Kada je prodaja prestala biti zabavna?

by Kristina Beganović
408 views

Pre izvesnog vremena jedna članica naše fenomenalne grupe Be Your Own Boss nas je zamolila da se prisetimo svojih prvih prodaja kojih se možemo setiti.

Bilo je tu svega – od prodaje kolača od blata za lišće (kakav kolač, takva i valuta), do vođenja turista na svetionik na ostrvu, naplate parkinga koji je inače bio besplatan (pri tom su se organizovali i da imaju iste majice), pranja stakla na benzinskoj, a dosta nas je prodavalo kozmetiku u srednjoj školi, uglavnom iz nekog MLM sistema.

Ono što je najbitnije je da smo se jako lepo zabavile prisećajući se tih momenata i prvih, samo naših, novaca.

I onda se pojavilo pitanje – ako smo se tako dobro zabavljale prodavajući u detinjstvu i u tinejdžerskim danima, kada je prodaje prestala biti zabavna?

Vidite, ako imate svoju decu uzrasta do 7 godina ili ih imate u svojoj bliskoj okolini, vrlo brzo ćete shvatiti da je prodaja najprirodniji način komunikacije koji postoji. Oni hoće nešto, ne odustaju i nije im bitno ko će im ostvariti to njihovo nešto. NE kao odgovor apsolutno ne registruju i samo nastave da pitaju dalje dok neko ne pristane na njihovu ideju ili dok ne isrcpe apsolutno sve mogućnosti da dobiju željenu stvar ili doživljaj.

I šta se onda desi? Krenemo u školu i roditelji jako insistiraju da ne razgovaramo sa nepoznatim ljudima. To je potpuno u redu, jer je u svrhu naše bezbednosti, ali dete je dete i to ponese dalje u odrastao život. A šta je početak prodaje? Da razgovaramo sa nepoznatim ljudima, zar ne?

Moguće je i da nam se desi da nas neko ismeva zbog nečega i onda se još više povučemo u sebe. Taj neko često može biti učitelj ili nastavnik, što ostavlja još dublje posledice. Šta se onda desi? Onda i kao odrasli imamo strah da kažemo nešto u šta nismo apsolutno sigurne, kako ne bi ispale glupe, dosadne i kako ne bi ispalo da nešto ne znamo. A potpuno smo svesne da ne možemo sve znati, a blokada i dalje postoji.

Pa nam onda svedu i velike uspehe na nešto što se podrazumeva, kako se ne bi hvalile i postale ohole. Imamo čak i pesmicu, koje se vrlo verovatno svi sećamo:

„Ljubičica skroman cvet,

 al je voli ceo svet.

Zato i ti skromna budi

da te vole drugi ljudi.“

Vrhunska prevara, zar ne? Skromnost nam se toliko usadi da onda, kada porastemo, ne znamo da zatražimo povišicu, a kamoli da zatražimo novac za ono što smo uradile kao preduzetnice.

Uče nas da budemo dobre, smerne, požrtvovane, da udovoljavamo drugima. Da ne budemo sebične i egoistične. Lome nam duh i karakter sve dok ne postanemo ono što oni žele – neko ko je prosek, neko ko ne štrči i neko ko se više i ne seća da je prodavao kolače od blata i naplaćivao inače besplatan parking.

E, sad, ono što nisu znali je da se duh ne može do kraja salomiti i da se on probudi kad tad. I da nas on uglavnom odvede putem slobode, putem preduzetništva. I onda nas opet sačeka prodaja kao nešto što je, ovoga puta, jako ozbiljno i od čega zavisi opstanak našeg poslovanja.

I to jeste tako. Ali, hajde da probamo da to opet okrenemo na igru. Jedan od mojih poslodavaca mi je rekao „Posao prodavca je da kada ga izbace na vrata, da uđe kroz prozor. I da se igra.“ Jako sam mu zahvalna na tome, ja tu rečenicu širim i samo ta jedna rečenica je pomogla jednoj preduzetnici da ima 31 novog  kupca u mesec dana.

Prodaja i jeste igra, prodaja je najprirodniji način komunikacije. Stalno i svakodnevno prodajemo nešto jedni drugima – ideju da idemo na kafu, ideju da pogledamo baš taj film, ideju da otputujemo baš na to mesto… Nastavite niz. Prodaja otvara nove vidike, omogućava nam da upoznamo nove ljude i omogućava i nama i našim kupcima da živimo onako kako želimo.

Slažem se sa ljudima koji prodaju nazivaju najhumanijim zanimanjem. Kupac ima neku potrebu, želju ili problem, a mi mu rešavamo potrebu, želju ili problem našim proizvodom i uslugom. Kupac zadovoljan, mi zadovoljni. Svako ima ono što mu treba. Potpuna win/win situacija.

Želite dokaz da je prodaja zabavna? Svaki trener prodaje će vam reći da ste korak bliže prodaji ako nasmejete potencijalnog kupca. Svi mi volimo da se smejemo, bilo da smo u ulozi kupca ili prodavca. Probajte, rezultat ćete videti odmah.

Prečica do zabave u prodaji – samo pažljivo gledajte i slušajte šta i kako deca rade. Ne odustaju. Ne čuju NE. Na svaki prigovor imaju odgovor. I smeju se i zabavljaju i veselo trčkaraju od jednog do drugog. I uživaju…

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More