Ivanka Radošević Lamot: U poslu uvijek ima izazova ali vlastiti uspjesi svaki izazov izbrišu

by Marina Biljak
620 views

Pozdrav Ivanka! Za početak – možeš li nam ispričati čime se baviš?

Ja sam Ivanka, bavim se pisanjem i provedbom EU projekata financiranih iz EU fondova, pisanjem poslovnih planova i edukacijom (mentoriranjem) drugih konzultanata.

Poduzetnica sam već dvije godine, iako je ta ideja tinjala u meni duže vrijeme. Vlasnica sam obrta EUROFINVEST koji se nalazi u Puli. Ovaj posao je dinamičan, izazovan, administrativno visoko zahtjevan te se većina posla obavlja online.

Prije kretanja u vlastiti biznis, ovaj posao sam radila za javnu upravu i drugu konzultantsku kuću ali je u meni prevagnula želja za svojom slobodom, meni prilagođenim radnim vremenom, svojom logikom i zaradom vlastitim snagama.

Što ti je bilo najteže prilikom pokretanja posla? Jesi li imala podršku okoline?

Imala sam veliku podršku svih zato što je ovo deficitarna djelatnost, manjak je kadrova na tržištu, a ja sam i dosta odlučna osoba. Iskustvo je ono što mi je dalo samopouzdanje.

Najteže se bilo odlučiti kada pokrenuti posaoZnate i same da je odluka da se osamostalite veliki korak. Imate tisuću pitanja, ne znate gdje zapravo početi i na koja vrata pokucati.

Što te inspiriralo ili potaklo da pokreneš svoj posao?

Da postanem poduzetnica potaknula me želja za slobodom – slobodom da preuzmem stvari u svoje ruke, da upravljam vlastitim vremenom i financijama te da biram s kim ću raditi, a s kim neću.

Koje se prilike iz EU fondova otvaraju za žene poduzetnice u 2023. godini?

Krajem 2023. izlazi natječaj koji je interesantan za mnoge žene poduzetnice: „Poticanje osnivanja novih poduzeća, poticanje ženskog poduzetništva  i poduzetništva mladih, posebno u područjima S3“ koji doprinosi stvaranju novih radnih mjesta, i povećanje udjela žena u vlasničkoj strukturi te s kojim će se moći financirati: ulaganje u zapošljavanje, materijalnu i nematerijalnu imovinu.

Poduzetnice koje tek planiraju otvaranje svojeg poslovnog subjekta, imaju mogućnost korištenja poticaja za samozapošljavanje kao vjetar u leđa za njihov početak.

Valja napomenuti i da u RH gotovo svaki grad, općina ili županija na godišnjoj razini objavljuje natječaje za poticanje poduzetništva na koje se mogu prijaviti poslovni subjekti s njihovih područja.

U najavi su i natječaji koji doprinose: poticanju tranzicije startup tvrtki i MSP-ova prema prioritetnim nišama regionalnih gospodarstava te ulaganja u proizvodne inovacije MSP-ova za poduzeća iz Istarske županije.

S kojim se izazovima u poslu najčešće suočavaš?

U poslu uvijek ima izazova ali vlastiti uspjesi svaki izazov izbrišu. Čini mi se da je najveći izazov danas u ovom poslu upravljati sa svim funkcijama koje kao samostalni poduzetnik obavljaš.

Kako balansiraš svoj privatni i poslovni život kao poduzetnica?

U mom slučaju kasno lijeganje i/ili rano ustajanje je ključno. Tada nadoknađujem ono što nisam stigla učiniti preko dana. Nije uvijek lako naći neki balans, ali uz podršku partnera i planiranje dana uspijem sve odraditi. Iako, dan nikada nema dovoljno sati za sve ono što bi ja htjela.

Koja je najbitnija lekcija koju si naučila otkako si poduzetnica?

Cijeni svoje i tuđe vrijeme, biraj s kim ćeš raditi, vjeruj u sebe…

Imaš li kakve zanimljive planove za budućnost koje bi htjela podijeliti s nama?

U ožujku započinjem svoj mentorskim programom „Otvori konzultantsku agenciju za EU projekte“ u sklopu kojeg učim druge kako da, kao i ja otvore i izgrade svoju konzultantsku projektnu agenciju.

LINK na mentorski program: bit.ly/3HAnckO

Prijave na program započele su 30. siječnja 2023. Program traje 6 mjeseci, od ožujka do rujna.

Edukacija je namijenjena:

1.Konzultantima koji žele otvoriti svoju agenciju za pisanje EU projekata

2. Konzultante na početku svog poslovanja

3. Osobe s iskustvom u EU projektima. 

Pripremila sam online mentorski program „Otvori konzultantsku agenciju za EU projekte“ zato da stvorim tu nedostajuću grupu ljudi koji će kao i ja, povlačiti sredstva iz EU fondova. Nisam htjela kreirati još samo jednu apstraktnu edukaciju pa sam odlučila raditi na konkretnim projektima, s konkretnim klijentima i uspostaviti konkretan sustav rada. U ovom proračunskom razdoblju konkurencije gotovo da nema, što nas je više to ćemo više sredstava povući.

Što bi voljela poručiti ženama koje tek kreću u poduzetništvo?

Uvijek slušajte sebe i svoju intuiciju, radite svojim tempom i krenite s ponudom onog što najbolje znate pa polako gradite svoj biznis. Ideja za nove ponude i programe sigurno neće nedostajati. Budite prisutni na društvenim mrežama, ali i na konferencijama, druženjima u živo. Networking je vrlo važan. Okružite se ljudima koji su na istom putu i od kojih možete dobiti podršku i inspiraciju.


Gdje te mogu pronaći žene zainteresirane za tvoje usluge?

Mogu me kontaktirati na:

e-mail: info@eurofinvest.hr

linkedinu: https://www.linkedin.com/in/ivanka-radošević-lamot/

facebooku: https://www.facebook.com/eurofinvest/

Informacije o mom mentorskom programu nalaze se na : 

Web stranica: bit.ly/3HAnckO 

Instagramu: https://www.instagram.com/otvorieuagenciju/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More