dva dana. Tako je i obeshrabrenje došlo ravno pet dana nakon što sam preuzela firmu. Rutinskom kontrolom mi je otkriven ogroman čvor na štitnjači kojeg sam trebala odmah operirati. Kako je to bio post-covid period, bile su velike liste čekanja za operaciju. Tada nisam imala nikoga tko bi me mogao zamijeniti na poslu, simptomi štitnjače i hormoni općenito su mi bili katastrofa i nije mi bilo jasno zašto se odjednom i baš sada to događa. Nikad nisam bila na bolovanju dok sam bila zaposlenik, a sada prva odluka kao direktor mi je da trebam otvoriti bolovanje. Tu je bilo najviše uspona i padova. Simptomi štitnjače znaju biti gadni, od nenormalnog umora do zaboravljanja, sve ono što ti ne treba kad si računovođa i pokušavaš napraviti završne račune po prvi put samostalno bez da netko iskontrolira iza tebe. U međuvremenu mi je operacija otkazana, a ja sam čvrsto odlučila brinuti više o tebi. Uvela sam gluten free prehranu i suplemente. Praktični sam vjernik pa me je vjera nosila u ovom periodu i mnogi prijatelji u crkvi i u kršćanskoj udruzi su se molili za moje ozdravljenje i iscjeljenje, ali i za moj posao. Svjedočim da vjera i danas pomiče planine i da se čuda događaju. Još nisam operirana, ali više nema nijedan od tih ružnih simptoma.

Danas imate preko 30 klijenata! Kako ste došli do toga? Koliko je važno imati podršku drugih poduzetnika i stručnjaka u vašem području?

Nakon što sam preuzela firmu imala sam cca 20 klijenta i u prvoj godini su dva klijenta likvidirala firme i zatvorili svoja poslovanje. U mojoj branši bolje je da klijent dođe po preporuci. Ja volim da otprilike znam tko mi dolazi, da nisu skloni prijevarama i nepoštivanju Zakona, a to mi marketing kampanje i oglasi ne garantiraju. Onog trenutka kada sam se odlučila povezati sa drugim poduzetnicima, bilo to BOYB grupa ili kroz udrugu kršćanskih poduzetnika ili kroz udrugu Ruralna žena koju smo osnovali na Braču, pročuo se glas o meni i mom ured i klijenti su samo počeli pristizati. Od početka samostalnog djelovanja imam preko 10 novih tvrtki i obrta. Podrška je sve u poslovanju, bilo da imate samo prijateljicu koja je poduzetnica i koja s vama pije kavu na dobrom ste putu da razumijete i ohrabrite jedna drugu. Isto tako kroz BYOB mentorski program sam dobila mentoricu koja je danas jedna od moji najvažnijih savjetnika. Kroz networking sam upoznala hrpu ljudi koji me inspiriraju i potiču na rast. Jako je važno okružiti se ljudima, bilo da nama treba inspiracija ili da mi pomognemo nekome da raste.

Kako se nosite s ravnotežom između osobnog života i poslovnih obveza kao poduzetnica? Jesu li vam bila potrebna određena prilagodba ili strategije kako biste postigli tu ravnotežu?

Osim savladavanja zdravstvenih problema, nije mi bila potrebna prilagodba jer sam već imala uhodani business koji sam preuzela. Strah me bilo hoću li tako ostati i najveći izazov mi je bio pronaći nove klijente. Jer nikada do sada nisam trebala brinuti o  prodaji i marketingu. Sada kad novi klijenti pristižu prevažna mi je ravnoteža između privatnog i poslovnog. Zato sam i zagovornik sporog poduzetništva i rada na sebi. U računovodstvu sve mora biti u balansu, pa se tako trudim da bude i u privatnom i poslovnom životu.

Koje biste savjete dali drugim ženama koje razmišljaju o pokretanju vlastitog posla? Kako biste ih ohrabrili i potaknuli da slijede svoje poduzetničke snove?

Definitivno potičem žene da napuste poslove na kojima imaju bilo koju vrstu mobinga. Zaista postoje drugi poslovi, pošteni poslodavci i normalne kolege. Za tu odluku će vam biti zahvalno vaše zdravlje i svi odnosi. Jer kad vi patite, pade i oni oko vas. Hrabrost je reći NE i otići.

A za one koje uz hrabrost imaju i san da pokrenu nešto svoje imam samo riječi DREAM BIG. Poduzetništvo ima svojih mana i nedostataka i padova. Ali ako si uporna i znaš da je to to, onda samo hrabro naprijed. U početku će biti teško i radit ćeš više od osam sati dnevno, ali će se trud isplatiti. Privilegija je imati mogućnost biranja klijenata, kreiranja svog radnog dana, a u konačnici i života po tvojoj mjeri. Predivno mi je vidjeti ženu koja je sebi stvorila posao iz snova.

I za kraj, gdje vas mogu pronaći osobe zainteresirane za vaše usluge?

Možete me pronaći na Instagramu, stojim iza brenda forenzicar.ka https://www.instagram.com/forenzicar.ka/?hl=en

ili na LinedIn-u.  https://www.linkedin.com/in/dina-jak%C5%A1i%C4%87-34b891241/

Također po prvi put sudjelujem u BYOB mentorskom programu koji počima na jesen, te se možete prijaviti na moj mentorski program pod brojem 47- Završni račun u računovodstvu- forenzika style.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More